
Miso pasta patří mezi tradiční japonská dochucovadla. Tato zajímavá pochoutka je jedním z nejznámějších reprezentantů páté chuti, která nese název umami. Díky tomu dokáže každé jídlo pozvednout na vyšší úroveň, jak se můžete přesvědčit i v našem článku. To ale není jejím jediným přínosem – látky, které obsahuje, totiž přináší celou řadu zdravotních benefitů.
Základem každé miso pasty jsou sójové boby smíchané se solí a naložené v dřevěných sudech společně s fermentačním činidlem. Podle toho, jak dlouho probíhá kvašení, se pak mění barva výsledné pasty a také její chuť.
Miso pasta vylepší brambory i pomazánky
Nejkratší dobu potřebuje ke svému vzniku pasta s názvem shiro miso. Ta má žlutou až lehce béžovou barvu. Její chuť není tak slaná, naopak může působit spíše lehce nasládle. Doba fermentace obvykle nepřekročí dva měsíce.
Tento druh pasty se hodí k lehkému dochucení. Výborný je do polévek či salátů, ale vylepšit s ním můžete dokonce i klasické šťouchané brambory. Stačí když k 800 g uvařených brambor přidáte 2 lžíce másla a 1 lžíci shiro miso a společně rozšťoucháte. Následně přidáte 150 g restované cibulky a 2 lžíce nasekané pažitky. Výsledek bude stát rozhodně za to.
Dalším druhem miso pasty je světle hnědé mugi miso. Do toho se kromě sójových bobů přidává také ječmen. Jeho chuť je tak jemná, ale bohatá. Vyzkoušet tento druh pasty můžete v originální mrkvové pomazánce. Stačí si očistit 1 kg mrkve a dát jej na 40 minut do trouby na 200 °C. Upečenou mrkev následně rozmixovat s 1 lžící másla, 1 lžící mugi misa a 1 lžící javorového sirupu.
Nejznámější pastou je genmai miso
Úplně nejklasičtějším zástupcem miso past je pak genmai miso. Toto středně hnědé miso je vyrobené ze sóji a rýže natural. Jeho chuť slanější a výraznější, ale přesto ale krásně vyvážená.
Tento typ pasty se výborně hodí k dochucení omáček, těstovin, grilované zeleniny či salátových dresingů. S její pomoci můžete uvařit základní recept na výbornou miso polévku.
Nejsilnější miso vylepší i cibuli
Ta nejtmavší pasta, která bývá fermentována kolem tří let, se nazývá hatcho miso. Její chuť je opravdu výrazná, zemitá a uzená a její konzistence je ze všech variant ta nejtužší.
Hatcho miso má silnou chuť a není tak úplně vhodné pro „začátečníky“ v těchto japonských dochucovadlech — některé by totiž mohla jeho výraznost odradit. Pokud ale člověk přijde miso pastám na chuť, přirozeně se pak dostane i k nejsilnější pastě tmavě hnědé až černé barvy. Tu může využít k dochucení již samo o sobě výrazných potravin.
Za vyzkoušení rozhodně stojí je variace na cibulové čatní. Na jeho výrobu budete potřebovat 1 kg cibule nakrájené na tenké plátky, kterou vložíte do hrnce s 1 lžící javorového sirupu a necháte asi 30 minut karamelizovat. K takto připravené cibuli pak přimícháte 1 lžíci chilli pasty a 1 lžíci hatcho miso. Výsledným produktem můžete vylepšit grilovaná masa, zeleninu či sendviče.
Pomůže s cholesterolem i nízkým tlakem
Předností miso past není jen dochucení pomocí umami, ale řada zdravotních benefitů, které tento výrobek poskytuje. Miso je označováno za zdraví prospěšnou potravinu.
Zdroj: Cuketka, Jíme jinak