
Mléčný dezert zvaný vla voní po vanilce a připomíná náš pudink, ale má jemnější chuť i krémovější konzistenci. V Holandsku ho milují děti i dospělí už po generace – je hotový za pár minut, vystačíte si se základními surovinami a kromě dezertu z něj snadno uděláte i přeliv na palačinky, bábovku nebo jím doplníte ovesnou kaši.
Jak vznikl mléčný dezert vla
První zmínky pocházejí už ze 13. století, kdy se o něm psalo jako o tenkém, ale širokém koláči s názvem vlade. Později se ve spojení s touto lahůdkou začaly objevovat i názvy jako vlaai či vlae. Nakonec se ustálilo současné pojmenování, kterým se v Holandsku označoval dezert pudinkového typu připravený z čerstvého mléka a dalších surovin. Pudinkový vla, který známe dnes, se v Holandsku datuje do roku 1950.
Když tradiční vla v Holandsku ochutnal v roce 1970 Daniel Carasso, zakladatel firmy Danone, rozhodl se, že dezert vylepší. Původní recept doplnil o čokoládu a vytvořil krémovější variantu. Tak vznikl známý produkt Danette, který doslova dobyl francouzský trh.
Co je vla a jak si ho nejlépe vychutnat
I když se dezert někdy označuje jako holandský pudink, jeho konzistence je hustší. Vla se obvykle jí studený a v Holandsku vám k němu často naservírují i porci šlehačky. Základní příchutě dezertu jsou vanilková a kakaová, ale existují i různé ovocné varianty. Velké oblibě se u místních těší například jahodová či banánová verze.
Běžně se vla považuje za dezert, ale užít si ho můžete také jako svačinku. Dokonce ho zužitkujete i jako surovinu pro přípravu sladkých pokrmů. Výborně s ním chutnají palačinky, lívance, vafle či bábovky a jiné moučníky, rozumí si i s ovesnou kaší. V Holandsku se v tradičních receptech tamních babiček používá vla také jako krémová poleva na dort, případně se dává na koláče.
Jak připravit tradiční vanilkový vla
Množství: 4 porce
Čas a obtížnost: cca 15 min., velmi snadná příprava
Ingredience: 500 ml plnotučného mléka, 1 vanilkový lusk, 30 g krupicového cukru, 20 g kukuřičného škrobu, 2 žloutky, 1 špetka soli
Postup:
- Nalijte do hrnce mléko.
- Vanilkový lusk rozřízněte podélně, vyškrábněte z něj semínka a přidejte lusk i semínka do mléka.
- Mléko s vanilkou přiveďte k varu a za občasného míchání vařte na mírném ohni asi 10 minut. Pozor ale, aby mléko „neuteklo“, musí jen jemně probublávat na nejnižším stupni.
- Důkladně prošlehejte cukr, škrob, žloutky a sůl.
- Z uvařeného mléka vyjměte prázdný vanilkový lusk, ale sporák nevypínejte.
- Za stálého míchání pomalu přilévejte vaječnou směs do mléka.
- Jakmile vmícháte celou směs, mírně zvyšte teplotu. Za stálého míchání vařte asi 2–3 minuty, tedy dokud nevznikne tekutý krém – po zchladnutí ještě zhoustne.
- Krém nalijte do misek a nechejte vychladnout.
TIP: Zkombinujte vla s ovocem. Třešně či višně mu dodají sladkokyselou šťavnatost, rybíz ho osvěží, čerstvé jahody provoní. Vyzkoušejte také meruňky, borůvky, banán nebo oblíbenou exotiku – třeba mango.
Jemná, krémová konzistence a vanilková vůně potěší děti i dospělé – a navíc je hotový během chvilky.
Zdroj informací: visitingthedutchcountryside, culture-crunch