Nová registrace Zapomenuté heslo

Masarykovo cukroví: Upečte si oblíbené vánoční sušenky z první republiky

12. 12. 2023
Masarykovo cukroví
Apetit

Rádi byste na vánočních návštěvách zazářili? Doporučujeme sáhnout po klasickém receptu našich prababiček. Masarykovo cukroví vás překvapí mimořádně jednoduchou přípravou a lahodnou oříškovou chutí.

První republiku mnoho lidí vnímá jako dobu rozkvětu československé kultury a životního stylu. Krátké období našich dějin ohraničené dvěma světovými válkami si spojujeme zejména se jménem prvního prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka. Právě podle něj získalo svůj název nenápadné cukroví. 

Masarykovo cukroví a jeho variace

Hlavní roli v Masarykově cukroví hrají ořechy. Původní recept pracuje s lískovými oříšky, které se po opražení nechají asi na půl hodiny namočené v horké vodě.

Během namáčení oříšků se připraví jednoduché těsto z másla (nebo jiného tuku), hladké mouky, cukru a žloutku. Těsto se neválí ani nevykrajuje, připravit ho tak zvládnou i začátečníci. Z hotového těsta, do kterého se přidají celé oříšky, se tvoří válečky o průměru asi 5 cm. Ty se zabalí do fólie a uloží do lednice.

Odleželé válečky se krájí na tenké plátky a pečou na vymazaném plechu nebo pečicím papíře. Po upečení se ještě horké obalují v moučkovém cukru. Cukroví je ale díky charakteristické oříškové chuti lahodné i bez obalování.

  • Základní recept na Masarykovo cukroví si můžete upravit a do těsta přidat i kakao nebo skořici.

  • Někteří nedají dopustit na namáčení oříšků do rumu nebo alespoň přidávají lžíci přímo do těsta.

  • Pokud máte zásobu vlašských ořechů ze zahrady, můžete jimi lískáče bez obav nahradit.
  • Cukroví se pro jeho typický vzhled na řezu také přezdívá Masarykovy knoflíky.

  • Každé variaci na Masarykovo cukroví prospěje týden v chladu na odležení.

  • Redakce Apetitu pro vás vyzkoušela verzi cukroví s kakaem a vlašskými ořechy.

Masarykovo cukroví

Masarykovo cukroví

< 45 min
4.5(369x)
Přečíst recept

Prvorepublikové vánoční stolování

Vánoce v počátcích první republiky pro mnoho lidí symbolizovaly radost z konce války a víru v lepší časy. Realitou ale byl nedostatek potravin a vysoké ceny. Než se poválečná situace zlepšila, pečení cukroví si mohly dovolit spíše bohatší rodiny.

Jak uvádí Vítězslav Ivičič, staromilec a sběratel starožitného nádobí, receptů a dobových kuchařek, ve 20. letech vycházely speciální úsporné kuchařky pro chudší třídu obyvatel, ve kterých se pracovalo s náhražkami drahých surovin.

  • Za první republiky se v kuchařských knihách poprvé objevilo spojení smaženého kapra s bramborovým salátem, tedy jídla, bez kterého si Štědrý večer už nedovedou představit mnohé české domácnosti.
  • Vařilo se například podle receptů Marie Janků-Sandtnerové, která dokázala ze základních potravin a s omezenými financemi vykouzlit chutné a nutričně vyvážené pokrmy.

  • Kromě Masarykova cukroví se za první republiky pekly i další vánoční sladkosti známé dodnes, jako jsou išelské dortíčky, sádlové kuličky, zázvorky nebo sněhové pusinky. Standardem u vánočního stolu bylo sedm druhů cukroví.

Oblíbená jídla prezidenta Masaryka

Tatíček Masaryk, jak se prvnímu československému prezidentovi také přezdívalo, pocházel z chudých poměrů. Jeho tatínek pracoval jako kočí a maminka jako kuchařka na velkostatku. Masaryk měl díky tomu v oblibě prostá venkovská jídla.

Byl to velmi střídmý člověk, co se týkalo jídla. Měl rád halušky, bramboračku, bramborové knedlíky plněné švestkami a sypané mákem,“ potvrdila redakci Apetitu Ludmila Zusková, majitelka půjčovny prvorepublikových kostýmů a autorka výstavy Žiju v první republice, která byla na podzim 2023 k vidění v muzeu v Lounech.

Zdroje informací: časopis APETIT, Muzeum T. G. M. Rakovník, Forbes

Sdílet článek

Masarykovo cukroví Vánoční pečení Lískové oříšky Vlašské ořechy Prvorepubliková kuchyně Oříšková chuť Jednoduché přípravy Vánoční sladkosti Česká kuchyně Třicátá léta

Související články