Nová registrace Zapomenuté heslo

Nadýchané koblihy plněné vanilkovým krémem a polité čokoládou: Ty bostonské jsou jednoduché a nikdo jim neodolá

23. 2. 2024
Bostonské koblihy s krémem
Apetit

Bostonské koblihy, v angličtině Boston Cream Doughnuts (či donuts), jsou tradičním americkým sladkým pečivem. Stalo se však populárním po celém světě. Kdo by taky odolal nadýchané koblize s vanilkovým krémem přelité čokoládou?

Základem je  recept na klasické koblihy. Důležité je dobře nakynuté těsto, svůj objem by mělo zdvojnásobit.

Bostonské koblihy s krémem

Bostonské koblihy s krémem

> 60 min
4.2(25x)
Přečíst recept

Plnit až po osmažení

Bostonské koblihy se plní až po osmažení. To znamená, že se z vyváleného těsta vykrajují kolečka, která se nechávají vykynout. Smaží se v pánvi nebo hrnci s nejméně 4cm vrstvou tuku. Koblihy musí plavat a nedotýkat se dna. Aby se osmažily dozlatova, je důležité mít tuk dostatečně rozpálený. Ideání teplota by měla být 160 – 175 °C.

  • Koblížky vkládejte do žhavého tuku dolů tou stranou, která byla při kynutí nahoře.
  • Pokud se vám zdá, že koblihy příliš rychle tmavnou, ztlumte plamen. Ideální je teplotu hlídat kuchyňským teploměrem.
  • Na smažení koblih se hodí i sádlo.

Koblihy se smaží asi 2 minut do zlatova, pak je potřeba je otočita osmažit z druhé strany. Hotové koblihy je potřeba hned vytáhnout z oleje a položit na talíř s papírovou utěrkou, která odsaje přebytečný tuk.

Božský vanilkový krém

Hotové koblíhy se plní krémem pomocí cukrářského sáčku. Vanilkový krém se připravuje z krupicového cukru, mléka, škrobu, žloutků, másla a vanilkového extraktu. Jde v podstatě o klasický cukrářský krém neboli crème pâtissière.

Koblihy můžete polít klasickou rozpuštěnou čokoládou. Aby neztvrdla, můžete do ní po rozpuštění přidat zlatý sirup nebo použít čokoládovou ganache. Pokud se vám nechce s polevou trápit, zkuste koblihy namazat třeba lískooříškovou pomazánkou.

Kde se vzaly bostonské koblihy?

Historie koblih sahá až do středověku, tehdy se podobné pokrmy začaly objevovat v různých kulturách. První zmínky o koblihách se datují až do 13. století, kdy je začali smažit na území dnešní Francie a Německa. Postupem času se recepty na tuto pochoutku šířily po celé Evropě, až nakonec dorazily i do Ameriky.

Není příliš jasné, kdy a za jakých okolností dostaly koblihy svůj název a historikové se o jejich vzniku přou. Jedna z teorií říká, že bostonské koblihy vznikly v 19. století na trzích v Bostonu a byly inspirované bostonským krémovým koláčem (Boston Cream Pie).

  • Autorem slavného bostonského koláče se v roce 1856 stal Mossburg Sanzian,  šéfkuchař bostonského hotelu Parker House. Dort se skládá ze dvou vrstev piškotového korpusu, které spojuje pudinkový vanilkový krém, a je přelitý čokoládovou polevou. 

Bostonské koblihy byly označeny za oficiální koblihu státu Massachusetts v roce 2003 (bostonský krémový koláč už v roce 1996). 

Zdroj: časopis Apetit, TastingTable

Sdílet článek

Související články