Tyto kuličky jsou ideální jako rychlé vánoční cukroví na poslední chvíli a skvěle poslouží i jako jedlý dárek pro vaše blízké. Pozor však, mizí z talíře, než stihnete říct: „Jsou výborné!"
Nepečené kokosové kuličky jsou sladkostí, která si vás získá svou jednoduchou přípravou. Přestože vypadají efektně, jejich příprava je tak snadná, že ji zvládne opravdu každý, takže do ní můžete zapojit i děti.
Jak připravit nepečené kokosové kuličky:
Jak připravit nepečené kokosové kuličky:
Ingredience: 150 g jemného strouhaného kokosu + další na obalení, 120 g bílé strouhané čokolády, 80 g másla, 1 balení vanilkového cukru, 60 g moučkového cukru, 1 lžíce bílého rumu, pár kapek citronové šťávy
-
Strouhaný kokos můžete nahradit mletými piškoty či sušenkami, které skvěle poslouží jako základ těsta.
-
Máslo nechte změknout při pokojové teplotě, aby se dobře spojilo s ostatními surovinami.
-
Pokud chcete výraznější vanilkovou vůni, použijte domácí vanilkový cukr.
-
Jako sladidlo můžete využít i kondenzované mléko.
-
Bílý rum dodá kuličkám jemný specifický nádech a díky němu kuličky i déle vydrží. Pokud však chcete nealkoholickou verzi, můžete ho nahradit například kokosovým mlékem.
Postup:
- Všechny ingredience smíchejte a vypracujte z nich stejnorodou hmotu.
- Vzniklé těsto dejte odpočinout na hodinu do chladničky.
- Potom z těsta vytvarujte kuličky a obalte je ve strouhaném kokosu.
- Kuličky uchovávejte v chladu.
-
Při tvarování si pravidelně oplachujte ruce studenou vodou, aby se hmota méně lepila. Pokud se bude těsto i přesto příliš lepit, můžete ho na chvíli vrátit do lednice.
Tipy a variace
- Chuťové obměny těsta: Pokud milujete vůni vánočního koření, přidejte špetku mleté skořice nebo kardamomu. Milovníci oříšků do těsta mohou vmíchat hrst jemně nasekaných mandlí, vlašských, pekanových nebo lískových ořechů. Také zkuste nahradit rum likérem Amaretto, který zvýrazní mandlovou chuť.
- Obměny obalování: Zkuste kuličky obalit ve směsi jemně mletých oříšků (mandle, lískové ořechy nebo pistácie). Pro kontrast ke sladké chuti těsta použijte pro obalování kakao. Nebojte se vyzkoušet cukrářské zdobení, například perličky nebo hoblinky bílé či tmavé čokolády. Čokoládu můžete využít i jako polevu.
- Plněné variace: Do středu každé kuličky vložte mandli, případně sušené ovoce, například brusinky nebo mango. Výborně chutnají také rozinky namočené v rumu, kousek slaného karamelu či čokoládová pecička.
Zdroj informací: Apetit