Nová registrace Zapomenuté heslo

Řecko na talíři: nejslavnější řecké sýry

Apetit
18. 7. 2014
Řecko na talíři: nejslavnější řecké sýry

Tisíce let se Řekové zdokonalují ve výrobě sýrů, hlavně z ovčího a kozího mléka. Mnoho z nich nese evropskou značku chráněného zeměpicného označení. 

Feta

Je nejoblíbenější řecký sýr, vyrábí se v podobách na škále od měkké až polotvrdé a hodí se na jídlo i do většiny řeckých pokrmů, od pečiva přes zeleninu až po maso. Výrobu fety popsal již Homér ve své Odysseji a postup se používá dodnes. Zalitá v solném roztoku vydrží nekonečně dlouho.

  • Fetou můžete plnit papriky a pak je opékat na grilu, skvěle se hodí i na těstoviny nebo do musaky
  • Sýr feta je ideální do náplní slaného pečiva, do salátů.

Koláčky se špenátem a fetou

Koláčky se špenátem a fetou

< 30 min
4.4(27x)
Přečíst recept

Graviera 

Je typ gruyerského sýra z oblasti Dodoni a ostrovů Kréta a Naxos. Má nazlátlou barvu, pevnou vláčnou strukturu s obtiskem plátna, ve kterém vykapává, a sytou smetanovou chuť.

Kefalotiri

Bílý až žlutý tvrdý sýr se svěží chutí ovčího mléka s pikantním dozvukem se tradičně vyráběl z prvního mléka po odstavení jehňat a kůzlat. Podává se k snídani nebo strouhá do sýrových náplní.

Halloumi

Hnětený tvarohový sýr zářivě bílé barvy má pevnou konzistenci, není příliš tučný a neroztéká se, proto se skvěle hodí na pečení či grilování.

  • Opečený sýr haloumi se skvěle hodí do sendvičů, burgerů, doprovodí jakýkoli zeleninový salát.

Sdílet článek

Řecká kuchyně Feta Graviera Kefalotiri Halloumi Sýr Ovčí mléko Kozí mléko Grilování Slané pečivo

Související články