Nová registrace Zapomenuté heslo

Vinný střik je letní sázka na jistotu! Víte, jak připravit z vína a sody maďarský Pohlavek nebo kolik má kalorií?

25. 6. 2025
Vinný střik
Shutterstock

Dávno neplatí, že by se s vodou míchalo víno kvůli zamaskování jeho nízké kvality. Naopak! Elegantní alkoholický nápoj, který se dokonale hodí k létu, je osvěžující a lze jej umíchat na desítky způsobů, takže pokaždé pijete tak trochu jiný drink. Znáte historii vinného střiku a využíváte všechny možnosti, jak si s ním pohrát?

Nepotrpíte si na koktejly s tvrdým alkoholem a víno je zkrátka vaše volba?Co ale když byste v létě rádi pili něco víc osvěžujícího, v teple se vám rychle po alkoholu motá hlava nebo si hlídáte figuru do plavek? Vinný střik je geniální volba. 

  • Nízký obsah alkoholu: Ředěním snížíte koncentraci alkoholu, navíc dodržíte obvyklé doporučení, že byste každou skleničku alkoholu měli zapít sklenkou vody, pokud nechcete vstávat s kocovinou a bolehlavem. 
  • Je to osvěžující a hydratuje: Víno v parném létě skutečně neosvěží, to je fakt. Ale perlivá voda dodá nápoji svěžest a na žízeň dobře funguje. 
  • Je univerzální: Řešíte, zda se nápoj hodí ke grilovanému masu, lehkému letnímu dezertu či zda jej lze pít celý večer? Vinný střik je i v tomto ohledu skvělou volbou, hodí se vždy. A navíc s ním můžete různě experimentovat – jednou bude z vína bílého, jindy z růžového nebo dokonce z perlivého či šumivého.
  • Kalorická lehkost: Vinný střik (poměr vína a vody 2:3) má cca 270 kJ. „Máte rádi víno? Pak zkuste vinný střik – méně kalorií, stejně příjemný večer. Rozředěné víno s vodou sníží kalorický příjem, a navíc vás v horkém počasí příjemně osvěží,“ vypočítává jeho přednosti nutriční terapeut David Erban.

Vinný střik a jeho historie

Vinaři a sommeliéři vás za míchání vína se sodou asi vyloženě nepochválí, už ale neplatí, že by vás vyloučili ze společnosti. Doporučení je takové, že do střiku nepatří „patoky“, ale ani vína archivní. Zvolte dobrá stolní či sudová. A nebojte, k vínu míchání patří od nepaměti: s vodou míchali víno už staří Řekové. A rádi přidávali i různé koření nebo med. Jejich zvyk ředit víno vodou převzali poté i Římané. Ale za ten vinný střik, jak jej známe dnes, tedy víno s perlivou vodou, prý vděčíme Maďarům.

  • Fröccs (střik) je jedním z nejoblíbenějších alkoholických nápojů v Maďarsku. A zde se také měl pravý vinný střik zrodit. 5. října 1842 se v maďarském Fótu sešli u vinaře Andráse Fáye jeho významní přátelé, mimo jiné slavný básník a dramatik Mihály Vörösmarty, jazykovědec Gergely Czuczor a vynálezce kyvadla a dynama Ányos Jedlik. Jedlik přinesl svůj vynález, láhev na sodovku, a ukázal, jak si kvůli žaludečním problémům ředí víno sodovkou. Spritzer se zdálo být moc německé označení, tak Vörösmarty navrhl „fröccs“. 
  • Fröccs byl v roce 2013 zaznamenán v maďarském repozitáři (záznam maďarských příspěvků k dějinám). Existují různé druhy „fröccs“, které se liší poměrem vína a sodovky. 

Vinný střik podle poměru vína a sody

Objednáte-li si v Česku vinný střik, musíte obsluze objasnit, v jakém poměru si přejete víno a sodovku smíchat. To v Maďarsku mají speciální terminologii! 

  • Malý střik (Kisfröccs): 1 dl vína – 1 dl sodové vody
  • Velký střik (Nagyfröccs): 2 dl vína – 1 dl sodové vody
  • Dlouhý krok (Hosszúlépés):1 dl vína – 2 dl sodové vody
  • Správce (Házmester): 3 dl vína – 2 dl sodové vody
  • Pronajímatel (Háziúr): 4 dl vína – 1 dl sodové vody
  • Nájemce, ale taky Sportovní střik (Albérlő):  1 dl vína – 4 dl sodové vody
  • Starosta (Polgármester): 6 dl vína – 4 dl sodové vody
  • Pohlavek (Maflás): 5 dl vína – 5 dl sodové vody
  • Krúdy-fröccs: 9 dl vína – 1 dl sodové vody „Tento střik se jmenuje podle maďarského básníka Gyula Krúdy, který byl velký foodie a také pěkný pijan,“ vysvětlil mi Maďar Tamás, se kterým jsem názvy střiků konzultovala.

Jak si vinný střik vyšperkovat?

Kromě toho, že můžete zkoušet různé druhy vína, od suchých až po sladší, a hrát si s poměrem vína a vody (perlivé či neperlivé, záleží na preferencích), můžete si vinný střik vymazlit i jinak. Vinné koktejly jsou v létě velmi oblíbené!

  • Vinný střik skvěle chutná i s levandulovým sirupem, ale vynikající je i s citronovou šťávou.
  • Do vinného střiku se perfektně hodí ovoce, ideálně mražené. Efektní jsou i ledové kostky se zamraženými jedlými květy apod.
  • Přidejte snítku máty, plátek citronu, pomeranče nebo okurky a máte drink, který se vám „nepřepije“.
  • Nebojte se míchat vinný střik s džusem. Perfektní je kombinace s borůvkovým nebo grepovým.
  • Koktejl zvaný Letní polibek je tak trochu jiný vinný střik, ale zamilujete si ho. Místo sody totiž do růžového vína nasypete drcený led (tříšť) a jahody. Budete nadšení!
  • Z vinného střiku jsou mimochodem i geniální nanuky, věděli jste to?

Zdroje: Alkoholium.cz, Visitdebrecen.com, Procne.hn.cz, Alkoholdrink.cz

Sdílet článek

Víno Vinný střik Alkoholické nápoje

Související články