
Dříve se vlašské ořechy sbíraly po babiččině zahradě a skladovaly v plátěném pytlíku na půdě, dnes jsou kromě jiného i trendy ingrediencí, která nechybí na žádném instagramovém profilu, jenž jde s dobou. Najdete je v pestu, domácí granole, smoothie bowls i luxusních dezertech s karamelem. A důvod je zřejmý: jsou nejen chutné a v kuchyni jim to velmi sluší, ale i skutečně zdravé a označení superpotravina nosí zaslouženě.
Bez vlašských ořechů si nejde představit vánoční cukroví, Eliška Balzerová ve filmu Poslední aristokratka popíjela ořechovku s takovou láskou, že to bylo až nakažlivé, a jsou skvělé do páru s mnoha druhy sýrů. Nyní mají svoji sezonu a to je ideální chvíle zopakovat si ořechové základy a trochu se z nich i prozkoušet.
Zajímavosti o vlašských ořeších
- Vlašský ořech je botanicky klasifikován jako ovoce, konkrétně peckovice.
- Mají impozantní skořápku, která připomíná lidskou hlavu, proto je staří Řekové nazývali karyon, což znamená hlava. Když tvrdou skořápku rozlousknete, najdete hrbolatou dužinu, která se výrazně podobá mozku.
- Ořešák královský může žít i přes 200 let, některé stromy na českém venkově mají rodokmen delší než mnohé rody!
- Vlašské ořechy obsahují 70 % tuku včetně zdraví prospěšných omega-3 mastných kyselin. Lze je konzumovat i při hubnutí, ale jsou poměrně kalorické, takže ne v neomezeném množství.
- Jsou skvělým základem rostlinné kuchyně, kdy se z nich vyrábí například ořechová másla, pesta nebo paštiky.
- Nejkvalitnější jsou čerstvé ořechy. A protože jsou vlašáky ze všech ořechů nejvíce náchylné na žluknutí a chytání plísní, je jejich skladování po dobu více než 2 měsíců poměrně náročné.
Tak to bychom měli a nyní slíbený kvíz.
Zdroje: Apetit, Brainmarket.cz, Zdravoslav.cz, Ochutnejorech.cz, Walnuts.org