Nová registrace Zapomenuté heslo

Husarské koláčky jsou cukroví, které nikdy nezklame. Zvlášť když se budete držet tohoto receptu

17. 11. 2025
Husarské koláčky
Apetit

Pečivo, které absolutně nikdy nezklame! Válení kuliček a vytlačování důlků je až dětsky snadné. Náplň můžete zvolit zcela podle vlastní chuti: kromě zavařeniny je báječné třeba kandované ovoce přelité čokoládovou polevou, oříšky nebo mandle. Jak na to? Máme pro vás návod krok za krokem.

Malé, měkké, voňavé bochánky s ďolíčkem plným marmelády? Ano, to jsou husarské koláčky a nejde je nemilovat. Odhodlaně se do nich pouští i méně zkušení pekaři a cukráři, zároveň je to přesně ten druh, který mizí z vánočních krabic mezi prvními.

Ani nestihnete říct: „Jíst se smí až po Vánocích!“ a můžete jít připravit nové těsto. Co na nich tak milujeme? Kontrast sladkého máslového těsta a kyselkavého džemu. Ale i nostalgickou vzpomínku na dětství, kdy vás maminky a babičky nechaly dělat onen „ďůlek“. A také tu jistotu, že se to povede. Protože husarské koláčky zvládne fakt každý a kdo si osvojí základní verzi, může zkoušet nejrůznější variace. Stačí změnit druh ořechů, ochutit těsto, vyměnit džem... 

Husarské koláčky od slovenské foodblogerky Michaely Smolové potěší jemnou máslovou chutí a krásnou vůní citronové kůry. Křehké těsto zdobené mandlovými lupínky a sladkým džemem vytvoří dokonalou kombinaci, která ozdobí každý sváteční stůl. Příprava je jednoduchá, výsledek okouzlující!

Jak upéct husarské koláčky:

Jak upéct husarské koláčky krok za krokem

Množství: 20 koláčků

Ingredience: 150 g pšeničné hladké mouky, 120 g másla, 50 g moučkového cukru, 30 g mletých mandlí, 1 žloutek, 1 balení vanilkového cukru, 1 čajová lžička citronové kůry, 1 hrst plátků mandlí, 3 polévkové lžíce rybízového džemu, 1 vejce na potření

Postup:

  1. Změklé máslo vyšlehejte s moučkovým a vanilkovým cukrem do krémové konzistence. Poté přimíchejte žloutek, citronovou kůru a mleté mandle, nakonec přisypte prosátou mouku.
  2. Ze surovin vypracujte hladké těsto, které zabalte do fólie a nechte alespoň hodinu odpočívat v lednici.
  3. Ztuhlé těsto vyválejte do válečku o průměru asi 3 cm, nakrájejte ho na 20 stejných kousků a z každého vytvarujte kuličku.
  4. Pomocí rukojeti vařečky vytvořte do každé kuličky důlek, do kterého po upečení vložíte trochu marmelády.
  5. Připravené koláčky potřete rozšlehaným vajíčkem, posypte mandlovými lupínky a pečte je v předehřáté troubě na 180 °C asi 17 minut dozlatova.
  6. Po upečení je vyjměte z trouby a do důlků dejte trochu marmelády. Nechte je úplně vychladnout.
  7. Před podáváním je můžete posypat moučkovým cukrem.

Chuťové variace a obměny

  • Ořechové variace: Pohrajte si s ořechovou částí, zkuste například mleté pistácie (skvěle chutnají s malinovým džemem).
  • Kapka alkoholu: Přidejte do těsta lžíci amaretta a použijte klasický višňový džem nebo vytvořte náplň z fíkové marmelády svařené s trochou portského – takhle chutnají Vánoce. 
  • Pohrajte si s čokoládou: Můžete vytvořit čokoládové těsto tím, že do suché směsi přidáte dvě lžíce kakaa nebo můžete část koláčků naplnit tekutou ganache (hořkou či mléčnou) – když navrch přidáte pár vloček soli, bude to naprostá pecka.
  • Když jedete na osvěžující vlně: Co zkusit místo marmelády lemon curd? Nebo do těsta nastrouhat kůru z pomeranče a přidat špetku rozmarýnu. Zní to elegantně, že? A pokud zvolíte grepový džem a přidáte do těsta trošku zázvoru, získáte naprosto perfektní zimní (nejen vánoční) cukroví.
  • Chcete péct zdravěji? Část cukru můžete nahradit datlovým sirupem, část mouky zase jemnými ovesnými vločkami.

Zdroj informací: Apetit

Sdílet článek

Husarské koláčky Vánoční cukroví Cukroví Vánoce Sušenky

Související články