Nová registrace Zapomenuté heslo

Podzimní super ovoce z Česka: Které naše plody mají víc vitaminu C než exotika?

1. 10. 2025
šípky
Shutterstock
Rakytník Černý jeřáb neboli aronie cerny_bez_bobule_pixabay_black-2691237_1280.jpg Další
2 fotky

Nejen pomeranče, citrony a grepy jsou zdrojem vitaminu C! České dary přírody se za svůj podíl céčka rozhodně nemusí stydět. Naopak, mnohé ovoce z našich sadů i plání citrusům obstojně konkuruje. Místo exotiky zvolte lokální sezónní plody a dopřejte svému tělu přirozenou dávku imunity.

Šípky, černý rybíz, aronie, rakytník a další plody, které u nás zrají na podzim, zvládnou dodat několikanásobně více vitaminu C než oblíbené citrusy, které k nám navíc musí doputovat přes půl světa. Podpořte imunitu z lokálních zdrojů, což je pro nás Čechy nejpřirozenější způsob, jak doplnit vitaminy!

Podzim je u nás obdobím sklizně, barev a chutí – a zároveň ideálním časem, jak přirozeně posílit imunitu. Zatímco v zimě saháme po citronech a pomerančích, naše krajina nabízí vlastní zásobárnu vitaminu C, který tělo využije často lépe než z exotického ovoce. Pojďme se podívat, které české podzimní plody mají vyšší obsah vitamínu C než citrusy a proč by neměly chybět ve vašem jídelníčku.

Hledáte podzimní booster imunity? Sbírejte šípky a jeřabiny!

Šípky jsou v obsahu vitaminu C naprostými rekordmany. Čerstvé plody obsahují až 1000 mg na 100 g, což je více jak desetinásobek toho, co obsahují citrony! 

  • Vitamin C je citlivý na teplo, proto se zahříváním z šípků vytrácí – zpracovávejte je proto šetrně. Nejlepší je šípky nasušit a šípkový čaj nepřevařovat, pouze zahřát. 
  • Máte-li rádi jemně štiplavou chuť šípků, pak neváhejte a připravujte zavařeniny či lahodnou omáčku!

Další úžasnou dodávku vitaminu C, kterou si jednoduše odnesete z procházky českou krajinou, přináší jeřabiny. Tyto sytě oranžové plody krásně ladí nejen k podzimní přírodě, ale také k našemu pestrému jídelníčku. 

Vitamin C, kam oko dohlédne. Zkuste rakytník, aronii a černý bez!

Bobuloviny z českých zahrádek a sadů, které sice nejsou za čerstva moc chutné, ale opět výrazně převyšují obsah vitaminu C nad citrusy. Stačí tedy jen vědět, jak bobule zpracovat, a o dostatečnou dávku céčka máte postaráno.

Jak z českého ovoce vytěžit maximum vitaminu C?

Na závěr jsme si pro vás připravili pár tipů, jak české ovoce zpracovat s maximálním zachováním vitaminu C.

  • Bobule nevařte příliš dlouho. Vitamin C je citlivý na teplo a čím vyšší teplota a delší vaření, tím méně vitaminu C se zachová.
  • Zkuste bobule šetrně nasušit či zamrazit.
  • Pro pokrytí celodenního doporučeného příjmu vitaminu C kombinujte různé zdroje. Šípkový čaj, sirup z aronie, kompot z jeřabin a ovocné bezové víno vám denní dávku skvěle pokryjí. 

Zdroje informací: EFSA, www.nutridatabaze.cz, Český rozhlas, Apetitonline 

Sdílet článek

Vitaminy Sezónní ovoce Podzim Úroda ze zahrady Zpracování úrody Zdravější jídelníček

Související články