Nová registrace Zapomenuté heslo

Jíte dost zeleniny a ovoce? Statistiky říkají, že ne! Zkuste letní recept od Lindy Rybové a připravte si osvěžující a výživný salát

11. 7. 2025
Ambasadorkou Půl talíře je Linda Rybová
Se svolením Půl talíře
Zkuste saláty podle Lindy Rybové Půl talíře Ambasadorkou Půl talíře je Linda Rybová Zobrazit
galerii

Tělo ví, co dělá a co potřebuje... To platí obecně. A pokud bychom mu naslouchali, bylo by na světě krásně. Co to znamená konkrétně v létě? Že potřebuje hodně zeleniny, protože přirozeně toužíme naplnit talíře a misky lehčími a svěžími jídly, což zelenina splňuje do puntíku. Je plná vody, osvěží, nezatíží trávení, a navíc právě teď chutná skutečně božsky. 

Kdy jindy sáhnout po čerstvé sezonní zelenině a bylinkách než v létě? Salát se v tomto období stává plnohodnotným jídlem, které je lehké, rychlé, pestré a osvěží. A když jej správně „poskládáte“, tak rozhodně i zasytí. Asi je vám jasné, že jen zelenina vám pocit sytosti na delší dobu nezajistí a za chvíli už se budete rozhlížet po spíži nebo prozkoumávat ledničku, abyste se tzv. dojedli. Jak na to?

Zkuste to tentokrát podle doporučení projektu Půl talíře: Polovinu talíře by měla tvořit zelenina a ovoce, čtvrtinu kvalitní bílkoviny (například ryby, luštěniny, drůbež či vejce) a čtvrtinu komplexní sacharidy (jako celozrnné pečivo, quinoa nebo brambory).

Linda Rybová, oblíbená herečka a ambasadorka projektu, věnovala recept na lahodný letní salát s pečeným lososem a kuskusem, který si můžete ve vegetariánské verzi připravit s quinoou a halloumi. V obou verzích máte zajištěno, že dodáte tělu důležité vitaminy, minerální látky a antioxidanty a díky vláknině se budete cítit déle sytí. 

Zeleninový salát s kuskusem a pečeným lososem 

Osvěžující a vyvážený pokrm, který jde ruku v ruce s filosofií projektu Půl talíře. Losos dodá vašemu tělu i porci omega-3 mastných kyselin

Na 4 porce budete potřebovat: 100 g kuskusu, 500 g cherry rajčat, 1 avokádo, 5 ředkviček, hrst dýňových a slunečnicových semínek, 0,5 dcl olivového oleje, šťávu z půlky citronu, sůl, 400 g lososa, 10 listů čerstvého salátu 

Na zálivku: 0,5 lžičky olivového oleje, 2 lžičky hořčice, šťávu z půlky citronu, 2 lžičky agávového sirupu nebo medu, sůl 

Na servírování: 250 g hroznového vína 

Postup: 

  1. Kuskus nasypte do mísy, osolte, zakápněte olivovým olejem a zalijte vroucí vodou tak, aby sahala cca 2 cm nad kuskus. Přikryjte ho a nechte 15 minut dojít. Poté ho načechrejte vidličkou a nechte vychladnout. 
  2. Lososa osolte, pokapejte citronovou šťávou a olivovým olejem, případně přidejte snítku rozmarýnu. Pečte na pečicím papíře 20 minut v troubě předehřáté na 180°C. 
  3. Cherry rajčata a ředkvičky nakrájejte nadrobno, avokádo na větší kousky. Přidejte semínka, olivový olej, citronovou šťávu, osolte a promíchejte s kuskusem. Listy salátu omyjte, osušte a natrhejte na větší kusy. Připravte zálivku smícháním všech ingrediencí a lehce promíchejte se salátem. Na závěr doplňte hroznovým vínem, které osvěží a uzavře pokrm sladkou tečkou.

Zeleninový salát s quinoou a halloumi 

Vegetariánská verze salátu potěší nejen milovníky bezmasé kuchyně, ale každého, kdo hledá lehký, sytý a výživný oběd do horkých dní. 

Na 4 porce budete potřebovat: 100 g quinoi, 500 g cherry rajčat, 1 avokádo, 5 ředkviček, hrst dýňových a slunečnicových semínek, 0,5 dcl olivového oleje, šťávu z půlky citronu, sůl, 250 g sýru halloumi nebo jiného sýru na gril, 10 listů čerstvého salátu (např. špenát, ledový, polníček) 

Na zálivku: 0,5 lžičky olivového oleje, 2 lžičky hořčice, šťávu z půlky citronu, 2 lžičky agávového sirupu nebo medu, sůl 

Na servírování: 250 g hroznového vína 

Postup: 

  1. Quinou důkladně propláchněte a uvařte v osolené vodě v poměru 1 : 2 (quinoa : voda). Vařte zhruba 20 minut, poté nechte pod pokličkou dojít a vychladnout. 
  2. Cherry rajčata a ředkvičky nakrájejte nadrobno, avokádo na větší kousky. Přidejte semínka, olivový olej, citronovou šťávu, osolte a promíchejte s quinoou. Listy salátu omyjte, osušte a natrhejte na větší kusy. Připravte zálivku smícháním všech ingrediencí a lehce promíchejte se salátem.
  3. Sýr halloumi nakrájejte na plátky, pokapejte olivovým olejem a opečte na pánvi nebo grilu dozlatova. Servírujte společně se salátem a hroznovým vínem jako sladkou tečkou. 

Jak na talíř dostat v létě víc zeleniny a ovoce?

Podle Českého statistického úřadu dosáhla v roce 2023 roční spotřeba ovoce 85,2 kg na obyvatele. Spotřeba zeleniny pak 87,2 kg na obyvatele. Přesto však průměrný Čech stále nekonzumuje doporučených 600 gramů ovoce a zeleniny denně. 

Saláty nejsou v létě rozhodně jediná cesta, jak zvýšit sobě i rodině konzumaci ovoce a zeleniny. Co s tím?

  • Jak na to při tolik oblíbeném grilování? Grilované papriky, cukety, lilek, kukuřice nebo rajčata skvěle doplní každé jídlo. Zajímavou variantou může být i grilované ovoce, jako jsou jablka, hrušky nebo ananas. To dodá pokrmům příjemnou sladkost i svěžest.
  • K létu patří kratší i delší výlety a to znamená co? Svačiny! I zde se snažte, aby byly výživově hodnotné a aby v krabičkách a balíčcích nechybělo ovoce a zelenina. Nachystejte celozrnný chléb nebo wrap a naplňte jej hummusem, avokádem, zeleninou nebo rostlinnou pomazánkou. Každému dejte to batůžku směs ořechů, semínek a sušeného ovoce. Mrkev, okurka, rajčata, paprika nebo řapíkatý celer vydrží i teplejší podmínky. Fantazii se meze nekladou.

 

Zdroje: Půl talíře, Farma Bezdínek, Csu.gov.cz

Sdílet článek

Zeleninový salát Ze zeleniny Letní zelenina Zelenina

Související články