
Bonnie a Clyde, Thelma a Louise, Romeo a Julie. To jsou legendární dvojice, které k sobě neodmyslitelně patří. A podobně tak i gin s tonikem. To prostě funguje a je jedno, jestli je chladná zima, nebo horké léto. Je to nálada, vibe, osvěžení a styl v jedné sklence. Přestože se tento drink zdá být jednoduchý, je jeho pití zážitkem a výletem do historie. Pojďte si dát gin s tonikem trochu jinak – se špetkou překvapivých faktů.
Někdy méně znamená více a i proto celý svět miluje dobrý gin s tonikem s ledem. Mírná, hořkosladká chuť toniku vyvažuje ostrost citrusů a rostlinných látek obsažených v ginu, jalovce a koriandru. Je to zkrátka dokonalý balanc. A vězte, že takový chuťový zážitek nepatří jen do špičkových barů, výborný gin s tonikem si zvládnete připravit i sami doma. Nemusíte se toho bát, stačí pár jednoduchých zásad a můžete překvapit sebe i své hosty. A když jim k tomu naservírujete i pár zajímavostí, už se budou dělat party jen u vás doma. Zvažte, jestli je to vaším cílem...
- Jak na to? Základem je kvalitní gin, prémiový tonik, hodně ledu a ozdoba, která zvýrazní chuť vašeho ginu: citronová kůra, rozmarýn či tymián. Velmi důležitý je správný poměr (4 cl ginu : 12 cl toniku), aby byl drink vyvážený.

Fakta o ginu a toniku, která vás možná překvapí
- Kořeny ginu sahají hluboko do historie lékáren a válečných polí. Původně byl totiž gin považován hlavně za lék. Ve středověku měl jalovec významnou roli při boji s epidemií moru – vykuřovaly se s ním zamořené místnosti. V Anglii 18. století byl pak gin natolik populární, že se stal denní záležitostí lidí všech vrstev. Díky volné výrobě a vysokému clu na importované destiláty vznikaly stovky malých palíren, což vedlo k přísnějším zákonům. Právě v této době vznikaly první slavné značky a gin se z obyčejného lidového pití proměnil v kvalitní destilát, který dnes nacházíme v koktejlových barech po celém světě.
- Z čeho se vyrábí tonik? Zjednodušeně řečeno je to sycená voda napuštěná chininem. Pro zvýšení chuti se do ní někdy přimíchává cukr nebo ovocné kyseliny. Čím vyšší je obsah chininu ve vodě, tím hořčeji chutná.
- Gin & tonic jako lék proti malárii: Domorodí obyvatelé Jižní Ameriky znali léčivé účinky chininu, ale až evropští dobyvatelé jej využili k léčbě malárie. Legend o jeho až zázračných účincích je vícero, ověřené je, že chinin byl až do poloviny minulého století jediným účinným antimalarikem. V britských koloniích pili vojáci tonik s chininem jako prevenci proti malárii, infekční nemoci, kterou na člověka přenášejí komáři. Samotný tonik byl ale velmi hořký, a tak jej začali míchat s ginem. Když přidali ještě limetu nebo citron, vznikl dodnes oblíbený koktejl. Osvěžující kombinace se stala legendou, která ovládla bary na všech kontinentech.

Zkuste klasický gin s tonikem obměnit
Správně servírovaný gin s tonikem vypadá, voní a chutná neodolatelně. Ae nebojte se experimentovat!
- Hrajte si s citrusy: Místo tradičního plátku citronu či limetky zkuste grapefruit, jehož lehká hořkost se krásně doplní s tonikem. Pro sladší variantu zvolte pomeranč nebo krvavý pomeranč. Pokud vás láká exotika, je to pravé yuzu nebo bergamot.
- Sluší mu bylinky a květiny: Rozmarýn, tymián, bazalka dodají svěží, středomořskou chuť. Levandule krásně voní i chutná (ale pozor na množství). Okvětní lístky růží nebo fialek jsou jemné a voňavé.
- Nebojte se ochucených ginů: Růžový gin je lehce nasládlý a ovocný. Okurkový, rebarborový, bezový nebo pepřový gin jsou příjemná změna. Stejně tak giny s kořením.
- A pozor, ani tonik není jen jeden: Místo klasiky zvolte citrusový či pomerančový, kořeněný, bezový nebo růžový.
- Slavnostnější verze gin s tonikemu vznikne, když dolijete šampaňské. Twist tomuto koktejlu pak dodá kapka aperitivu.
Zdroje: Apetit, Toprecepty.cz, Fenixdrinks.cz, Jimandtonic.com, Bbcgoodfood.com, Mixology.eu