
Nadýchané těsto a výrazná chuť slaného sýru, to jsou bulharské milinki. Původně se milinki pekly jako vydatný pokrm pro rolníky a pastevce, dnes si však našly cestu i do městských pekáren a domácností po celém Bulharsku. A nejen tam.
Milinki mají své kořeny nejspíše na bulharském venkově, kde sloužily jako syté jídlo pro těžce pracující obyvatele. Jejich popularita se postupně rozšířila do různých regionů Bulharska, přičemž některé varianty nesou názvy podle konkrétních oblastí, například Burgasski, Dobrudjaski, Rodopski či Kaloferski. Dnes jsou milinki oblíbené nejen na venkově, ale i ve městech, kde se často prodávají v pekárnách jako snídaňové pečivo. Vy si je můžete dopřát nejen k snídani, ale i k obědu, večeři či jako svačinku na výlet, do práce nebo do školy.
-
Zajímavost: Existuje i sladká verze se skořicí a cukrem či medem.
Bulharské milinky: Charakteristika a příprava
Milinki se připravují z kynutého těsta, které je podobné tomu na sladké buchty, avšak bez cukru. Do těsta se často přidávají bylinky, které mu dodávají aromatickou chuť a vůni. Typickou náplní je slaný bílý sýr známý jako sirene či sirenje, který je obdobou řecké fety nebo balkánského sýra. Sirene se vyrábí z kravského, ovčího nebo kozího mléka, případně kombinací kravského s ovčím či kozím mlékem. Milinky se podobají jinému bulharskému koláči – banitse, ovšem ten se připravuje z filo těsta.
Při přípravě se těsto rozdělí na malé kuličky, které se naskládají těsně vedle sebe do formy, podobně jako se to dělá u českých buchet. Po vykynutí se buchty potřou směsí jogurtu či kysané smetany, vejce a rozdrobeného sýra, případně se pokapou rozpuštěným máslem. Pečou se dozlatova, čímž získají křupavou kůrčičku a vláčný vnitřek.
-
Zajímavost: Milinki mohou mít několik podob, například se může jednat o klasické buchty či šneky se sýrovou náplní, bochánky se sýrem přímo v těstě nebo bochánky, které se sýrem jen posypou.
Jak připravit milinki
Ingredience na těsto: 100 g slaného sýra, 500 g pšeničné hladké mouky, 300 ml vlažného mléka, 7 g sušeného droždí, 40 ml olivového oleje, tuk na vymazání formy
Ingredience na dokončení: 150 g řeckého jogurtu, 200 g sýra, 1 vejce, 50 ml rozpuštěného másla
- Do těsta i na posypání se hodí feta či balkánský sýr. Rozdrobte ho nebo nastrouhejte.
- Místo mléka lze použít vodu.
- Olivový olej můžete nahradit slunečnicovým.
Postup:
- Smíchejte všechny ingredience, které potřebujete na přípravu těsta, a vypracujte hladké těsto (ideálně v kuchyňském robotu).
- Těsto nechte kynout na teplém místě, dokud nezdvojnásobí svůj objem, trvá to asi 90 minut.
- Poté těsto rozdělte na 24 stejně velkých kuliček a naskládejte je těsně vedle sebe do vymazané formy. Skládejte je od středu.
- Takto připravenou formu s kuličkami zakryjte a nechejte ještě asi 20 minut kynout. Mezitím nechte vyhřát troubu na 180 °C.
- Smíchejte jogurt, vejce a rozdrobený sýr a touto směsí potřete buchty. Poté je pokapejte rozpuštěným máslem.
- Pečte v předehřáté troubě asi 35 minut dozlatova.
Milinki jsou klasickým příkladem tradičního bulharského pečiva, které si získalo oblibu díky své jednoduchosti a výtečné chuti.
Zdroj informací: recepti, theeuropeandish