
Až se grilovací sezóna, která právě začíná, zeptá, jak jste zakončili tu minulou, co odpovíte? A co by řekl váš gril? Ono to totiž není jen o správném výběru masa, dobrých marinádách a omáčkách, ono je to i o grilu, jeho přípravě a čistotě. Takže tento článek se sice jmenuje Jak gril připravit před grilováním, ale ve skutečnosti je to hodně i o tom, jak jej vyčistíte po grilování.
Plánujete víkendovou grilovačku, sepisujete seznam a ptáte se všech okolo, na co by tentokrát měli chuť, projíždíte na Apetitu sekci Grilování a hledáte zajímavé recepty? To je naprosto v pořádku. Ale měli byste také zajistit, aby byl na svoji práci připravený i váš gril. Ve špinavé kuchyni byste nevařili, tak proč byste měli grilovat na špinavém grilu?
„Nejlepším výchozím bodem pro grilování je čistý gril. Jen s čistým zařízením dosáhnete těch nejlepších gastronomických výsledků. A budete překvapení, jak málo času a energie vás to bude stát,“ doporučují odborníci z Weber a radí osvojit si základní rutinu.
Základní rutina po každém grilování
Hodně vám usnadní, když si vezmete za své pravidlo „grilování končí až čistým grilem“. Vyhnete se pak překvapení, až se například rozhodnete spontánně hodit na gril pár steaků a zjistíte, že je od minulé akce plný zapečených nečistot. To vás rázem přejde chuť, protože zaschlá špína se čistí mnohem obtížněji... Přitom rychlé základní čištění zabere pouhých 15 vteřin. Jak na to?
- Rošt čistěte ihned po použití, dokud je horký, a to s pomocí kartáče s ocelovými štětinami. Z horkého povrchu se zbytky potravin odstraňují snáz a kartáč se neopotřebuje tak rychle, jako když je mřížka studená. Dokonalejší čištění po každém použití není potřeba, vysoké teploty zničí všechny bakterie. Jde hlavně o to, aby připálené zbytky nezkazily chuť nově připravovaného jídla.
- Máte-li gril na dřevěné uhlí, je ještě třeba vynést popel. Počkejte, až vše dobře vychladne.
- U plynového grilu je třeba po vychladnutí jednou za čas vyjmout grilovací rošt, omýt ho mýdlovou vodou a kartáčem vyčistit trubky hořáků. V žádném případě nepoužívejte na hořáky stejný kartáč, jakým jste čistili rošt, protože byste omastkem a kousky mohli ucpat výstupy hořáků. Občas také zkontrolujte hadici přívodu plynu, jestli nemá nějaké trhliny nebo díry, a případně ji vyměňte za novou.
- Máte-li elektrický gril, pak očistěte rošt a vnitřek grilu, ale nikdy kartáčem nečistěte topné těleso, mohli byste ho poškodit.
Jednou za čas dopřejte grilu větší péči
Pokud grilujete (rádi) a často, doporučení od Weber zní: jednou za čas pečlivější čištění.
- S pomocí mýdlové vody a houbičky omyjte gril zvenku.
- Pozůstatky uhlíku na vnitřní části poklopu odstraňte s pomocí nekovové špachtle, škrabky, nebo houbičky.
- U grilů na dřevěné uhlí se zbavte popela, oškrábejte zbytky jídla z roštu a poté ho omyjte teplou vodou a houbičkou.
Příprava je základem úspěchu
Gril máte nachystaný a už byste rádi začali? Ještě chvíli počkejte: „Jakmile zapálíte oheň, musíte se mu věnovat na 100 % a nezbývá čas na odbíhání pro ingredience a náčiní. Mějte proto všechno zorganizované a nachystané dopředu,“ radí mistři grilu z Ambiente.
- K rozdělání ohně sáhněte raději po dřevěných třískách a polínkách než chemických podpalovačích a přisypte k nim kvalitní dřevěné uhlí. Aby ugrilované maso vonělo ještě lákavěji, doporučují šéfkuchaři z Ambiente přidat ještě polínko dubového nebo bukového dřeva. „Nechte uhlí pořádně rozehřát. Počkejte, až uhlíky úplně zbělají a už nad nimi neudržíte ruku – teprve pak začněte opékat maso,“ nabádá mistr řezník František Kšána z Amasa.
- Na grilu by měly být různé teplotní zóny. V první se maso prudce zatahuje, ve druhé se mírně dopéká a ve třetí už jen prohřívá. „Po ugrilování je třeba nechat maso chvíli odpočinout. Buď je přesuňte ke straně grilu, kde je menší žár, anebo maso položte na mřížku mimo gril a dejte pod něj gastronádobu, aby do ní mohla odkapávat šťáva,“ radí František Kšána.
- Kromě samotného grilu se vám bude při grilování hodit i několik dalších nástrojů, např. pinzeta nebo kleště na otáčení masa. Propíchnete-li maso vidličkou, zbytečně přijdete o jeho šťávu. Dále mějte po ruce štětec na potírání masa, prkénko (ideálně vícero, pokud například grilujete kromě masa i sýry, zeleninu apod.), rošt na steaky, rukavice, lopatku na popel a pohrabák na rozhrábnutí uhlí.
- Vyplatí se investovat do teploměru. Propečení sice lze odhadnout pohmatem, ale u větších a dražších kousků je jistější spolehnout se na teploměr a propečení v jádru masa přesně změřit.