Nová registrace Zapomenuté heslo

Svařit, nebo jen zahřát? Kvíz o svařáku a mýtech kolem jeho přípravy. Co je tajná italská ingredience a jak se mu říká v Nizozemí?

4. 12. 2025
Svařené víno
Shutterstock

Projít se v podvečer po vánočních trzích? K tomu neodmyslitelně patří kelímek svařeného vína: zahřeje na těle i duši. Pustit si během adventu Lásku nebeskou, balit u toho dárky a popíjet domácí svařák, protože to dělá dokonalou atmosféru. Svařené víno vyžaduje pečlivou přípravu, ale odmění se lahodnou vůní i chutí. 

Svařák působí jako nejjednodušší horký nápoj na světě: prostě ohřejete víno a ochutíte kořením. Ale nic nemůže být dál od pravdy. Jeho příprava je doslova rituálem a my moc doporučujeme užít si ji se vším všudy. 

  • Hlídejte teplotu, abyste nakonec nepřišli o alkohol i hlubokou chuť a aroma.
  • Nepodceňte kvalitu vína. Rozhodně neplatí: Dá sa, Dá sa Pražákům a Dá sa do svařáku.
  • A péči je třeba věnovat i koření a jeho výběru. Mleté rovnou vraťte do dózy, jen by svařené víno zakalilo. A nemělo by se louhovat ve víně příliš dlouho, naopak by se mělo svařit zvlášť a následně do vína přidat.
  • A nebojte se inspirovat. Každá země si svůj svařák tuní podle svých chuťových preferencí a jsme si jistí, že zejména některé vás minimálně zaujmou: sázíme na Dánsko a Polsko. Každá země má svou tradici, ale všechny spojuje jedno: respekt k surovinám. A taky fakt, že svařák není jen způsob, jak se zahřát. Je to malý zimní rituál a tradice.

Tak už dost řečí a běžte do kvízu otestovat, co všechno o svařáku víte. A pak si jej běžte připravit a vychutnat. 

Zdroj: Apetit

Pokračovat

Sdílet článek

Svařené víno Svařák Kulinářský kvíz Kvíz Advent

Související články