
Je to rychlé, vždy to chutná stejně a pro mnohé se jedná o totální guilty pleasure z oblasti gastronomie. Ano, řeč je o fast foodu. Oficiálně se tam samozřejmě stravuje jen málokdo, ti se zdravým životním stylem nikdy. Ale reálně je tam neustále plno... Co na fast foodu oceňujeme a lze se tam najíst rychle a zdravě zároveň?
Jít do restaurace na oběd nebo večeři je pro mnohé tak trochu speciální událost, zvláštní příležitost. Hezky se oblečete, pečlivě si vyberete, na čem si pochutnáte, a následně si to maximálně užijete se vším všudy. Těšíte se na příjemnou obsluhu, hezké prostředí, počítáte s tím, že si připlatíte, ale domů nespěcháte.
Od fast foodu bývají očekávání zcela jiná:
- Rychlost je hlavní důvod, proč tam jdeme. Chceme se naobědvat za pár minut, koupit jídlo na cestu autem apod.
- Předvídatelnost a splněná očekávání, protože když jdeme na Big Mac, tak chceme, aby v Praze chutnal stejně jako v Barceloně nebo Hanoji. Je to do jisté míry uklidňující a zároveň bohužel i návykové. Jídlo bývá „vyladěné“ na tzv. bliss point, tedy bod blaženosti. Co to znamená? Ideální kombinaci soli, tuku a cukru.
- Dostupnost fast foodu je silný benefit, bývají doslova „na každém rohu“. V nákupních centrech, na letištích a nádraží, u dálnice. Navíc mají mnohdy otevřeno nonstop nebo dlouho do noci, někdy ani nemusíte vyjít z auta. Fast food se přizpůsobuje nám a našemu tempu, ne naopak.
- Nízká či přijatelná cena, protože neočekáváme luxus. Ale chceme, aby poměr cena–výkon dával smysl.
- Jednoduchost a praktičnost, což umožní, že vše jde jíst rukama (někdy ani není možnost vzít si příbor), za chůze...
McDonaldizace společnosti aneb Nejde jen o smažené hranolky
Jeden z nejznámějších fast food řetězců dal vzniknou i pojmenování sociologického fenoménu: McDonaldizace společnosti. Americký sociolog George Ritzer tak popsal, jak principy fast foodu pronikají do dalších oblastí života (školství, zdravotnictví, bankovnictví i cestování).
- Efektivita: všechno musí být rychlé a jednoduché.
- Kalkulovatelnost a důraz na čísla: kolik porcí, kolik kalorií, jak rychle.
- Předvídatelnost: stejné produkty a služby kdekoli na světě.
- Kontrola a nahrazení lidského faktoru technologiemi, stroji a přísnými postupy.
Jak často jíme ve fast foodu?
Výzkumná agentura ResSOLUTION Group provedla v roce 2023 rozsáhlý výzkum na téma fast foodu. Co ukazují data?
- Alespoň několikrát za měsíc zavítají do restaurace či bistra s rychlým občerstvením 3 z 10 Čechů. Výrazně častěji mladší generace.
- Nejčastěji se ve fast foodu stavují na oběd – ten vede u 56 % těch, kteří sem aspoň někdy zajdou.
- Obvykle je důvodem pro návštěvu spontánní zastavení, dále pak rychlý servis, záruka známého jídla a dostupnost. A oceňovaná je i možnost bezkontaktního objednávání.
- Co je vnímáno jako negativum? Nezdravé jídlo, vysoké ceny, nekvalitní, respektive nehodnotné jídlo, velké množství lidí, kteří tam chodí, a vysoká produkce odpadů.
- Který řetězec je nejoblíbenější? Srovnatelně na tom jsou McDonald’s a KFC, „mekáč“ vede u mladších, KFC zase u starších.
Lze se ve fast foodu najíst i zdravě?
Fast food restaurace mají v nabídce často hlavně smažené pokrmy, ale rozhodně lze najít cestu, jak se tam najíst rychle a zdravěji. „Místo smaženého dát přednost grilovanému, dopřát si alespoň malý salát a k pití si dát ideálně vodu,“ doporučuje výživová specialistka Šárka Měřičková.
- Volte menší porce, nebojte se ani dětského menu.
- Pokud je v nabídce celozrnné pečivo, wrapy či bagely, dejte jim přednost před bílými houskami.
- Nahraďte smažené hranolky salátem, pečenými bramborami nebo ovocným salátem.
- Vždy dejte přednost masu grilovanému před smaženým.
- Největším zdrojem skrytých kalorií nejsou maso ani bulky. Dejte pozor na majonézové dresinky, sladké omáčky a extra sýry.
- Místo sladkých limonád dejte vždy přednost vodě.
Zdroje: Apetit, Stob.cz, Nielsen-admosphere.cz, Novinky.cz