
Limonáda bez cukru zní jako značka ideál. Dopřejete si sladké pití, ale vlastně nepřiberete. Proto se velké oblibě těší různé zero, light a verze „bez cukru“, resp. s umělým sladidlem. Máte pocit, že jste na to vyzráli: žádný cukr, žádné výčitky a přitom plná chuť. Ale nezní to příliš dokonale, není tam nějaké „ale“? Tušíte správně, umělá sladidla jsou hodnocena rozporuplně. V čem je problém?
Sladké limonády do zdravého životního stylu nepatří a cukr je bílý jed. To jsme slyšeli všichni, tuhle mantru si někteří lepí na ledničku a jiní tetují na zápěstí. A jako spása a záchrana potom působí umělá sladidla a všechny jimi slazené nápoje a potraviny. Vždyť etiketa s nápisem light ve všech jazycích šeptá „neztloustneš, dost možná zhubneš“ a dává naději. Nemusíte si přece odříct všechno sladké, to by nebylo fér, jen zvolte fikanější způsob. Ale co říkají odborníci na výživu, sdílí nadšení z umělých sladidel?
Co jsou umělá sladidla a proč se používají?
Kde umělá sladidla nalezneme? Rozhodně nejen v již zmíněných limonádách, naopak téměř všude. Jsou jimi slazeny cereálie, zmrzlina, proteinové doplňky, nebo třeba zubní pasty a léky.
Mezi nejznámější patří aspartam, stévie, sacharin nebo sukralóza, a i když se někdy vedou diskuse, zda jsou zdraví bezpečné, jedná-li se o sladidla schválená, označují je oficiální organizace i za bezpečná. A využívají je nejčastěji ti, kdo chtějí regulovat svou hmotnost a hladinu cukru v krvi.
- Umělá sladidla jsou chemické látky používané ke slazení potravin a nápojů. „Patří mezi látky, které napodobují sladkou chuť a obvykle jsou i několikanásobně sladší v porovnání s běžnými cukry, ale na rozdíl od sacharidů neobsahují téměř žádné kalorie, čehož se využívá v potravinářství ke snížení energetického obsahu potravin i nápojů,“ píše se na webu Institut moderní výživy.
- Právě fakt, že téměř neobsahují kalorie, vede mnoho lidí toužících po zhubnutí k jejich konzumaci. Ale zdravá cesta je odvykat si sladké chuti nebo cukr nahrazovat přírodními sladidly. Někteří vědci varují, že si na umělá sladidla mozek snadno vybuduje toleranci. A přirozenou reakcí pak je, že běžně sladké potraviny, jako je ovoce a zelenina, vnímá jako chuťově spíš nevýrazné.
Zdravotní rizika? Mýtus nebo realita?
O umělých sladidlech a o tom, zda je jejich konzumace zcela bezpečná, se vedou diskuse a byla realizována řada studií. Co na to věda? „Tato syntetická sladidla mají až stokrát vyšší sladivost než klasický cukr, přitom neobsahují prakticky žádné kalorie. Přestože mohou být lákavou volbou pro lidi omezující příjem cukru, jejich pravidelná konzumace může vyvolat řadu nežádoucích účinků od zažívacích obtíží až po migrénu,“ vysvětluje nutriční specialistka Šárka Měřičková.
„Otázka bezpečnosti umělých sladidel vůbec není jednoznačná. I přes to, že všechny náhrady cukrů jsou schvalovány potravinářskými kontrolními orgány, se stále hromadí řady stížností na nežádoucí účinky po jejich konzumaci z řad spotřebitelů a mnoho zdravotníků doporučuje potraviny s umělými sladidly zcela vyloučit,“ říká na svém webu Margit Slimáková.
- Existují studie, podle kterých umělá sladidla dokonce podporují zvyšování hmotnosti. „Sladká chuť vede k uvolňování hormonu inzulinu, který ukládá krevní cukr do tkání. Proto po konzumaci umělých sladidel, která nevedou ke zvýšení krevního cukru, může následovat hypoglykémie spojená s pocity hladu a následujícím přejídáním se,“ objasňuje Margit Slimáková.
- Vedou se rovněž debaty, zda umělá sladidla mohou při dlouhodobé konzumaci zvyšovat riziko rakoviny či kardiovaskulárních chorob, poškozovat zdraví střev a vést k tzv. metabolickému syndromu a přejídání.
Zero limonády: Pít, nebo nepít?
Limonády se v létě konzumují ve velkém. Dáte si je na koupališti, během cyklovýletu i grilovačky, jsou součástí koktejlů apod. Ale jak je to s dietními verzemi? Je v pořádku si sem tam dát limonádu slazenou, ať už cukrem nebo sladidlem – zdravému člověku malé množství neublíží, ale stále platí, že nejdůležitější je pít vodu, kvalitní bylinné čaje a neochucenou minerálku.
„Oblíbené zero limonády získávají sladkou chuť díky umělým sladidlům, nejčastěji aspartamu, acesulfamu K a suchralóze. Z výživového hlediska je nejlepší volbou pro každodenní pitný režim čistá pramenitá voda nebo neochucená minerálka. Pokud si chcete nápoj přirozeně osladit, nejjednodušším způsobem je přidat do vody čerstvé ovoce, které můžete ještě zpestřit bylinkami jako je máta, meduňka nebo přirozeně sladká stévie,“ uzavírá Šárka Měřičková.
Zdroje: Apetit, Novinky.cz, Margit.cz, Institutmodernivyzivy.cz, Brainmarket.cz, Healthline.com, Swgeneral.com