
Máte pocit, že se začátkem jara neprobouzí jen příroda, ale i vy sami? Nechce se vám již halit do svetrů a bund, chcete se víc hýbat, jíst zdravěji a užívat si první sluneční paprsky. Co v době předjaří jíst a vařit, abyste tělu dodali energii, oživili organismus a zároveň svůj jídelníček přizpůsobili sezóně?
Po těžkých zimních jídlech, o které si vaše tělo v uplynulých měsících říkalo, je nyní ideální dát přednost čerstvějším a lehčím pokrmům, které naopak tělo nastartují a připraví na nadcházející období. Co by nemělo chybět na vašem talíři v předjaří?
„Předjaří a jaro byly vždy symbolem lehčích jídel. V minulosti to souviselo s obdobím mezi vánočními svátky a Velikonocemi, tedy postními dny. Vnímám to nyní jako vhodné navázání na tzv. suchý únor s cílem odlehčit játrům od alkoholu, stejně tak lehčím jídelníčkem přispět k regeneraci jater od smažených a tučných masitých jídel,“ vysvětluje Soňa Vojtíšková, nutriční terapeutka ze Systému asistovaného hubnutí.
Jarní jídelníček podle nutriční specialistky
Jak bychom podle Soni Vojtíškové měli přemýšlet nad skladbou jarního jídelníčku?
- Doporučila zařadit bezmasé dny v týdnu a zaměřila by se zejména na pestrost a kvalitu jídelníčku: každý den zařadit ovoce a zeleninu.
- Na jaře, s oteplením a sluníčkem, máme přirozeně větší chuť ke stravovacím změnám, k hubnutí a také větší chuť k pohybu. Toho by bylo fajn využít.
- Díky sociálním sítím a reklamě se v tomto období častěji objevují upoutávky na různé doplňky stravy nebo výživové programy, které mají vést k jarní detoxikaci. Pouze samotný produkt, pilulka nebo čaj nikdy nezaručí samotnou detoxikaci těla, pokud současně nedojde ke změnám životosprávy. „Doporučuji nechat si vždy odborně poradit, např. jídelníček si nechat sestavit nutričním terapeutem, produkty pořizovat po konzultaci v lékárně a vybírat takové, které jsou na bylinné bázi a určeny např. ke zlepšení imunity v předjaří, antioxidanty nebo bylinky, které pomohou podpořit funkce jednotlivých orgánů.“
Co v předjaří na talíři nesmí chybět?
Soustřeďte se na potraviny, kterých je na jaře dostatek, jsou osvěžující a mají regenerační a detoxikační benefity.
„Předjaří je ideální čas, kdy můžete jídelníček trochu odlehčit a po zimě zase postupně zařazovat více čerstvé zeleniny, na kterou jste třeba v chladných měsících neměli chuť. Nabídka čerstvé zeleniny ale ještě stále není tak široká, zařazujte proto i zeleninu kvašenou, dušenou nebo jinak upravenou. Skvělou volbou jsou také klíčky a mladé výhonky, bohaté na vitaminy a minerální látky,“ vysvětluje Hana Pávková Málková ze STOB (STop OBezitě) a radí nezapomínat na luštěniny a celozrnné obiloviny, které dodají energii a cennou vlákninu. „Dbejte na dostatek kvalitních bílkovin – libové maso, ryby, vejce, tvaroh či luštěninové pomazánky. Váš jídelníček by měl být co nejpestřejší – střídejte proto různé druhy zeleniny, luštěnin, příloh (kromě tradičních příloh zařaďte pohanku, kroupy, jáhly, quinou a další) i masa (na jaře můžete vyzkoušet třeba mladé jehněčí).“
- Microgreens: Naklíčená semínka a mladé výhonky jsou vitaminovou bombou, kterou si navíc můžete vypěstovat doma. Kromě vitaminů obsahují i minerály a enzymy, které podporují imunitu i zažívání.
- Kysané zelí a fermentované potraviny: Probiotika a jejich sílu využijte naplno, zvlášť po zimě, která naši imunitu řádně oslabila. Zaměřte se pomocí kombuchy, kimchi a dalších dobrot na obnovu střevní mikroflóry.
- Luštěniny: Odlehčit na jaře od masa se vřele doporučuje. Lze ho nahradit snadno pomocí luštěnin a tělu tak dodáte nášup bílkovin. Luštěniny nezatěžují organismus, a navíc s nimi lze doslova čarovat. Jednou udělejte polévku, jindy je využijte jako přílohu a příště zase jako základ pomazánek.
- Listová zelenina: Nastává její sezóna a je skvělé využít její sílu a podpořit tak detoxikační schopnosti organismu. Zařaďte do jídelníčku čerstvý špenát, rukolu nebo řeřichu a tělo vám doslova poděkuje.
„Důležitý je i dostatek tekutin, nejlépe v podobě vody, bylinkových a ovocných čajů nebo vývarů. S postupným oteplováním pak zařaďte lehčí a svěžejší pokrmy a přidávejte čerstvou zeleniny, ovoce a bylinky,“ radí na závěr Hana Pávková Málková.