Vzpomínáte, když ve spíži odpočívalo konzervované lečo, na stole panoval pochoutkový salát a šunková rolka plněná křenovou pěnou znamenala malou slavnost? Dnes možná tyhle chutě bereme jako kuriozity nebo historickou nostalgii, ale právě ony jsou strážci atmosféry druhé poloviny minulého století.
Kuchyně v minulé éře nebyla o fine diningu, fusion cuisine ani jiných gurmánských trendech, ale o tom, co bylo zrovna k mání, co se dalo koupit, vyměnit, nasbírat v lese či vykouzlit z konzerv. A právě díky důmyslu a improvizaci vznikala jídla, která si mnoho lidí pamatuje dodnes – někdy s úsměvem, jindy s kouskem sentimentu.
Z čeho se vařilo a jak se jedlo
Když chyběl výběr masa či exotických surovin, přišlo na řadu vynalézavé vaření. Z domu se linula vůně konzervovaného leča, na stůl se dostal i různě upravený lančmít, na večeři chleba s Májkou. Suroviny musely být praktické, trvanlivé a dostupné. Konzervy – třeba právě ty s paštikami, lečem či lančmítem – patřily k běžnému repertoáru.
Mezi hospodské klasiky patřil třeba katův šleh – pikantní směs masa, paprik a cibule, často nabízená v jídelnách a bufetech 70.–80. let. Oblíbené byly i různě upravené hovězí plátky s omáčkou a rýží.
Jak se slavilo a co se jedlo třeba na svatbách
Na slavnostním stole nesměla chybět šunková rolka s křenovou pěnou, chlebíček se salátem a šunkou či sýrem a někdy také aspik, obvykle v ozdobné formě se zeleninou, vejcem či šunkou. Na svatbách se podával vývar s játrovými knedlíčky a svíčková na smetaně s knedlíkem. Oblíbené byly také zákusky jako větrník, věneček, špička, laskonka, punčový řez či indiánek.
Sladké pokrmy a sladkosti, které přežily dodnes
Mezi sladké pokrmy patřila žemlovka, rýžový nákyp a samozřejmě také palačinky nebo knedlíky s ovocem. Běžně se pekly bublaniny, bábovky, záviny, buchty na plech či piškotové rolády.
V mléčném baru jste si mohli také pochutnat na zmrzlinovém poháru či ovocných koktejlech.
Vyznáte se v pokrmech ze druhé poloviny minulého století? Zkuste náš kvíz!
Zdroje: Apetit