Shutterstock
Projít se v podvečer po vánočních trzích? K tomu neodmyslitelně patří kelímek svařeného vína: zahřeje na těle i duši. Pustit si během adventu Lásku nebeskou, balit u toho dárky a popíjet domácí svařák, protože to dělá dokonalou atmosféru. Svařené víno vyžaduje pečlivou přípravu, ale odmění se lahodnou vůní i chutí.
Svařák působí jako nejjednodušší horký nápoj na světě: prostě ohřejete víno a ochutíte kořením. Ale nic nemůže být dál od pravdy. Jeho příprava je doslova rituálem a my moc doporučujeme užít si ji se vším všudy.
- Hlídejte teplotu, abyste nakonec nepřišli o alkohol i hlubokou chuť a aroma.
- Nepodceňte kvalitu vína. Rozhodně neplatí: Dá sa, Dá sa Pražákům a Dá sa do svařáku.
- A péči je třeba věnovat i koření a jeho výběru. Mleté rovnou vraťte do dózy, jen by svařené víno zakalilo. A nemělo by se louhovat ve víně příliš dlouho, naopak by se mělo svařit zvlášť a následně do vína přidat.
- A nebojte se inspirovat. Každá země si svůj svařák tuní podle svých chuťových preferencí a jsme si jistí, že zejména některé vás minimálně zaujmou: sázíme na Dánsko a Polsko. Každá země má svou tradici, ale všechny spojuje jedno: respekt k surovinám. A taky fakt, že svařák není jen způsob, jak se zahřát. Je to malý zimní rituál a tradice.
Tak už dost řečí a běžte do kvízu otestovat, co všechno o svařáku víte. A pak si jej běžte připravit a vychutnat.
Zdroj: Apetit