Zelenina převlečená za dort? To může dopadnout všelijak, ale v případě mrkve je to trefa do černého. Mrkvový dort je klasika, která má dlouhou historii a dodnes patří k nejoblíbenějším dezertům napříč světovými kuchyněmi. Je vláčný, kořeněný, voňavý, a díky kombinaci se smetanovým krémem naprosto neodolatelný.
Mrkvový dort býval považován za skromný domácí moučník, ale často se objevuje v podobě jednoduché bábovky jako zákusek k nedělnímu obědu, sluší mu to ve vitrínách vyhlášených cukráren a kaváren a nechybí ani na svatbách, kdy se na slavnostní tabuli majestátně tyčí ve své třípatrové verzi ozdobený marcipánovými mrkvičkami. A není divu, spojuje v sobě vše, co od dobrého dezertu chceme a očekáváme: vláčnost, bohatou chuť, hřejivou vůni koření a hebký krém, který tomu dává korunu.
Mrkvový dort má své kořeny v britské a americké kuchyni, ale jeho obliba se rychle rozšířila do celého světa a dnes existuje i nespočet variací: od klasických přes veganské až po bezlepkové. Ale ať už si jej připravíte jakkoli, mrkvový dort vás nezklame.
Jak nastrouhat mrkev na mrkvový dort?
Mrkev je nejen zdravá zelenina, ale i skvělá surovina pro pečení. Do těsta vnáší přirozenou sladkost a šťavnatost, která eliminuje potřebu nadměrného cukru nebo tuku. A především na ní závisí, jakou texturu bude dort mít. Jak mrkev nastrouhat?
- Nejčastěji se doporučuje strouhat karotku najemno, nebojte se použít ani kuchyňský robot. Dort bude jemný a vláčný, mrkev dokonale změkne.
- Můžete si ale s texturou hrát a někdy zkusit mrkev nastrouhat víc nahrubo – dort bude působit rustikálně a bude mít zajímavý řez.
Jak dlouho péct mrkvový dort
Od mrkvového dortu se očekává perfektní vláčnost, mrkev musí dokonale změknout, nesmí být přepečený a vysušený. Jak tedy na to? Jaká je ideální doba pečení? Záleží na množství těsta, typu trouby a formě, kterou použijete.
- Pokud použijete kulatou formu na pečení o průměru cca 24 cm, bude se dort péct déle, než když těsto vylijete na plech.
- Obecně platí, že se mrkvový dort peče 45–60 minut na 175–180°C. Ale vždy použijte špejli a až když po zapíchnutí do středu korpusu vyjde čistá, můžete troubu vypínat.
Jak ochutit mrkvový dort?
Základ dokonalé chuti mrkvového korpusu tvoří kromě mrkve ještě skořice a vlašské ořechy. Ale vy si samozřejmě můžete s dortem hrát, protože o tom vaření a pečení je. Můžete měnit poměr cukru a střídat různé typy sladidel, nemusíte se bát ani zajímavého koření a dalších přísad.
- Koření, které pasuje do mrkvového dortu: muškátový oříšek, zázvor sušený i čerstvý nebo pro fajnšmekry kardamom.
- Další přísady, které vyzkoušejte: pekanové ořechy místo vlašských, rozinky namočené v rumu, kokos, ananas nejen na chuť, ale i vyšší vláčnost těsta (ale nadrťte jej a vymačkejte z něj šťávu), pomerančová kůra.
Jaký krém se hodí do mrkvového dortu?
Korpus máte upečený, celá kuchyně voní sladce kořenitou vůní a přichází závěrečná fáze, tedy příprava krému. Ten je dokonalou tečkou, třešničkou na dortu a máte spoustu možností, jak jej připravit. Záleží na vás, zda preferujete smetanovější verzi, nebo byste rádi trochu zdravější apod.
- Krémový sýr typu Lučina nebo Philadelphia, což je lehce nakyslá varianta (zvlášť když přikápnete pár kapek citrónu). Lučina je méně tučná, Philadelphia je o to množství tuku hebčí a vláčnější.
- Šlehačka a (odkapaná) zakysaná smetana má dokonale vyváženou chuť.
- Mascarpone se šlehačkou je super jemná varianta.
- Tvaroh je zdravější možnost (přidejte dvě lžičky másla a opět se nebojte osvěžit například limetovou šťávou)
Jak udělat krém na mrkvový dort?
Variant krému je skutečně vícero, naše oblíbená varianta je ta z krémového sýru.
Ingredience: 500 g krémového sýra, např. Lučina či Philadephia, 1 hrnek moučkového cukru, 1 čajová lžička javorového sirupu, šťáva z 1 citronu, 2 polévkové lžíce másla
A postup je velmi jednoduchý: Krémový sýr metličkou prošlehejte s ostatními přísadami na hebký krém. Buďte něžní a trpěliví!
Čím ozdobit mrkvový dort?
A jsme ve finále. Záleží, kolik máte času a jaký dojem chcete udělat, ale zdobení mrkvového dortu si hlavně užijte!
- Krém a ořechy jsou klasika. Potřete dort krémem, posypejte ořechy (zkuste pražené plátky mandlí nebo kokosu) a voilà.
- Naked cake je hodně v kurzu, tak se nebojte krémem promazat jen jednotlivé vrstvy.
- Jednoduchý cukrový sirup nebo glazura z citronové šťávy a cukru dodají dortu lesk a pikantní sladkou chuť.
- Můžete použít čokoládovou ganache, nastrouhanou čokoládu nebo čokoládové hobliny.
- Nebojte se jedlých květů, plátků pomeranče nebo marcipánových mrkviček.
- Spoustu inspirace najdete ve fotogalerii článku!
Zdroj: Apetit, Kucharkaprodceru.cz, Vikendovepeceni.cz, Naskokvkuchyni.cz, Madebykristina.cz, Forbes.life.cz