Nová registrace Zapomenuté heslo
18. 11. 2020
Voňavá historie punče

Málokdo by hádal, že punč byl původně vařen v Indii. Námořníci Britské Východoindické společnosti jej v 17. století dovezli do Evropy a jeho obliba se začala rychle šířit i do dalších zemí. Samotné slovo punč, v hindštině panča, znamená pět. Původní nápoj se totiž zhotovoval z pěti přísad – alkoholu, vody, cukru, citrónu a koření či čaje.

Z čeho všeho se dá punč vařit

V Británii byl punč po svém dovezení na ostrov připravován z vína či brandy, až kolem roku 1655 se začal používat rum, konkrétně jamajský. Vznikla ta správná kombinace punče, který pijeme i dnes. Variantám, kombinacím a poměrům surovin se však meze nekladou. Britové z dovezené receptury vytvořily tzv. bowle, servírované v širokých nádobách.

Po bližším prozkoumání obsahu zjistíte, že v nich plave kandované i kompotované ovoce, rum, sekt a alespoň jedna tajná přísada, kterou hostitel či hostitelka bowle ozvláštnila.V oblasti, kde se původní punč vaří od pradávna, tedy v Indickém oceánu, se využívá hlavně jako apetiv, stejně tak v ostatních zemí Pacifiku. Mexičané si dopřávají agua locu, tzv. bláznivou vodu, pořádně sladký punč složený z fermentované cukrové třtiny, tequily či mezcalu a aquas frescas, nealkoholického nápoje z ovoce a obilovin. Sladkost příjemně halí vysoký obsah alkoholu, a tak se zdánlivě nevinné popíjení na pláži rychle přemění v pořádnou kocovinu.

Punč

Jamajský rumový punč

< 10 min
5(5x)
Přečíst recept

Většina z nás má zkušenost především s německým punčem na proslulých vánočních trzích. Jejich punsch kombinuje několik ovocných šťáv s vínem či jinou lihovinou. Doporučujeme vyzkoušet především Feuerzangenbowl. Jeho kouzlo spočívá v polití velké cukrové homole na hladině hrníčku hořícím rumem. Říz tomuto nápoji dodává červené víno a ovoce.

Český punč

Na již zmíněných vánočních trzích se to druhy punčů jen hemží. Mají červenou, nahnědlou či žlutou barvu, což je dáno základní ingrediencí: červeným i bílým vínem, a rumem. Důležitými ingrediencemi jsou především plátky citronu a pomeranče, skořice, badyán, hřebíček a cukr. Punč se ozvláštňuje také rozinkami, medem, černým čajem, oříšky, griotkou, mandarinkami, ananasem či dalším exotickým ovocem. Meze se zkrátka nekladou.

Jablečný punč s proseccem

Jablečný punč s proseccem

< 20 min
4.9(9x)
Přečíst recept

Ať už dáváte přednost německé či české variantě punče, nebo uznáváte jedině bowle anglického typu, dnes je ideální příležitost uvařit si tento oblíbený horký nápoj i mimo vánoční sezónu. Pokud se k vám punč ještě nikdy nedostal, dá se přirovnat k ovocnějšímu grogu, sladšímu svařenému vínu a rozhodně stojí za ochutnání. Jen si dejte pozor, pije se nebezpečně snadno.

Související články