
Kdo tvrdí, že si v dětství nedělal náušnice z třešní, dělá si je dodnes. Třešně jsou láska, plné dlaně dobroty trhané přímo ze stromu, cvrnkání na lidi dole, kteří nemají tušení, co se děje, marmeláda od babičky, která z lívanců udělá božskou manu, a třešně jsou i bublanina, kterou svět neviděl, protože z plechu zmizí dřív, než stihnete říct „nežer to, ještě jsem to nevyfotila“.
Sezónu mají krátkou, ale intenzivní. A málo se mluví o tom, jak úžasné zdravotní benefity mají. Třešně jsou superpotravina, která sluší koláčům a bublaninám, kaším, šťávám i likérům, ale pomůžou i se spánkem nebo s hubnutím, s krevním tlakem i dnou. Co tedy vřele nedoporučujeme, je vyprávět dětem, kterak jste v dětství uspěli v soutěži „Kdo si narve nejvíc pecek do nosu“. Je to totiž konečně něco, co je podle dětí hodno nápodoby... Ale jinak jsou třešně vážně skvělé!
Co o třešních vědět?
-
Hvězdné složení podobné jako u červené řepy a špenátu – a to je hodně dobrý tým: Obsahují draslík, hořčík, vápník, zinek, železo a křemík, důležitou roli hrají vitamíny C, B a E a jsou i skvělým antioxidantem. Posilují srdce i cévy, navíc je už známo, že chrání naše buňky před rakovinným bujením.
-
Mají vysoký obsah vody, což podporuje vyměšování moči a trávicích šťáv a pomáhá třeba na dnu – konzumace třešní snižuje hladinu kyseliny močové a tím se tlumí záchvaty dny.
-
Mohlo by vás zajímat i to, že třešně hydratují buňky, melatonin v nich obsažený zvyšuje kvalitu spánku, působí proti křečím, jsou skvělé při redukční dietě, anthocyaniny zase posilují mozek a pomáhají při léčbě demence.
-
A řešíte-li, že ovoce je sice zdravé, ale také často zdroj cukru, u třešní je super, že jsou spíše nízkokalorické a mají nízký glykemický index.
Jak s třešněmi pracovat?
- Jak sklízet a uskladňovat? Sklízejte se stopkami (abyste nepřišli o šťávu), a pokud se do nich rovnou nepustíte, tak je neomyté dejte do ledničky. Je možné je následně zamrazit, zavařit nebo z nich udělat marmeládu. Vypeckované třešně lze i sušit.
- Jak vypeckovat? Někdo si to nekomplikuje, a pokud nedbá na manikúru, zkrátka pracuje nehty. Někdo nařízne třešně ostrým nožíkem. Ale je možné použít i odpeckovávač, povařit a následně protlačit přes cedník, případně použít pevnou slámku a láhev s úzkým hrdlem (slámkou protlačit)
- Jak zamrazit? Chcete si udělat zásoby do mrazáku? Pak třešně opláchněte, nechte odkapat, odstopkujte, vložte do mikrotenových sáčků a uložte do mrazáku. Můžete je mrazit i odpeckované, usnadníte si tím do budoucna práci.
Třešňové recepty
Třešně jsou symbolem začínajícího léta a hodí se do pestré palety dezertů. I když je musíte chránit často vlastním tělem, protože nejlepší jsou „jen tak“.
- Bublaniny a koláče – a jeden takový má ve svém repertoáru i legendární Martha Stewart.
- Jogurty, kaše a poháry
- Pečený čaj, šťávy a mošty, ale pálenky nebo likéry
Kyselý třešňový koláč podle Marthy Stewart
Dokonalý dezert, kterým oslníte každou návštěvu a který skvěle zakončí letní grilovačku. Základem je pâte brisée, tedy francouzská verze klasického těsta.
- Křehké těsto se připravuje z hladké mouky, cukru, másla nakrájeného na stejnoměrné kousky (ujistěte se, že je studené), soli a ledové vody a před tvarováním a chlazením se rozmixuje v kuchyňském robotu.
- Tajemstvím lahodné sladkokyselé směsi z třešní je kukuřičný škrob. Ten pomáhá zahustit šťávu z ovoce při pečení.
Ingredience na náplň: 1 kg čerstvých třešní nebo višní bez pecky (6 šálků), 1 šálek cukru, ¼ šálku kukuřičného škrobu, ½ lžičky čistého vanilkového extraktu, 2 lžíce másla nakrájeného na malé kousky
Pozor! Lze použít višně i třešně. Višně se do koláče používají proto, že při vaření sládnou. Použijete-li třešně, snižte množství cukru v náplni.
Co potřebujete na těsto: Pâte Brisée (tedy křehké těsto), mouku na pomoučení formy, 1 velké vejce lehce rozšlehané se 2 lžícemi husté smetany na potření
Postup:
- Předehřejte troubu na 190 °C.
- V míse smíchejte třešně, cukr, kukuřičný škrob a vanilku.
- Na lehce pomoučeném povrchu vyválejte jeden plát těsta na tenko.
- Vložte těsto do formy, urovnejte a vlijte náplň, posypte máslem. Během přípravy horního těsta nechte odpočívat v chladničce.
- Vyválejte vrchní vrstvu těsta a vyřízněte 4 až 5 otvorů pomocí vykrajovátka nebo cukrářské špičky (je to efektní a lépe uvidíte i na náplň, až bude bublat v troubě). Položte následně navrch vychladlého koláče, případně udělejte klasickou mřížku.
- Seřízněte spodní a horní kůrku tak, aby přesahovala 1 cm, a okraje přitiskněte k sobě, aby se utěsnily. Potřete vajíčkem a dejte na 20 minut do mrazáku.
- Pečte na alobalem vyloženém plechu na prostředním roštu, dokud náplň nebublá a kůrka není zlatavá, trvá to 90 až 105 minut. Před podáváním koláč přeneste na mřížku a nechte vychladnout.
- S čím podávat? S kopečkem vanilkové zmrzliny nebo domácí šlehačky. Koláč můžete posypat moučkovým cukrem nebo čerstvými třešněmi.
Zdroje: Marthastewart.com, Jimejinak.cz, Toprecepty.cz, Zdrave.cz, Treesome.cz, CatAndCook.cz