Nová registrace Zapomenuté heslo

Kvíz: Alžírská, turecká nebo se sýrem? Jak se vyznáte ve světových podobách kávy?

23. 9. 2025
Nikol Pouzar / Apetit

Káva je nápoj, který zahřeje, dodá energii a umí vzbudit emoce. Ale také umí na jeden doušek přenést do Skandinávie, Turecka či do rakouské metropole. Každá země si přípravu tohoto lahodného nápoje upravila trochu po svém a nás zajímá, jak se v kávové mapě vyznáte.

Káva je dnes jedním z nejrozšířenějších nápojů na světě. Její cesta vedla z etiopských pastvin do hrnečků po celém světě. U kávy se odehrávají společenská setkání, debatuje se o politice, umění i filozofii. A tak jak se šířila do všech kontinentů, vznikaly i unikátní způsoby přípravy a receptury.

Základ tvoří pražená zrna kávovníku, způsob přípravy i přísady se ale liší podle klimatu, kultury a dostupných surovin. Každá odráží místní tradice, chutě i dostupné suroviny. Někde je pití kávy rituálem, dokonce se z ní věští budoucnost. Jinde jde o „tekutý dezert“. A často jsou do ní přidávané pro nás nepochopitelné ingredience jako třeba sýr. 

  • Ač pití kávy je často momentem spojeným s emocemi, její příprava je mnohdy vědecká, řeší se druhy zrn, pražení, mletí, tlak a teplota vody.
  • Někde je výsledek elegantní, jinde vyloženě exotický nebo třeba moderní. A když moderní, tak na TikToku úspěšný
  • V horkých oblastech vznikly různé druhy kávy ledové kávy, v chladnějších krajích si lidé do kávy přidávají něco, co zahřeje – třeba alkohol. Evropská tradice je spojená s kavárnami a kulturou stolování. Proto se tu káva často kombinuje se sladkými prvky. A tak bychom mohli pokračovat... Ale my máme lepší nápad.

Je tu kvíz!

Pokračovat

Sdílet článek

Kulinářský kvíz Kvíz Kávové nápoje Káva Ledová káva Světové kuchyně Turecká kuchyně Alžírská kuchyně Sýr Alkohol Kavárny

Související články