Nová registrace Zapomenuté heslo

Za otce tiramisu se považuje Ado Campeol, slavný dezert přitom nevymyslel. V původním receptu alkohol nebyl

Karolína Waberová
1. 11. 2021
Tiramisu
victoria-aleksandrova/Unsplash

Jako otce oblíbeného dezertu označují italská média restauratéra Ado Campeola, který zemřel v roce 2021 v 93 letech. Slavný dezert přitom nevymyslel, stojí za ním jeho manželka a šéfkuchař restaurace, kterou Ado Campeol vlastnil.

Dezert, jehož součástí jsou sušenky namočené v kávě a mascarpone, zařadila rodina do svého jídelníčku v roce 1972, ale nikdy si ho nenechala patentovat. Od té doby se stal základem italské kuchyně a postupem času si ho po svém přizpůsobili kuchaři a cukráři po celém světě.

Původ slavného tiramisu

O původu tiramisu se vedou dlouholeté spory. Někteří lidé dokonce tvrdí, že se podávalo jako afrodiziakum v nevěstinci v severoitalském městě Treviso. Většina se však přiklání k verzi, že recept vznikl v Campeolově treviské restauraci Le Beccherie.

Pravé italské tiramisu

Pravé italské tiramisu

< 30 min
4.3(75x)
Přečíst recept

Restauraci Le Beccherie otevřela Campeolova rodina v roce 1939 a Ado Campeol podnik převzal na konci druhé světové války. Podle spoluvynálezce dezertu, šéfkuchaře Roberta Linguanotta, vznikl tento pokrm nešťastnou náhodou při výrobě vanilkové zmrzliny.

  • Pan Linguanotto vhodil prý do misky s vejci a cukrem sýr mascarpone, a když zjistil, že má směs příjemnou chuť, přivolal paní Albu, manželku pana Campeola.
  • Dvojice pak dezert vylepšila přidáním cukrářských piškotů namočených v kávě a kakaem – nazvali ho tiramisu, což v překladu z místního trevízského dialektu (tireme su) do češtiny znamená „zvedni mě“.
  • Campeolův syn Carlo, který nyní restauraci vede, ale stojí za tím, že prvotní nápad byl jeho maminky. „Když mě matka kojila, sáhla po mascarpone smíchaném s cukrem a piškotech namočených v kávě, aby si udržela energii. U nás v Tervisu jde už o tradici. S kuchařem pak z těchto surovin vytvořila základ pro tiramisu,“ řekl pro magazín The Guardian.
  • Dezert se objevil v roce 1981 v místním časopise Veneto, který se věnuje jídlu a vínu. Dnes jde o jeden z nejznámějších italských dezertů.

Alkohol v původním receptu nebyl

Spousta receptů na tiramisu obsahuje rum nebo marsalu, ale původní recept – certifikovaný Italskou akademií kuchyně v roce 2010 – byl bez alkoholu, protože byl určen i pro děti.

Ado Campeol zemřel v sobotu ve svém domě v italském Trevisu v regionu Veneto ve věku 93 let. Mezi těmi, kdo mu vzdali hold, byl i guvernér regionu Benátsko Luca Zaia, který na Twitteru napsal, že město ztratilo další hvězdu italské gastronomické historie.

Zdroje: časopis Apetit, The Independent, Style

Sdílet článek

Italská kuchyně Italské dezerty Italská restaurace Tiramisu Dezert Kávové sušenky Mascarpone Kakao Campeolova rodina Treviso 1970s Bez alkoholu

Související články