
Vyhrát možnost mýt nádobí na prestižní soutěži Bocuse d’Or? Pro někoho zvláštní cena, pro mladou cukrářku Kristýnu Počárovskou ale splněný sen. Soutěž Studuj Gastro jí otevřela dveře do světa vysoké gastronomie – od inspirace na talíři až po zkušenosti, které ji posunuly dál k vlastní vysněné cukrárně.
„Projekt Studuj Gastro podporuje rozšiřování oboru gastronomie a motivuje k jeho studiu. Gastronomie je nádherný obor a my jsme rádi, pokud v rámci projektu můžeme nabídnout možnosti pro získání nových zkušeností, ať už jde o to zažít jedinečnou atmosféru v rámci Apetit pikniku nebo přímo na soutěži národního kola Bocuse d’Or Czech,“ prozradila Lenka Vohradníková ze Studuj Gastro.
Pro nezasvěcené to asi může znít divně, vyhrát možnost mýt nádobí. Jaké to bylo?
Byl to zážitek v tom nejlepším slova smyslu. Za prvé to byla obrovská čest, moci se takové soutěže zúčastnit a pomáhat jednomu z kandidátů, tedy jednomu ze soutěžících šéfkuchařů. Neměla jsem na starosti jen nádobí, ale celkově jsem pomáhala udržovat pořádek a při tom jsem mohla koukat šéfkuchaři i jeho commi pod ruce. Navíc mě nechali i tu a tam něco nakrájet, ozdobit... Byl to velký zážitek a skvělá zkušenost. Zvlášť pro mne, protože jsem cukrář a kuchařům zas tak často pod ruce nekoukám. Dalo mi to spoustu zkušeností do soutěží. Bocuse d'Or je úplně jiná liga než naše juniorské soutěže. Naučila jsem se spoustu věcí. Techniky práce, postupy, plating. Všechny ty inovativní a kreativní techniky, to jsem v životě předtím neviděla.
Co z toho použiješ?
Určitě něco z těch technik, styl práce je tam úplně jiný a spoustu jsem toho také okoukala, co se platingu týče. Byla jsem v týmu Vojty Petržely, měl dvojbarevné pruhované těsto na raviolky, hned mě napadlo že bych to mohla zkusit na sabé (linecké/sušenkové těsto) a vytvořit barevné těsto. Už se na to těším!
Kromě možnosti účastnit se Bocuse d'Or jsi vyhrála i možnost vařit na stagi na Apetit Pikniku.
Byla jsem na něm poprvé a moc se mi tam líbilo. Bylo to velké, ale člověk se necítil ztracen, tolik stánků se slaným i sladkým, od každého tam bylo něco! Mělo to super atmosféru. Navštívila jsem i stánek Heleny Fléglové, ke které chodím na praxe. Bylo skvělé vidět prodávat dezerty, které jsem pomáhala vyrábět. Užila jsem si piknik na stage, kde jsem pomáhala ambasadorce projektu Studuj Gastro Milušce Makó, i jako návštěvník. Bylo to moc fajn.
Jaká byla vaše cesta soutěží Studuj Gastro?
Nejdříve jsem museli sestavit tým, ve kterém byl kuchař, cukrář, barman a commi. Poté jsme museli vymyslet celé menu a poslat přihlášku s fotkami předkrmu, hlavního chodu, dezertu a napárovaných drinků. Ze všech přihlášených pak vybrali 5 týmů, které pozvali do Prahy do Střední školy gastronomie U Krbu, kde jsme vše museli připravit. Předkrm jsme měli dle zadání vegetariánský s chřestem, cizrnou a pomerančem, hlavní chod musel být z kuřete, ke kterému jsme připravili smržovou omáčku, hráškové pyré a kroketu a jako dezert jsem připravila talířový dezert s hruškami, černým bezem, vlašskými ořechy a limetou. A náš barman ke každému chodu namíchal speciální drink. Pro mě to byla první týmová soutěž v životě, výhra byla velký zážitek!
Byla cukrařina od začátku tvou volbou?
Ne! Já jsem po základce šla na kadeřnici a mám i výuční list. Ale bylo to takové to rozhodnutí, které uděláte, ani nevíte proč. Šla jsem na školu, kterou jsem měla nejblíž domovu. Ale na konci už jsem věděla, že to dělat nechci, a šla jsem na cukrařinu. A tu jsem si zamilovala. Baví mě francouzská cukrařina, ale úplně nejvíc mám ráda talířové dezerty. To jsou dezerty servírované v restauracích. Na soutěži Gastro Junior jsem s jedním vyhrála a doteď jsem na něj nejvíc hrdá! Byl to sezamový korpus, rybízové cremé, jogurtová ganache a k tomu košíček ze sezamového sablé naplněný rybízovým compoté a chantily. Baví mě používat svěží ovocné chutě a spoustu technik i textur, jen tak můžu ukázat co nejvíce cukrářské práce.
Co chystáš do budoucna?
Mám před sebou poslední rok školy, pak chci v cukrařině pokračovat, nasbírat co nejvíce zkušeností, doma i v zahraničí a jednou bych chtěla svoji vlastní cukrárnu. To je asi největší sen.
V září startuje už 6. ročník Studuj Gastro, přihlášky do programu, soutěže a všechny další informace najdete na www.strudujgastro.cz