Pečivo, které absolutně nikdy nezklame! Válení kuliček a vytlačování důlků je až dětsky snadné. Náplň můžete zvolit zcela podle vlastní chuti: kromě zavařeniny je báječné třeba kandované ovoce přelité čokoládovou polevou, oříšky nebo mandle. Jak na to? Máme pro vás návod krok za krokem.
Malé, měkké, voňavé bochánky s ďolíčkem plným marmelády? Ano, to jsou husarské koláčky a nejde je nemilovat. Odhodlaně se do nich pouští i méně zkušení pekaři a cukráři, zároveň je to přesně ten druh, který mizí z vánočních krabic mezi prvními.
Ani nestihnete říct: „Jíst se smí až po Vánocích!“ a můžete jít připravit nové těsto. Co na nich tak milujeme? Kontrast sladkého máslového těsta a kyselkavého džemu. Ale i nostalgickou vzpomínku na dětství, kdy vás maminky a babičky nechaly dělat onen „ďůlek“. A také tu jistotu, že se to povede. Protože husarské koláčky zvládne fakt každý a kdo si osvojí základní verzi, může zkoušet nejrůznější variace. Stačí změnit druh ořechů, ochutit těsto, vyměnit džem...
Husarské koláčky od slovenské foodblogerky Michaely Smolové potěší jemnou máslovou chutí a krásnou vůní citronové kůry. Křehké těsto zdobené mandlovými lupínky a sladkým džemem vytvoří dokonalou kombinaci, která ozdobí každý sváteční stůl. Příprava je jednoduchá, výsledek okouzlující!
Jak upéct husarské koláčky:
Jak upéct husarské koláčky krok za krokem
Množství: 20 koláčků
Ingredience: 150 g pšeničné hladké mouky, 120 g másla, 50 g moučkového cukru, 30 g mletých mandlí, 1 žloutek, 1 balení vanilkového cukru, 1 čajová lžička citronové kůry, 1 hrst plátků mandlí, 3 polévkové lžíce rybízového džemu, 1 vejce na potření
Postup:
- Změklé máslo vyšlehejte s moučkovým a vanilkovým cukrem do krémové konzistence. Poté přimíchejte žloutek, citronovou kůru a mleté mandle, nakonec přisypte prosátou mouku.
- Ze surovin vypracujte hladké těsto, které zabalte do fólie a nechte alespoň hodinu odpočívat v lednici.
- Ztuhlé těsto vyválejte do válečku o průměru asi 3 cm, nakrájejte ho na 20 stejných kousků a z každého vytvarujte kuličku.
- Pomocí rukojeti vařečky vytvořte do každé kuličky důlek, do kterého po upečení vložíte trochu marmelády.
- Připravené koláčky potřete rozšlehaným vajíčkem, posypte mandlovými lupínky a pečte je v předehřáté troubě na 180 °C asi 17 minut dozlatova.
- Po upečení je vyjměte z trouby a do důlků dejte trochu marmelády. Nechte je úplně vychladnout.
- Před podáváním je můžete posypat moučkovým cukrem.
Chuťové variace a obměny
- Ořechové variace: Pohrajte si s ořechovou částí, zkuste například mleté pistácie (skvěle chutnají s malinovým džemem).
- Kapka alkoholu: Přidejte do těsta lžíci amaretta a použijte klasický višňový džem nebo vytvořte náplň z fíkové marmelády svařené s trochou portského – takhle chutnají Vánoce.
- Pohrajte si s čokoládou: Můžete vytvořit čokoládové těsto tím, že do suché směsi přidáte dvě lžíce kakaa nebo můžete část koláčků naplnit tekutou ganache (hořkou či mléčnou) – když navrch přidáte pár vloček soli, bude to naprostá pecka.
- Když jedete na osvěžující vlně: Co zkusit místo marmelády lemon curd? Nebo do těsta nastrouhat kůru z pomeranče a přidat špetku rozmarýnu. Zní to elegantně, že? A pokud zvolíte grepový džem a přidáte do těsta trošku zázvoru, získáte naprosto perfektní zimní (nejen vánoční) cukroví.
- Chcete péct zdravěji? Část cukru můžete nahradit datlovým sirupem, část mouky zase jemnými ovesnými vločkami.
Zdroj informací: Apetit