
Čas od času si skoro každý rád pochutná na křupavém řízku, hranolkách, koblížku a dalších pochutinách, které se zpravidla připravují v rozehřátém tuku. Příliš velké množství smažených jídel v jídelníčku však může vést k různým metabolickým obtížím. Jak si tedy tradičně smažená jídla připravit zdravěji? A když už smažené jídlo, tak na jakém tuku jej připravit?
A proč se smažené jídlo považuje za nezdravé? Roli zde hrají dva faktory:
- Vysoký obsah tuku a kalorií – při smažení ve velkém množství oleje do sebe pokrm nasákne značné množství tuku, což podporuje zvýšení cholesterolu a riziko obezity, srdečních onemocnění a diabetu 2. typu.
- Tvorba škodlivých látek – při smažení vznikají pro tělo toxické látky jako například akrylamid, který podporuje zánětlivé procesy v těle a je karcinogenní.
Jednou za čas zdravému člověku smažená pochoutka neublíží, alespoň v domácí kuchyni ale zkuste sáhnout po zdravějších alternativách smažení. Jak na to?
Základem pro zdravější smažení je vhodný tuk
Chcete si čas od času dopřát něco smaženého bez přepáleného tuku? Sáhněte po tucích s vysokým kouřovým bodem, u kterých tak snadno nedochází k proměně v toxické látky jako u tuků s rychlým přepalováním.
- Nejvhodnější pro smažení je přepuštěné máslo ghí a řepkový olej. Obojí má vysoký kouřový bod a dobrou tepelnou stabilitu.
- Střední příčku si drží sádlo a olivový olej, zejména díky odolnosti vůči tepelné oxidaci. Obojí je ale spíše vhodné k rychlému restování nežli dlouhodobému smažení a u olivového oleje se samozřejmě jedná o filtrovaný – nefiltrovaný patří jen do studené kuchyně.
- Nevhodné pro smažení jsou máslo a slunečnicový olej, neboť se rychle přepalují a tím degradují.
Alternativy smažení: Vsaďte na troubu nebo vyzkoušejte horkovzdušnou fritézu
Křupavé řízky připravené v troubě? Ano, jde to! Dokonce i hranolky a koblihy můžete dát péct do trouby.
- Řízky stačí potřít máslem či olejem a dát péct. Zajímá vás, proč v troubě můžeme použít máslo? Vzhledem k tomu, že se řízky nedávají do rozpáleného tuku, ale jejich povrch se díky proudění horkého vzduchu ohřívá pomaleji a máslo se pomalu rozpouští, nevede příprava v troubě k tak intenzivní tvorbě škodlivých látek jako při prudkém smažení.
- Pokud si bez tradičních smažených jídel nedovedete představit život, pak stojí za zvážení pořízení horkovzdušné fritézy. Ta nabízí ideální kompromis mezi chutí smaženého jídla a zdravým životním stylem. Díky cirkulaci horkého vzduchu s velmi malým množstvím tuku dochází k výraznému snížení nejen kalorií, ale i tvorby škodlivých látek. To vše při zachování křupavosti. Snadno si tak připravíte oblíbené hranolky, krokety, řízky, koblihy či zeleninu v tempuře.
Tip na závěr: Pro zdravější smažení doporučujeme dbát nejen na vhodný tuk, teplotu a tepelnou úpravu, ale důležitou roli hraje také použité nádobí. Pro zdravější přípravu pokrmů volte nádobí nerezové, litinové či keramické, které při zahřátí neuvolňuje do jídla škodlivé látky.
Zdroje informací: health.clevelandclinic.org, medicalnewstoday.com, wikipedia, Apetitonline