Postup:
Korpus
- Ideálně den dopředu upečeme korpusy. U obou korpusů je postup přípravy identický.
- Minimálně 4 hodiny před přípravou korpusů vyndáme všechny suroviny z lednice, aby měly stejnou teplotu.
- Předehřejeme troubu na 160°C. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu.
- Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků, v octem nebo citronovou šťávou odmaštěné míse, vyšleháme tuhý sníh.
- V další míse šleháme máslo s cukrem a vanilkou do světlé pěny. Poté postupně zašleháváme žloutky.
- Smícháme polohrubou mouku, kakao a prášek do pečiva.
- Do pěny z másla a žloutků přilijeme rozpuštěnou čokoládu a dobře vyšleháme. Přisypeme třetinu mouky, mléko a část bílkového sněhu. Lehce mícháme a opakujeme, dokud vše nesmícháme dohromady a nevznikne hladká hmota.
- Vlijeme do forem a pečeme zhruba 45 minut.
Krém
- Krém připravíme ideálně den dopředu.
- V hrnci smícháme mléko, kukuřičný škrob, cukr a vanilku a uvaříme hustý pudink.
- Necháme úplně vychladnout.
- V míse šleháme máslo do světlé nadýchané pěny. Trvá to zhruba 10 minut.
- Do vyšlehaného másla po částech přidáváme vychladlý pudink. Šleháme dalších 10-15 minut, dokud krém není hladký a nadýchaný.
Ganache
- Čokoládovou ganachi připravíme ideálně den dopředu.
- Nalámeme čokoládu na malé kousky do ohnivzdorné mísy.
- Svaříme smetanu a zalijeme nalámanou čokoládu. Přiklopíme a necháme 5 minut odstát.
- Po pěti minutách metličkou čokoládu mícháme. Zprvu to bude vypadat, že se hmota nespojí, postupně ale vznikne hladká a lesklá hmota.
- Necháme úplně vychladnout, ideálně při pokojové teplotě.
- Těsně před plněním dortu ganachi vyšleháme.
Dohotovení
- Korpusy prokrojíme a odebereme část krému, kterou použijeme na vnější potření korpusů.
- Prokrojený korpus nejprve umístíme na podložku, na kterou spodní část korpusu „přilepíme“ troškou krému.
- Korpusy nejprve potřeme ganachí a na ganachi rozetřeme vrstvu vanilkového krému. Opakujeme, dokud nemáme korpusy naplněné.
- Korpusy dáme do lednice na půl hodiny vychladit.
- Naplněné dorty potřeme zbylým krémem, uhladíme a dáme minimálně na hodinu vychladit do lednice.
- Modelovací čokoládu rozpracujeme, aby byla měkká a tvárná a dort potáhneme. Necháme ztuhnout.
- Do středu spodního korpusu zapícháme zhruba pět brček nebo špejlí a zkrátíme je na výšku korpusu, aby nevyčnívaly. Brčka fungují jako podpěra horního patra dortu, aby se horní patro pod svojí vahou nepropadlo. Dort pak zůstane rovný.
- Nakonec dort libovolně dozdobíme.
- Tip: Modelovací čokoládu lze vynechat, můžete připravit větší množství krému a dort potřít silnější vrstvou nebo přelít čokoládovou polevou.
S modelovací čokoládou se velmi dobře pracuje a je vhodná pro cukráře „začátečníky“. Obvykle se dá zakoupit ve specializovaných prodejnách s cukrářskými potřebami.
Porce
18
Suroviny
Porce
18
Zkopírovat neoznačené suroviny ze seznamu Zkopírováno do schránky