Nová registrace Zapomenuté heslo

Tohle jste ještě nejedli! Ozzákovy recepty vás dostanou do kolen, nechybí pivo, prase ani pořádná snídaně pro drsňáky

13. 11. 2025
Ozzákova kuchařka
Se svolením Albatrosmedia (Ozzákova kuchařka)
Další
3 fotky

Ano, čtete správně. František „Ozzák“ Pacovský přichází s knihou, která spojuje to nejlepší z jeho života: rock, pivo a žrádlo. Kultovní postava seriálu Comeback ožívá v nové podobě a přichází s vlastní kuchařkou, která servíruje pořádnou porci receptů, které zvládne každý rocker. Ozzák vaří stejně, jako žije: naplno, s humorem, a hlavně s pivem po ruce. 

Co se vybaví, když se Ozzák z Comebacku? Pivo, rock, tričko s Ozzy Osbournem a nezaměnitelný hlas? A také nezapomenutelné hlášky. A nyní i jedinečná kuchařka, která „má koule“. Recepty jsou rozdělené do sekcí: Snídaně, Obědy, Večeře, Druhá večeře a Pivo – protože pivo není jen nápoj, ale životní styl, a ne nadarmo se říká, že hlad je převlečená žízeň.

Každý recept navíc doplňuje krátké „ozzákovské moudro“, rockový tip nebo vzpomínka z natáčení seriálu Comeback.

„Držíš v rukou moji kuchařku. Jo, fakt. Jestli čekáš nějaký hoch nóbl orgie, tak si tuhle knížku rovnou zavři a dej si raw řapíkovej celer s humusem. Tady je něco opravdovýho. Poctivý žrádlo, co tě postaví na nohy, nebo tě aspoň důstojně složí na gauč. Jestli máš rád jídlo, co voní po mámě, babičce nebo po tom, co si hodíš do mikrovlnky ve čtyři ráno s promile v krvi a slzou v oku – tak seš tady správně. Hele, podle těch názvů jídel ti to možná hned nedojde. Ale najdeš tady klasiky, jak je mám rád. Poctivý, jednoduchý, mastný, vopečený, prostě přesně to, co rozproudí krev každýmu rockerovi. Žádný šmakulády, co se nedají vyslovit bez jazykový zkoušky z francouzštiny. Touhle kuchařkou můžeš i ohromit. Tchyně se bude olizovat až za ušima, a jestli žádnou nemáš, dá se na dobrý žraso ulovit i nějaká ta kost. Protože co voní z kuchyně, to dělá dojem. Tak se pohodlně rozval, otevři pivo a jdem na to. Jestli umíš otočit pivo, naučíš se i tohle… Rock’n’roll i na talíři, vole!“

Zkusíte vejce podle Ozzáka? Protože i on ví, že dobrá snídaně dělá lepší den? 

Vejce podle Ozzáka aneb Kolik vajec znáš, tolikrát seš člověkem

  • Oko z pekla servírovaný na pánvi: Potřebujete vejce a sůl. Někdo má rád volský voko propečený jak podrážku, někdo skoro syrový. Ideální je proto dělat volský voka na co největší pánvi v co největším počtu pro co nejvíc kamarádů. Každej si pak najde volský voko tak akorát pro sebe. Dá se s tím na mejdanech provozovat i docela dobrá seznamovačka. Nebo chlastací hra. 
  • Vaječnej jam session se špekem: Nejlepší míchaný vajíčka musíš dělat tak pomalu, že je nikdy nedoděláš. Potřebujete vejce, špek, mlíko, sůl. Špek orestujte, vajíčka rozklepněte do hrnku, osolte, přidejte špetičku mlíka a teď pozor: pánev sundejte z plamene a nechte chvilku zchladnout. Protože když šoupnete vajíčka na rozpálenou pánev, srazí se jak nervy před daňovým přiznáním. A rozhodně nebudou tak krémový, jak je mám nejradši. No a potom už jenom míchat, míchat a míchat, míchejte opravdu dlouho, minimálně na jednu Stairway to Heaven v celý její majestátní dýlce.  
  • Ztracený duše: Pro drsňáky, co se nebojej vířit vodu. Potřebujete vodu, 1 polívkovou lžíci octa, vejce dle počtu strávníků. Tohle byly nejlepší vajíčka, co mi dělávala babička. Buďto jenom tak k snídani samotný, nebo na sváču položený na topince – a úplnej vrchol nastal, když je hodila do křenový omáčky. Příprava chce špetku praxe, ale klídek – i když o tobě říkaj, že máš obě ruce levý, zvládneš to. Jestli se bojíš, že to pokazíš, mám pro tebe jednu radu: to nejhorší, co se ti může stát, je vajíčko natvrdo uvařený bez skořápky. A to je pořád lepší než rozvod, písek v motoru nebo nepovedená svíčková. Tudíž směle do toho. Takže jak udělat správný ztracený vejce: Do nízkýho hrnce nalejte vodu se lžící octa a nechte ji vařit. Pak tu vodu roztočte vařechou, až se uprostřed udělá vír, vajíčko si rozklepněte do hrnku a opatrně ho pošlete do toho víru. Jemně, jako bys tam pouštěl tichej prd. Vejce tam nechte čtyři minuty, takže bílek krásně ztuhne, ale žloutek bude pořád libově tekutej a celej svět na chvíli bude dávat smysl.

Zdroj: Ozzákova kuchařka (Albatrosmedia)

Sdílet článek

Kuchařské knihy Televizní pořady Vejce a pokrmy z nich

Související články