Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak připravit bezovou šťávu, která vydrží až do zimy? Zkuste variantu za studena – využijete ji v limonádách, dresincích i dezertech

9. 6. 2025
20250529_Bezinková_šťáva_foto-2.jpg
Apetit

Bezová šťáva připravená zastudena si uchovává to nejlepší z bezových květů – jemné aroma i cenné látky, které by se vařením zničily. Stačí pár bezových květů, citron, cukr, trocha vody a vznikne nápoj, který nejen osvěží, ale i dochutí čaj, salát nebo dezert. A při správném skladování vydrží i měsíce. Jak bezovou šťávu připravit krok za krokem a jak ji naplno využít v kuchyni?

Šťáva z bezových květů má nezaměnitelnou chuť a vůni, které evokují začátek léta. Připravovaná za studena si navíc zachovává maximum z přírodního bohatství černého bezu – od silic a flavonoidů až po vitaminy. V kombinaci s citronem a trochou cukru vzniká lahodná šťáva, která může být součástí limonád, ale i čajů, kde poslouží jako pomocník při prvních příznacích nachlazení. Bezová šťáva se hodí také jako přeliv či dochucovadlo – vyžijete ji do dezertů nebo salátových zálivek. A skladovat ji můžete i několik měsíců. Poradíme, jak na to.

 

Jak připravit bezovou šťávu za studena:

Jak připravit bezovou šťávu zastudena

Množství: 2 litry šťávy
Čas a obtížnost: déle než 60 min., snadná příprava

Ingredience: 2 litry vody, 20 velkých bezových květů, 2 citrony, 1–2 kg krupicového cukru, 1–2 lžíce kyseliny citronové

  • Použijte ideálně bio citrony s neošetřenou kůrou, protože je budete krájet a používat i s ní.
  • Na 2 l vody se běžně používá 1–2 kg cukru, proto zvažte, jak moc sladkou šťávu chcete připravit.
  • Podobně zvažte množství kyseliny citronové – záleží na tom, jakou chuť od šťávy očekáváte.

Postup:

  1. Dva litry vody převařte a nechejte vychladnout.
  2. Stonky zastřihněte a květy důkladně vyperte ve studené vodě, zbavte je všech nečistot a nechte je okapat.
  3. Omyjte citrony a nakrájejte je na plátky.
  4. Květy vložte do čisté sklenice na zavařování, skleněné mísy či džbánu.
  5. Přidejte citrony, zalijte vychladlou převařenou vodou, přikryjte utěrkou a nechte stát 24 hodin v chladnější místnosti.
  6. Poté směs přeceďte přes jemný cedník vyložený gázou nebo čistou látkovou utěrkou. Ze zachycených květů vymačkejte všechnu tekutinu.
  7. Vsypte cukr a kyselinu citronovou a míchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí, což trvá asi 15 minut.
  8. Plňte do sterilních suchých lahví, zazátkujte a skladujte v chladničce. Čerstvá šťáva vydrží 7–10 dní.

Jak uchovat bezovou šťávu

Pokud chcete, aby vám bezová šťáva vydržela déle než týden, máme pro vás hned dvě řešení.

  • Připravenou bezovou šťávu můžete sterilovat v uzavřených skleněných lahvích po dobu 20 minut při teplotě 70 °C. Po vychladnutí ji skladujte v chladu a temnu. Takto vydrží až několik měsíců.
  • Bezovou šťávu lze také zamrazit. Využijte k tomu sáčky vhodné do mrazáku, tvořítka na led nebo malé plastové lahve. Pokud budete šťávu mrazit v plastových lahvích, plňte je jen do dvou třetin, led se mrazem rozpíná. Po zamražení můžete pro jistotu povolit víčka. V mrazničce šťávu takto šetrně uchováte až do zimy.

Jak využít bezovou šťávu: Praktické a ověřené tipy

  • Osvěžující domácí limonády: Bezová šťáva je výborným základem pro domácí limonády. Stačí ji smíchat se sodovkou, ledem, citronovou šťávou a mátou či meduňkou.
  • Dochucení dezertů a zmrzliny: Bezová šťáva je skvělá i jako přeliv například na vanilkovou nebo citronovou zmrzlinu. Můžete ji také použít k ochucení panna cotty nebo želé.
  • Do letních koktejlů: Bezová šťáva se výborně kombinuje s ginem, sektovým vínem nebo bílým rumem.
  • Sladkokyselý dresink do salátu: Díky příjemně nakyslé chuti a silnému aroma lze bezovou šťávu přidat i do zálivek – stačí ji smíchat s olivovým olejem, citronovou šťávou a trochou soli. Vznikne tak originální sladkokyselý dresink pro listové saláty nebo saláty s ovocem.
  • Do čaje místo cukru či medu: Bezová šťáva je skvělým sladidlem do bylinkových nebo černých čajů. Navíc může díky obsahu užitečných látek doplnit účinek čaje při nachlazení.

Bezová šťáva připravená za studena není jen sezonní specialitou, ale všestranným pomocníkem v kuchyni, který se vám bude hodit po celé léto i během chladnějších měsíců. Díky jednoduché přípravě a šetrnému zpracování si zachovává svěží chuť i cenné látky, které se jinak při vaření ztrácejí.

Skryt pre seznam

Sdílet článek

Černý bez Domácí sirupy Sezona

Související články