Citron a zázvor si spolu rozumí nejen v čaji, ale také v tomto receptu na vánoční cukroví, kterému dodají ten správný říz. Tradiční zázvorky mají i svůj charakteristický tvar, díky kterému si je mezi ostatním cukrovím rozhodně nespletete. Recept na zázvorky vyzkoušejte upéct i mimo advent, protože mletý zázvor je doslova zázrak, který si naši pozornost zaslouží po celý rok.
Potřebujete možnosti, když otázka zní: „Jak se jmenuje tradiční vánoční cukroví s jemně pikantní chutí?“ Věříme že ne, jsou to jasné zázvorky. Pečou se od 19. století, a ač neodmyslitelně patří k času vánočnímu, v mnoha domácnostech se z nich staly oblíbené sušenky k čaji po celý rok.
Hledáte cukroví, které zvládnete během chvilky, a to i bez větších předchozích cukrářských zkušeností? Chtěli byste něco se zajímavou chutí, co si můžete dotvořit podle svého? Odpovědí jsou rozhodně zázvorky, které navíc dostatečně prověřil čas. Kombinace cukru, citronové kůry a hlavně mletého zázvoru dodává těstu říz a hloubku, aniž by bylo přehnaně sladké. Je jemně pikantní, trochu perníčkové, velmi křehké a elegantní. Výsledek má tak dokonalé aroma, že vám nádherně provoní celou kuchyň a naladí vás na Vánoce, pokud je to tedy potřeba.
Zkusíte je podle našeho receptu? A pamatujte, že zázvorky potřebují několik dní, aby se rozležely a změkly.
Jak upéct zázvorky:
Jak upéct zázvorky krok za krokem
Množství: na 2 plechy
Ingredience: 150 g krupicového cukru, 1 čajová lžička citronové kůry z bio citronu, 5 g mletého zázvoru, 1 vejce, 1 žloutek, 150 g pšeničné hladké mouky, 1/2 čajové lžičky kypřicího prášku do pečiva
Postup:
- Na pomoučněném válu vyválejte asi 3 mm silný plát. Vykrajujte různé tvary, přeneste je na plech vyložený pečicím papírem a nechte přes noc v chladu.
- Poté pečte v troubě předehřáté na 170 °C asi 10–15 minut dozlatova.
Vychytávky a chuťové variace
- Jedním ze zásadních kroků je nechat vykrojené tvary přes noc vyschnout. Lépe pak „vyběhnou“ a udrží si tvar.
- Hlídejte barvu, aby se cukroví nepřepeklo. Ideální barva je nazlátlá.
- Zázvorky vyžadují čas nejen při sušení, ale i po upečení. Čím déle odpočívají, tím lepší chuť a texturu získají. Po upečení je nechte pár dní měknout, do krabice můžete přidat plátky jablka.
- Je libo trochu pomeranče? K základnímu těstu přidejte kromě citronové kůry i pomerančovou, zázvorky budou mít jemnější a ovocnější linku.
- Okořeňte zázvorkám život: Přidejte špetku mleté skořice a hřebíčku, aby chuť byla ještě „vánočnější“.
- Jemnější a bohatší chuti docílíte kouskem másla přidaným do těsta.
- Baví vás slepené varianty cukroví? Zázvorkám to sluší např. s rybízovou marmeládou, která skvěle ladí s jemným těstem.
Zdroj informací: Apetit