Nová registrace Zapomenuté heslo

Holandský vla: Legendární krémový dezert, který zvládnete za 15 minut, se stal předobrazem slavného Danette

17. 7. 2025
shutterstock_360288797.jpg
Shutterstock

Mléčný dezert zvaný vla voní po vanilce a připomíná náš pudink, ale má jemnější chuť i krémovější konzistenci. V Holandsku ho milují děti i dospělí už po generace – je hotový za pár minut, vystačíte si se základními surovinami a kromě dezertu z něj snadno uděláte i přeliv na palačinky, bábovku nebo jím doplníte ovesnou kaši.

Jak vznikl mléčný dezert vla

První zmínky pocházejí už ze 13. století, kdy se o něm psalo jako o tenkém, ale širokém koláči s názvem vlade. Později se ve spojení s touto lahůdkou začaly objevovat i názvy jako vlaai či vlae. Nakonec se ustálilo současné pojmenování, kterým se v Holandsku označoval dezert pudinkového typu připravený z čerstvého mléka a dalších surovin. Pudinkový vla, který známe dnes, se v Holandsku datuje do roku 1950.

Když tradiční vla v Holandsku ochutnal v roce 1970 Daniel Carasso, zakladatel firmy Danone, rozhodl se, že dezert vylepší. Původní recept doplnil o čokoládu a vytvořil krémovější variantu. Tak vznikl známý produkt Danette, který doslova dobyl francouzský trh.

Co je vla a jak si ho nejlépe vychutnat

I když se dezert někdy označuje jako holandský pudink, jeho konzistence je hustší. Vla se obvykle jí studený a v Holandsku vám k němu často naservírují i porci šlehačky. Základní příchutě dezertu jsou vanilková a kakaová, ale existují i různé ovocné varianty. Velké oblibě se u místních těší například jahodová či banánová verze.

Běžně se vla považuje za dezert, ale užít si ho můžete také jako svačinku. Dokonce ho zužitkujete i jako surovinu pro přípravu sladkých pokrmů. Výborně s ním chutnají palačinky, lívance, vafle či bábovky a jiné moučníky, rozumí si i s ovesnou kaší. V Holandsku se v tradičních receptech tamních babiček používá vla také jako krémová poleva na dort, případně se dává na koláče.

Jak připravit tradiční vanilkový vla

Množství: 4 porce
Čas a obtížnost: cca 15 min., velmi snadná příprava

Ingredience: 500 ml plnotučného mléka, 1 vanilkový lusk, 30 g krupicového cukru, 20 g kukuřičného škrobu, 2 žloutky, 1 špetka soli

Postup:

  1. Nalijte do hrnce mléko.
  2. Vanilkový lusk rozřízněte podélně, vyškrábněte z něj semínka a přidejte lusk i semínka do mléka.
  3. Mléko s vanilkou přiveďte k varu a za občasného míchání vařte na mírném ohni asi 10 minut. Pozor ale, aby mléko „neuteklo“, musí jen jemně probublávat na nejnižším stupni.
  4. Důkladně prošlehejte cukr, škrob, žloutky a sůl.
  5. Z uvařeného mléka vyjměte prázdný vanilkový lusk, ale sporák nevypínejte.
  6. Za stálého míchání pomalu přilévejte vaječnou směs do mléka.
  7. Jakmile vmícháte celou směs, mírně zvyšte teplotu. Za stálého míchání vařte asi 2–3 minuty, tedy dokud nevznikne tekutý krém – po zchladnutí ještě zhoustne.
  8. Krém nalijte do misek a nechejte vychladnout.

TIP: Zkombinujte vla s ovocem. Třešně či višně mu dodají sladkokyselou šťavnatost, rybíz ho osvěží, čerstvé jahody provoní. Vyzkoušejte také meruňky, borůvky, banán nebo oblíbenou exotiku – třeba mango.

Jemná, krémová konzistence a vanilková vůně potěší děti i dospělé – a navíc je hotový během chvilky.

Zdroj informací: visitingthedutchcountrysideculture-crunch

Doporučujeme článek s videem

Jak uvařit poctivý domácí pudink ze žloutků? Není to tak složité, jak se zdá

Sdílet článek

Světová kuchyně Světová klasika Sladké pečení Vanilka

Související články