Vodní melouny jsou dokonalost sama: obsahují spoustu vody, jen málo cukru, skvěle chutnají a vychlazené osvěží víc než všechny limonády světa. Důvodů, proč je milovat, je ale mnohem víc. Víte ale, že je i skvělý na imunitu a prosti stárnutí?
K létu patří ovoce. Tělo je třeba hydratovat, a možná i proto mnoho lidí sahá například po melounech, které obsahují spoustu vody. Kromě vydatné svačinky plné vitamínů a antioxidantů tak organismus dostane i velkou dávku závlahy. Výhody jeho konzumace jsou totiž nezměrné. Pojďme si ale uvést alespoň těch šest nejhlavnějších.
1. Hydratace
Když sníte větší kus melounu, v podstatě je to, jako byste vypili jednu sklenici vody. To je tím, že vodní meloun, jak už jeho název napovídá, obsahuje až 90 % vody! Nejen, že tělo hydratuje, ale obsahuje také elektrolyty, důležité minerály, které pomáhají tělu zadržovat vodu, která je prospěšná jeho fungování. A právě proto je vodní meloun ideální letní svačinkou. Oproti čisté vodě má meloun výhodu v obsahu minerálů, které člověk pocením ztrácí – v horku prostě meloun vždycky přijde našemu tělu vhod.

2. Výživa
Ačkoliv je meloun z 90 % tvořen vodou, ani dalších 10 % nepřijde na zmar. Jsou totiž tvořeny velkým množstvím živin. Například vitamínem A a C dále pak vitamíny ze skupiny B, mědí, hořčíkem, vlákninou. Jeho dalším významným plus je, že obsahuje extrémně málo kalorií. A pozor! Vyloupáváte semínka? Pak se připravujete o cenný zdroj zinku a železa. Ne nadarmo se meloun řadí mezi superpotraviny!
3. Antioxidanty
Meloun je šťavnatou antioxidační bombou. Chlubí se škálou vitamínů od A po C, ale také fytonutrienty. Antioxidanty v melounu bojují proti volným radikálům v těle, chrání buňky, podporují imunitu, zabraňují zánětlivým procesům v těle.
4. Zdraví srdce
Slyšeli jste o lykopenu, silném antioxidantu, který je charakteristický červeným barvivem, který mnozí hledají v rajčatech? Pak vězte, že tento karotenoid najdete i ve vodním melounu. Lykopen aktivně působí proti volným radikálům a tím podporuje kardiovaskulární zdraví. Nejvíce jej obsahují zcela zralé melouny, lykopen je vysoce koncentrovaný právě ve zralém ovoci. Meloun tak obsahuje hodně draslíku, minerálu, který podporuje zdraví srdce.
5. Detoxikuje a čistí střeva
Meloun je díky vysokému obsahu skvělý i pro ty, kdo mají potíže s ledvinami, protože už samotný objem přijatých tekutin v kousku melounu podporuje jejich činnost. Má také protizánětlivé účinky, a pokud jej budete jíst i se semínky, dodáte tělu další cenné minerály jako zinek a hořčík a jako bonus si pročistíte střeva. V případě, že je v melounu nesnesete, aspoň si je sbírejte bokem a opražené nasucho na pánvi je přidejte do salátu.
6. Chuť
Meloun patří mezi ty zdravé potraviny, které se mohou pochlubit báječnou chutí. Pokud je správně zralý, chlubí se nejen šťavnatostí, ale i sladkostí. Lze ho přidat do fresh džusů a smoothies, dá se grilovat, přidat do sladkých i slaných salátů (skvělý je v kombinaci se slaným sýrem), uděláte z něj překvapivě chutnou marmeládu, studenou polévku nebo skvělé nanuky.
Co s melounovými slupkami?
Většina lidí je vyhazuje, ale i slupky mají zajímavé využití – a nejen v kompostu, ale i v kuchyni. Naložte je se solí, česnekem, hočičným semínkem a koprem. Zní to možná šíleně, ale za zkoušku nic nedáte a třeba budete patřit mezi ty, kdo naklídané melounové slupky považuje za lahůdku.

Zdroj: Apetit, Český rozhlas, prozeny.cz