Nová registrace Zapomenuté heslo

Zázvorky jsou sázka na jistotu, když chcete cukroví snadné na přípravu i zapamatování. Rada mimo záznam? Pečte z dvojnásobné dávky

25. 11. 2025
Zázvorky
Apetit

Citron a zázvor si spolu rozumí nejen v čaji, ale také v tomto receptu na vánoční cukroví, kterému dodají ten správný říz. Tradiční zázvorky mají i svůj charakteristický tvar, díky kterému si je mezi ostatním cukrovím rozhodně nespletete. Recept na zázvorky vyzkoušejte upéct i mimo advent, protože mletý zázvor je doslova zázrak, který si naši pozornost zaslouží po celý rok.

Potřebujete možnosti, když otázka zní: „Jak se jmenuje tradiční vánoční cukroví s jemně pikantní chutí?“ Věříme že ne, jsou to jasné zázvorky. Pečou se od 19. století, a ač neodmyslitelně patří k času vánočnímu, v mnoha domácnostech se z nich staly oblíbené sušenky k čaji po celý rok

Hledáte cukroví, které zvládnete během chvilky, a to i bez větších předchozích cukrářských zkušeností? Chtěli byste něco se zajímavou chutí, co si můžete dotvořit podle svého? Odpovědí jsou rozhodně zázvorky, které navíc dostatečně prověřil čas. Kombinace cukru, citronové kůry a hlavně mletého zázvoru dodává těstu říz a hloubku, aniž by bylo přehnaně sladké. Je jemně pikantní, trochu perníčkové, velmi křehké a elegantní. Výsledek má tak dokonalé aroma, že vám nádherně provoní celou kuchyň a naladí vás na Vánoce, pokud je to tedy potřeba. 

Zkusíte je podle našeho receptu? A pamatujte, že zázvorky potřebují několik dní, aby se rozležely a změkly.

Jak upéct zázvorky:

Jak upéct zázvorky krok za krokem

Množství: na 2 plechy

Ingredience: 150 g krupicového cukru, 1 čajová lžička citronové kůry z bio citronu, 5 g mletého zázvoru, 1 vejce, 1 žloutek, 150 g pšeničné hladké mouky, 1/2 čajové lžičky kypřicího prášku do pečiva

Postup:

  1. Na pomoučněném válu vyválejte asi 3 mm silný plát. Vykrajujte různé tvary, přeneste je na plech vyložený pečicím papírem a nechte přes noc v chladu.
  2. Poté pečte v troubě předehřáté na 170 °C asi 10–15 minut dozlatova.

Vychytávky a chuťové variace

  • Jedním ze zásadních kroků je nechat vykrojené tvary přes noc vyschnout. Lépe pak „vyběhnou“ a udrží si tvar.
  • Hlídejte barvu, aby se cukroví nepřepeklo. Ideální barva je nazlátlá. 
  • Zázvorky vyžadují čas nejen při sušení, ale i po upečení. Čím déle odpočívají, tím lepší chuť a texturu získají. Po upečení je nechte pár dní měknout, do krabice můžete přidat plátky jablka.
  • Je libo trochu pomeranče? K základnímu těstu přidejte kromě citronové kůry i pomerančovou, zázvorky budou mít jemnější a ovocnější linku.
  • Okořeňte zázvorkám život: Přidejte špetku mleté skořice a hřebíčku, aby chuť byla ještě „vánočnější“. 
  • Jemnější a bohatší chuti docílíte kouskem másla přidaným do těsta. 
  • Baví vás slepené varianty cukroví? Zázvorkám to sluší např. s rybízovou marmeládou, která skvěle ladí s jemným těstem. 

Zdroj informací: Apetit

Sdílet článek

Vánoční cukroví Cukroví Vánoce Sušenky Zázvor Zázvorky

Související články