Ingredience (na 4–5 porcí):
- 250 g batátů
- 200 g celerové bulvy
- 250 g mrkve
- 250 g kořenové petržele
- 2 šalotky
- 3 stroužky česneku
- 4 snítky tymiánu
- 1 bobkový list
- 2 lžíce másla
- 200 ml sladké smetany
- 1 500 ml zeleninového vývaru
- mořská sůl
- čerstvě mletý pepř
- 1 hrnek belugy nebo hnědo-zelené čočky
- 3 hrnky vody nebo vývaru
- bylinky či restované oříšky na servírování
Příprava jídla:
1 Namočte si čočku ideálně den předem. Očistěte batáty, celer, petržel, mrkev a nakrájejte je na větší kousky. Mrkev i petržel mohou zůstat v celku. Zeleninu dejte do perforovaného pekáče a pečte v režimu Vaření v páře 99°C přibližně 30 minut.
2 Nakrájejte šalotku na kostičky, dejte ji do hrnce spolu s máslem a osmažte do měkka. Přidejte propasírovaný česnek, tymián, bobkový list a ještě chvíli restujte. Mezitím si uvařte čočku v trojnásobku vody nebo vývaru do měkka.
3 Hotovou zeleninu a cibulový základ bez bobkového listu a tymiánu rozmixujte spolu s teplým vývarem na hladký krém. Polévku osolte, opepřete, vmíchejte do ní smetanu a už jen krátce povařte. Na závěr přidejte uvařenou a scezenou čočku. Servírujte s čerstvou petrželí, obilnými klíčky nebo například orestovanými oříšky.