Plánujete oslavu a chybí už jen správný dort? Zkuste namísto obvyklého piškotu použít palačinky! A to ve všech možných podobách – klasické, kakaové nebo bezlepkové crêpes. Na palačinkový dort budete krom palačinek potřebovat už jen správný krém a čerstvé ovoce na ozdobu.
Klasické dorty s nadýchaným piškotovým korpusem a poctivou vrstvou krému nejsou pro každého. Oslava bez dortu je trochu jako párty bez lidí. Pokud hledáte recept na ideální dort pro děti i dospělé, na který není třeba cukrářského mistrovství, pak jste tu správně.
Vyberte si správný základ pro palačinkový dort
Stejně, jako je tomu v případě jiných dortů, i v tom palačinkovém hraje hlavní roli korpus, v našem případě upečené palačinky. Ty můžete připravit v nejrůznějších variantách, podle toho, kolik máte času a pro koho je chystáte.
- ze základního palačinkového těsta
- v bezlepkové variantě z rýžové a maniokové mouky
- obarvené do růžova malinovým pyré
- hnědé s přidáním kakaa do těsta
- nebo palačinky z pohankové mouky s jemnou oříškovou chutí
Jaký krém a jak dort sestavit?
Jakmile máte připravené palačinky, můžete se pustit do skládání dortu. Krém do palačinkového dortu připravíte raz dva, zatímco vám chladnou palačinky. Příchuť krému můžete sladit s chutí palačinek, ale rozhodně se nebojte experimentovat. Dbejte jen na to, aby krém nebyl příliš řídký. Lepší je krém s hutnější konzistencí.
- K základnímu palačinkovému těstu se skvěle hodí krém ze smetany či tvarohu.
- Kakaovým palačinkám sluší kávový krém s mascarpone.
- Malinové palačinky naplňte dokonale vyšlehaným krémem ze smetany a tvarohu.
Sestavení palačinkového dortu není nic složitého: Začněte palačinkou. Položte ji na servírovací talíř a potřete krémem. Přiklopte další palačinkou a naneste na ni krém. Pokračujte, do spotřebování krému i palačinek.
Končit můžete jak palačinkou, tak krémem. Záleží jen na vás, pro jaké finální zdobení dortu se rozhodnete. Před servírováním doporučujeme nechat dort alespoň půl hodiny odležet v lednici. Bude pak lépe držet pohromadě a krájení bude snadnější.
Vyhrajte si se zdobením
Známé pořekadlo „v jednoduchosti je krása“ platí u palačinkového dortu dvojnásob. Na zdobení nebudete potřebovat žádné speciální zdobičky, pytlíčky a další cukrářské vymoženosti. Stačit vám bude čerstvé ovoce, ideálně bobulovité, jako např. borůvky, maliny, ostružiny a jahody. Přidat můžete také efektní čokoládové hoblinky.
- Náš tip: Víte, že lze připravit také palačinkový dort naslano? Vyzkoušejte náš recept na pažitkové palačinky! Palačinky prokládejte tvarohovým krémem. Na jednu oslavu tak můžete připravit celé palačinkové hody.
Recepty
Sdílet kolekci receptů
Podobné kolekce receptů