Nová registrace Zapomenuté heslo

Zeleninová krémová polévka s čočkou

26. 4. 2025
Zeleninová krémová polévka s čočkou

Ingredience (na 4–5 porcí):

  • 250 g batátů
  • 200 g celerové bulvy
  • 250 g mrkve
  • 250 g kořenové petržele
  • 2 šalotky
  • 3 stroužky česneku
  • 4 snítky tymiánu
  • 1 bobkový list
  • 2 lžíce másla
  • 200 ml sladké smetany
  • 1 500 ml zeleninového vývaru
  • mořská sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 1 hrnek belugy nebo hnědo-zelené čočky
  • 3 hrnky vody nebo vývaru
  • bylinky či restované oříšky na servírování

Příprava jídla:

1 Namočte si čočku ideálně den předem. Očistěte batáty, celer, petržel, mrkev a nakrájejte je na větší kousky. Mrkev i petržel mohou zůstat v celku. Zeleninu dejte do perforovaného pekáče a pečte v režimu Vaření v páře 99°C přibližně 30 minut.

2 Nakrájejte šalotku na kostičky, dejte ji do hrnce spolu s máslem a osmažte do měkka. Přidejte propasírovaný česnek, tymián, bobkový list a ještě chvíli restujte. Mezitím si uvařte čočku v trojnásobku vody nebo vývaru do měkka.

3 Hotovou zeleninu a cibulový základ bez bobkového listu a tymiánu rozmixujte spolu s teplým vývarem na hladký krém. Polévku osolte, opepřete, vmíchejte do ní smetanu a už jen krátce povařte. Na závěr přidejte uvařenou a scezenou čočku. Servírujte s čerstvou petrželí, obilnými klíčky nebo například orestovanými oříšky.

Sdílet článek

Zeleninová polévka Krémová polévka Čočková polévka Batáty Mrkev Celer Petržel Tymián Zdravé Vegetariánské

Související články