Nová registrace Zapomenuté heslo

Tour de France na talíři: V Okcitánii ochutnejte ratatouille, v Provence si oslaďte život francouzskou verzí pražského koláče

11. 7. 2024
Tour de France koláž
Image Professionals, Unsplash

Všichni příznivci cyklistiky jsou právě nyní duchem ve Francii. Tam se se jede slavný závod Tour de France. Nemůžete-li fandit na místě a jste-li odkázání ke sledování napínavého klání u televizní obrazovky, vydejte se s námi po trati závodu trochu jinak... Ochutnejte to nejlepší, co mohou regiony, kterými závodníci právě projíždějí, nabídnout.

Trasa Tour de France 2024 se vine hned několika regiony severní Itálie: Toskánskem, regionem Emilia-Romagna a Piemontem. Hned poté zamíří do Francie, do Burgundska a Nové Akvitánie, Okcitánie a Provence. Co byste určitě měli ochutnat, než závodníci 21. 7. protnou cílovou pásku v Nice?

Okcitánie

Okcitánie je domovem foie gras, černých lanýžů, sýru Roquefort, ústřic, oliv, slavné soli Camargue, rýže a ančoviček. Tento region voní středomořím a v kuchyni je to znát. Vliv tu mají ale i všechny chutě, které připluly po moři, zvlášť ty španělské.

Až budou cyklisté projíždět tímto regionem, můžete mu vzdát hold několika místními specialitami:

  • Aligotbramborová kaše s takovým podílem sýra, že připomíná spíše fondue. Často se do ní přidává také trochu česneku. Pochází z kraje L‘Aubrac.
  • Ratatouille – zeleninové jídlo proslavené kresleným filmem o krysákovi nadšeném pro vaření je tak trochu obdobou našeho leča. Jen s tím rozdílem, že neobsahuje ani uzeninu, ani vejce a zelenina je vařená šetrně, aby si zachovala chuť, barvu i strukturu.
  • Cassoulet – pomalu vařené jídlo obsahující fazole, klobásku, vepřové nebo kuřecí maso. Sytý pokrm se zapéká v tradiční kameninové nádobě.

Provence

Zdejší kuchyně odráží teplé a sušší středomořské podnebí, úrodnou půdu a vlivy všech možných kuchyní, které se sem dostávají po moři.

Mezi místní poklady patří olivy a olivový olej, lanýže, jehněčí, cizrna, ale také ovoce: broskve, víno, meruňky, jahody a známý meloun z Cavaillonu – sladký oranžový meloun cantaloupe se zelenou slupkou a typickými pruhy.

Pokud nesledujete závod v televizi, ale přímo z místa, určitě se vypravte na trh a na levandulová pole. Obojí je nezapomenutelný zážitek. 

Za ochutnání rozhodně stojí:

Sdílet článek

Francouzská kuchyně Tour de France Cestování Světová kuchyně

Související články