Nová registrace Zapomenuté heslo

Kokosky s tvarohem: Okamžitě měkké, rychle připravené a neodolatelně lahodné! S naším videonávodem je zvládne upéct i začátečník

6. 12. 2024
20241030_Kokosky_s_tvarohem_foto-3.jpg
20241030_Kokosky_s_tvarohem_foto-3.jpg

Tajnou ingrediencí těchto kokosek je tvaroh – chuť nijak neovlivní, ale zajistí, že budou krásně měkké hned po upečení. Tvarohové kokosky z bílků jsou navíc tak jednoduché, že je zvládnete upéct i s dětmi. Rychlé, měkké a delikátní kokosky si zamiluje každý. Přípravy se obávat nemusíte – s naším videonávodem je hravě zvládnou i začátečníci.

Chcete se blýsknout skvělým cukrovím, které bude chutnat a vypadat jako od profesionálních cukrářů, ale nemáte moc času a ani zkušeností? Pak jste našli ideální recept na jednoduché a rychlé cukroví. Uvidíte, že si brzy troufnete i na různé varianty, kterými doslova ohromíte i zkušené hospodyňky.

Jak připravit kokosky s tvarohem:

Na kokosky s tvarohem budete potřebovat:

4 bílky, špetku soli, 150 g krupicového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 70 g měkkého tvarohu, 200 g strouhaného kokosu

  • Bílky použijte co nejčerstvější sníh se z nich připravuje nejlépe. Pokud máte starší vejce, pomůže jim k lepšímu zpevnění špetka soli

  • Pro výraznější vanilkové aroma zkuste nahradit vanilkový cukr lžičkou kvalitního vanilkového extraktu.

  • Ideální je jemný tvaroh bez hrudek. Před přípravou ho nechte vykapat a můžete ho krátce promixovat nebo propasírovat.

  • Strouhaný kokos vybírejte jemnější, aby se dobře zapracoval do těsta. 

Jak připravit kokosky s tvarohem:

  1. Předehřejte troubu na 150 °C (horkovzdušnou na 130 °C). Plechy vyložte pečicím papírem.
  2. Bílky se špetkou soli nalijte do čisté a suché mísy. Vyšlehejte polotuhý sníh (ideálně v robotu či ručním šlehačem).
  3. Za stálého šlehání přisypávejte oba cukry. Zhruba po 5 minutách budete mít tuhý sníh. Když zvednete metlu, sníh neteče, tvoří špičky, které se téměř neohýbají.
  4. Nakonec opatrně vmíchejte tvaroh a kokos. Hotové těsto by mělo být vláčné, ale nesmí téct.
  5. Pomocí dvou lžiček tvarujte malé hromádky a pokládejte je na plech. Pečte přibližně 15 minut, aby byly kokosky krásně zlaté, ale ne vysušené.
  • Sníh z bílků šlehejte v úplně čisté misce. Jakmile na ní totiž ulpí mastnota, bílky neztuhnou. Šlehejte je vždy až na poslední chvíli. Pokud byste je nechali stát, zvlhly by a ztratily pevnost. Další ingredience vmíchejte s citem a zlehka, nejlépe pomocí stěrky.

  • Pokud chcete mít kokosky stejné velikosti, použijte malou zmrzlinovou lžičku nebo vykrajovač na meloun.

  • Upečené kokosky uchovávejte v papírovém sáčku či krabici, aby nevyschly.

Variace na kokosky s tvarohem

  • Čokoládové kokosky: Vmíchejte do těsta 2 lžíce kvalitního kakaa, případně trochu nasekané čokolády. Nebo můžete kokosky po upečení rozpuštěnou čokoládou pocákat.

  • Citronové kokosky: Přidejte do těsta lžičku citronové kůry nebo pár kapek citronové šťávy.

  • Ořechové kokosky: Nahraďte část kokosu (asi 50 g) mletými lískovými ořechy, pistáciemi či mandlemi.

  • Matcha kokosky: Přimíchejte do těsta lžičku prášku matcha – kromě zajímavé chuti získáte netradiční zelenou variantu oblíbeného cukroví.

Zdroj informací: časopis Apetit

Sdílet článek

Vánoční cukroví Vánoce

Související články