Nová registrace Zapomenuté heslo

Nejslavnější palačinky světa? Francouzské Crêpes Suzette dnes slaví svůj den!

6. 5. 2025
Crêpes Suzette
Image Professionals
Palačinkový dort Crepes Suzette Legendární francouzský pomerančový likér Grand Marnier Další
2 fotky

Tenoučké palačinky v horké máslové omáčce s pomerančem a kapkou likéru. Zní to dobře? No ano, a ještě lépe to chutná! Crêpes Suzette jsou legendou mezi dezerty – a i když vypadají jako pokrm z francouzské cukrárny, zvládnete je připravit i doma. Dnes slaví svůj den, ale dopřát si je můžete kdykoliv. Někdy totiž stačí jen jedna palačinka, aby byl den o kousek lepší…

Je to jedna z těch historek, které chcete věřit. Jen si to představte: Píše se rok 1895 a restaurace v Monte Carlu je plná vážených hostů. Mladý číšník Henri Charpentier připravuje palačinky pro prince z Walesu a nešťastnou náhodou mu chytne pánev. Alkohol z omáčky vzplane, máslo s cukrem zkaramelizuje a vznikne sladká pomerančová glazura, která palačinky promění ve vrchol večera. Hosté jsou nadšení a dezert dostává jméno po mladé dívce z jejich společnosti – Suzette.

Jiná verze vypráví, že dezert vznikl v roce 1897 na jevišti Comédie-Française, kde herečka Suzanne Reichenberg, známá pod přezdívkou Suzette, hrála služku a přímo na scéně servírovala palačinky. Šéfkuchař Joseph je před publikem efektně flamboval – a protože měly úspěch, dal jim hereččino jméno.

Ať už věříte kterékoliv verzi, jedno je jisté: Crêpes Suzette jsou důkazem, že i kuchařská nehoda může vést k vytvoření legendárního dezertu.

Jednoduché crêpes Suzette

Jednoduché crêpes Suzette

< 60 min
5(5x)
Přečíst recept

Nejsou to jen palačinky

Crêpes Suzette možná vypadají jako obyčejné palačinky, rozdíl je ale v detailech. Jemné těsto,  omáčka z másla, cukru, čerstvé pomerančové šťávy a likéru (ideálně Grand Marnier nebo Cointreau). Vše se spojí na pánvi v karamelově citrusovou omáčku, která palačinky obalí jako hedvábí.

A ano, můžete je i flambovat. Ale nemusíte. Efektní plameny sice udělají dojem, ale chuť zůstává skvělá i bez experimentů v kuchyni.

Tipy z kuchyně Apetitu:

  • Do těsta přidejte lžičku vanilkového cukru nebo trochu pomerančové kůry
  • Místo Grand Marnier můžete použít rum nebo jiný pomerančový likér

 

Ruku na srdce: Crêpes Suzette nejsou dezert, který připravujete každý týden. A právě proto si zaslouží svůj den – nebo aspoň zvláštní příležitost. Hodí se jako sladká tečka po večeři, skvělé jsou i na pozdní víkendovou snídani nebo jako zlatý hřeb večera, když chystáte oslavu pro přátele.

Dort crêpes Suzette

Dort crêpes Suzette

> 60 min
4.5(14x)
Přečíst recept

Ačkoliv mají Crêpes Suzette francouzský původ a noblesní jméno, nejsou vůbec tak nóbl, jak se může na první pohled zdát. Jsou sladké a překvapivě jednoduché. A to z nich dělá jeden z nejvděčnějších dezertů vůbec. Existují i obměny – s grepem, perníkovým kořením nebo třeba s trochou zázvoru. Ale základ zůstává: máslo, cukr, citrus a trocha alkoholu.

A i když Crêpes Suzette slaví svůj den jen jednou v roce, vy si je klidně dopřejte častěji. Jsou rychlé, efektní – a zatraceně dobré.

Zdroje: rybkavkuchyni.blogspot.com, Wikipedia, Apetit

Doporučujeme článek s videem

Jak na dokonalé palačinky, jaký tuk použít na smažení a která mouka je nejlepší

Sdílet článek

Palačinky Sladké pečení

Související články