Nová registrace Zapomenuté heslo

Recept, který dobývá podzim: Dýňová polévka s chilli chutná jako z luxusní restaurace

23. 9. 2025
Dýňová polévka s chilli
Apetit

Dýňová polévka je doslova hvězdou podzimu, která svou nádhernou barvou i vůní přiláká ke stolu celou rodinu. Dýňový olej dodá polévce výraznou ořechovo-kořenitou chuť a chilli paprička zase patřičný říz. Hodí se jako předkrm, rychlá a sytá večeře, ale i jako základ svátečního menu. A pozor, můžete ji snadno doladit i do luxusní podoby!

Podzim? To je dýně ve všech podobách! Jako dekorace na balkoně nebo na zápraží, ale hlavně v kuchyni, kde na chvílí přebírá vedení. Je dokonalá ve sladkých koláčích nebo muffinech, jako příloha v podobě pyré nebo v podobě polévky. 

Dýňová polévka je sytá, hřejivá a dokonale vyvážená, navíc ji lze ochutit mnoha způsoby: jednou může mít říz, jindy zase hladit na jazyku. Dýně je přirozeně sladká a jemná, někdy až nevýrazná, špetka chilli jí ale dodá šmrnc a je zajímavým kontrastem. Chilli navíc podporuje metabolismus, prokrvuje tělo a může zlepšit náladu díky endorfinům, které se při jeho konzumaci uvolňují. Nezní to jako perfektní pokrm pro sychravé podzimní dny? 

Jak připravit dýňovou polévku s chilli: 

Jak připravit dýňovou polévku s chilli krok za krokem

Ingredience: 800 g dýňové dužiny bez semínek, 2 polévkové lžíce másla, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 mrkev, 1 polévková lžíce kari koření (lze i méně), 1 čajová lžička třtinového cukru, 600 ml zeleninového vývaru, 220 ml smetany ke šlehání, sůl na dochucení, pepř čerstvě mletý, 1 hrst dýňových semínek, 1 čerstvá červená chilli paprička, 2 polévkové lžíce dýňového oleje na zakapání

  • Dýni nakrájejte na kostky, cibuli a česnek nasekejte nadrobno, mrkev nastrouhejte nahrubo.
  • Dýňová semínka opražte nasucho na pánvi.

Postup:

  1. Dýni zbavte semeníků a nakrájejte ji na kostky. Hokkaidó můžete použít i se slupkou, jiné druhy, např. dýni máslovou, je ale potřeba nejdřív zbavit tuhé slupky.


  • Pokud nemáte dýňový olej, nahraďte jej kvalitním olivovým nebo ořechovým.

Tipy a triky aneb Na co si dát pozor

  • Volba dýně: Sáhněte po pevné, čerstvé dýni. Hokkaidó je nejvděčnější – má pevnou dužinu a není nutné ji loupat. Máslová dýně zase nabídne jemnější a sladší chuť. Muškátová je aromatičtější.
  • Množství chilli: Stačí opravdu špetka chilli – polévka má být vyvážená, nemá vám umrtvit chuťové pohárky. Dochutit můžete vždy, ale když to přeženete, zpátky už to vezmete jen těžko. 
  • Konzistence: I s vývarem buďte opatrní, pokud totiž polévku naředíte příliš, uberete jí na sametovosti. Polévka by měla být spíše hustší, krémová. Vychladnutím ale polévka tuhne, při ohřívání ji nejspíš bude třeba trochu naředit.
  • Dochucení: Sladkost dýně potřebuje kontrast. Kromě chilli ji laďte solí, pepřem a klidně i citronovou šťávou, octem apod. Udělá to divy.

Variace a moderní obměny

  • Milujete asijskou kuchyni? Pak zkuste kokosové mléko, červenou kari pastu, zázvor či koriandr. 

  • Pokud toužíte po vůni a chuti Středomoří, podávejte polévku s opečenými krutony s česnekem a rozmarýnem, můžete ji i posypat parmezánem.

  • Chtěli byste polévku spíše sladší? Pak do polévky nastrouhejte jablko a následně ji ozdobte pečenou hruškou.

  • Když byla řeč o polévce jako součásti luxusního menu, měli jsme na mysli např. zdobení křupavou slaninou a zakysanou smetanou.

Zdroj: Apetit

Sdílet článek

Podzim Dýně Polévky Chilli

Související články