Pikelets jsou malé placky podobné palačinkám, které si podmanily britské čajové stoly i australské snídaňové talíře. Mají lehké, nadýchané těsto, připravíte je během chvilky a jejich univerzální chuť vybízí ke sladkým i slaným kombinacím. Vyzkoušejte recept, který snadno zvládnete i doma.
Představte si malé palačinkám podobné placičky, které nejsou ani příliš tenké, ani moc nadýchané – přesně takové jsou pikelets. Tyto nenápadné pochoutky si našly místo jak v Austrálii, tak ve Velké Británii, ale pomalu míří co celého světa.
Pikelets: Původ a trocha historie
Pikelets jsou chutnou a tradiční pochoutkou, která má své kořeny ve Velké Británii, především ve Walesu. Jsou to malé a měkké placky z těsta podobného tomu na crumpets či palačinky, vzhledem a velikostí zase připomínají naše lívance.
-
Zajímavost: Nejstarší stopy pikelets směřují do Walesu, odkud prý pochází výraz bara pyglyd neboli tmavý či lepivý chléb. Postupně se název zjednodušil na pyglyd, pak přijal anglický tvar picklets a nakonec pikelets.
Historie pikelets sahá do 17. století, kdy byly zmiňovány v různých pramenech jako malý kulatý plochý chléb či koláček, který byl kdysi vyráběn z kynutého těsta. Původně se mohly pikelets připravovat spíše jako pečený chleba než jako dnešní palačinky či crumpets. V 19. století už pikeles měly formu, kterou známe dnes – malé palačinkové placky smažené na pánvi.
Proč jsou pikelets tak oblíbené
Pikelets jsou oblíbené nejen jako snídaně nebo dezert, ale také jako lehká svačina nebo pochoutka ke kávě či čaji. Jejich příprava je jednoduchá a rychlá, což přispívá k jejich trvalé popularitě. Recepty jsou většinou založeny na běžných surovinách, které má každý po ruce. Základ tvoří mouka, mléko, vejce, cukr, prášek do pečiva nebo droždí a trocha másla. A připravit je můžete nasladko i naslano.
Jak připravit pikelets
Pokud si budete chtít pochutnat na pikelets, na internetu najdete celou řadu receptů s různými ingrediencemi. My jsme pro vás připravili jeden recept nasladko – tak, jak jej Angličané mají ke svému čaji o páté nejraději.
Množství: 15–20 pikelets
Čas a obtížnost: cca 45 min., snadná příprava
Ingredience: 1 1/4 hrnku hladké mouky, 2 1/2 lžičky prášku do pečiva, 2 lžíce cukru, špetka soli, 1 velké vejce, 3/4 hrnku plnotučného mléka, 1/2 lžičky vanilkového extraktu, 2 lžičky másla na smažení
Postup:
- V míse smíchejte prosátou mouku, prášek do pečiva, cukr a sůl. Udělejte důlek uprostřed.
- Přidejte vejce, mléko a vanilkový extrakt a metličkou šlehejte, dokud není těsto hladké. Těsto by mělo mít konzistenci hustého medu.
- Na pánvi rozehřejte na středním plameni 1 lžičku másla. Poté většinu másla setřete papírovou utěrkou, aby nezůstaly viditelné kapičky.
- Nalijte na pánev pomocí lžíce trochu těsta tak, abyste vytvořili kulaté placky o průměru asi 7 cm. Na pánev by se měly vejít 4 najednou.
- Smažte cca 1,5 minuty, tedy dokud se na povrchu neudělají bublinky, které prasknou. Poté otočte a smažte další 1 až 1,5 minuty i z druhé strany.
- Opakujte, dokud nedojte těsto.
TIP: Pokud chcete servírovat pikelets naslano, vynechejte cukr i vanilkový extrakt.
S čím servírovat pikelets
Jednou z předností pikelets je jejich univerzálnost. Díky neutrální chuti je připravíte jak nasladko, tak naslano. Tradičně se podávají ještě teplé, jen lehce namazané máslem, ale možností je mnohem víc.
- Sladká varianta: Na pomazání a servírování se hodí džem, marmeláda nebo ovocný rozvar (např. jahody, maliny, borůvky), ale také med nebo javorový sirup, šlehačka, zakysaná smetana nebo jogurt. Využijte i čerstvé ovoce – banány, jahody, borůvky, ostružiny, kiwi či fíky apod. Skvěle chutnají také s čokoládovou pomazánkou, arašídovým máslem nebo lemon curd apod.
- Slaná varianta: Výborně se hodí smetanový sýr nebo ricotta s bylinkami, plátky uzeného lososa a crème fraîche. Vyzkoušejte také šunku, slaninu nebo grilovanou zeleninu, pesto, bylinkové máslo či avokádovou pomazánku.
Užijte si sladkou snídani, slanou svačinu nebo lahodnou sladkou tečku ke kávě – pikelets mohou být vším, co máte rádi.
Zdroj: tasteatlas, bbc, recipetineats, edmondscooking