Nová registrace Zapomenuté heslo

Kolik času v troubě potřebuje perfektně upečená sekaná? Možná méně, než jste mysleli

9. 5. 2024
Kolik času v troubě potřebuje perfektně upečená sekaná? Možná méně, než jste mysleli

Už víte, co všechno do sekané patří. Teď přichází otázka, jak ji správně upéct. Kolik času si na českou klasiku vymezit, když ji chcete připravit k nedělními obědu? Doba, která je zapotřebí, aby sekaná strávila v troubě, se odvíjí od její podoby a množství masa. 

Vedle velikosti a tvaru sekané závisí ještě na tom, jestli máte troubu horkovzdušnou, elektrickou či plynovou. Většina sekaných na našem webu se peče při teplotě okolo 180 °C zhruba jednu hodinu. Upečená sekaná má pak zlatavou kůrčičku.

Nezapomeňte, že každá trouba peče trochu jinak, časy je proto třeba brát orientačně. Sekanou je třeba během pečení sledovat, případně podlévat – zejména pokud ji pečete poprvé. 

  • Menší sekané, které se pečou např. v zapékacích miskách nebo po porcích: 30–45 minut
  • Velké sekané, které se připravují z 1 kg mletého masa: 60–90 minut

Jak upéct nejlepší sekanou

  1. Předpečení: Předehřejte troubu na 180 °C.
  2. Test propečení: Zda je sekaná hotová, zjistíte teploměrem. Vnitřní teplota by měla dosáhnout alespoň 70–75°C, aby byla upečená a zároven sťavnatá. Další způsob, jak propečení zjistit, je píchnout do sekané nožem. Když je sekaná hotová, měla by z ní vytékat čirá šťáva.
  3. Odpočinek po pečení: Po vytažení z trouby nechte sekanou několik minut odpočinout, než ji začnete krájet. To pomáhá rovnoměrné distribuci šťáv v mase. 

Zdroj informací: časopis Apetit

Sdílet článek

Na neděli Mleté maso Recepty našich babiček Triky a vychytávky Česká klasika

Související články