Nejen pomeranče, citrony a grepy jsou zdrojem vitaminu C! České dary přírody se za svůj podíl céčka rozhodně nemusí stydět. Naopak, mnohé ovoce z našich sadů i plání citrusům obstojně konkuruje. Místo exotiky zvolte lokální sezónní plody a dopřejte svému tělu přirozenou dávku imunity.
Šípky, černý rybíz, aronie, rakytník a další plody, které u nás zrají na podzim, zvládnou dodat několikanásobně více vitaminu C než oblíbené citrusy, které k nám navíc musí doputovat přes půl světa. Podpořte imunitu z lokálních zdrojů, což je pro nás Čechy nejpřirozenější způsob, jak doplnit vitaminy!
Podzim je u nás obdobím sklizně, barev a chutí – a zároveň ideálním časem, jak přirozeně posílit imunitu. Zatímco v zimě saháme po citronech a pomerančích, naše krajina nabízí vlastní zásobárnu vitaminu C, který tělo využije často lépe než z exotického ovoce. Pojďme se podívat, které české podzimní plody mají vyšší obsah vitamínu C než citrusy a proč by neměly chybět ve vašem jídelníčku.
Hledáte podzimní booster imunity? Sbírejte šípky a jeřabiny!
Šípky jsou v obsahu vitaminu C naprostými rekordmany. Čerstvé plody obsahují až 1000 mg na 100 g, což je více jak desetinásobek toho, co obsahují citrony!
- Vitamin C je citlivý na teplo, proto se zahříváním z šípků vytrácí – zpracovávejte je proto šetrně. Nejlepší je šípky nasušit a šípkový čaj nepřevařovat, pouze zahřát.
- Máte-li rádi jemně štiplavou chuť šípků, pak neváhejte a připravujte zavařeniny či lahodnou omáčku!
Další úžasnou dodávku vitaminu C, kterou si jednoduše odnesete z procházky českou krajinou, přináší jeřabiny. Tyto sytě oranžové plody krásně ladí nejen k podzimní přírodě, ale také k našemu pestrému jídelníčku.
- Připravit a konzumovat je můžete podobně jako brusinky. Skvěle se hodí ke kuřeti nebo i klasické svíčkové. Ideální způsob, jak si jich užít i v zimě, je jeřabinový kompot.
Vitamin C, kam oko dohlédne. Zkuste rakytník, aronii a černý bez!
Bobuloviny z českých zahrádek a sadů, které sice nejsou za čerstva moc chutné, ale opět výrazně převyšují obsah vitaminu C nad citrusy. Stačí tedy jen vědět, jak bobule zpracovat, a o dostatečnou dávku céčka máte postaráno.
- Rakytník sbírejte opatrně, jeho dlouhé trny mohou být nebezpečné. Ze zářivě žlutooranžových bobulí připravte džem nebo dřeň do smoothie a jogurtů.
- Černý bez sbíráme na jaře v květu na bezinkovou limonádu, na podzim se těšíme na tmavé bobule, jež jsou ideální na džem, likér, sirup nebo kompot.
- Aronie neboli černý jeřáb je superpotravina nabitá vitaminy C, B a E a stejně jako u výše uvedených bobulí je skvělou ingrediencí pro přípravu džemu a sirupu.
Jak z českého ovoce vytěžit maximum vitaminu C?
Na závěr jsme si pro vás připravili pár tipů, jak české ovoce zpracovat s maximálním zachováním vitaminu C.
- Bobule nevařte příliš dlouho. Vitamin C je citlivý na teplo a čím vyšší teplota a delší vaření, tím méně vitaminu C se zachová.
- Zkuste bobule šetrně nasušit či zamrazit.
- Pro pokrytí celodenního doporučeného příjmu vitaminu C kombinujte různé zdroje. Šípkový čaj, sirup z aronie, kompot z jeřabin a ovocné bezové víno vám denní dávku skvěle pokryjí.
Zdroje informací: EFSA, www.nutridatabaze.cz, Český rozhlas, Apetitonline