Nová registrace Zapomenuté heslo

Galetka: Francouzská pohanková palačinka, kterou si zamiluje každý. Dáte si ji sladkou, nebo slanou?

11. 10. 2024
Galetka
Shutterstock

Jednoduchá na přípravu, lahodná a variabilní – to je tradiční francouzská galetka. Tuto rustikální palačinku či koláč si zamilujete jak v jeho původní podobě z pohankové mouky, tak i s těstem z klasické pšeničné, špaldové nebo celozrnné mouky. Galetka vás vždy potěší svým křehkým kouzlem a bohatou chutí. Stačí si jen vybrat tu správnou náplň.

Původní bretaňská galetka byla oblíbenou venkovskou pochoutkou již ve středověku. Netradičně zabalený koláč z pohankové mouky plněný nejčastěji směsí vajec, šunky a sýra dokázal nasytit celou rodinu. Díky snadné přípravě a všestranným chuťovým variacím je galetka oblíbenou pochoutkou nejen ve Francii, ale také v kuchyních po celém světě. Zajímá vás, jak vznikl její hravý název? Galetka, také známá jako galette, pochází z francouzského slova “galet”, což znamená oblázek a odkazuje to na její plochý a kulatý tvar.

Tradiční, bezlepková nebo špaldová? Vyberte si těsto na galetku dle chuti

Oproti klasickým koláčům se galetka vyznačuje tím, že má náplň uprostřed a kolem ní je volně naskládané těsto. Výsledný rustikální vzhled ve stylu nedbalé elegance jen dokazuje, že galetku dokáže připravit i úplný začátečník. Vyberte si těsto, které je vaší chuti a výživovým preferencím nejbližší. Výběr je vskutku pestrý.

  • Tradiční těsto na galetku obsahuje pohankovou mouku, což výslednému pokrmu dodává příjemnou oříškovou chuť. Klasická bretaňská galetka je v podstatě palačinka, která se však nemotá do ruličky, ale skládá na náplň uprostřed. Pohanka je přirozeně bezlepková potravina a pravá galetka je tak skvělým pokrmem pro celiaky.
  • Kompaktní těsto, které udrží náplň hezky uvnitř také v troubě nebo na grilu, vytvoříte i z klasické pšeničné, špaldové nebo celozrnné mouky. Je jen na vás, jakou kombinaci těsta a náplně si zvolíte. Někdy se do těsta přidává také jogurt nebo krémový sýr, což podpoří jeho chuť i výslednou strukturu.

Budete-li připravovat tradiční bretaňskou galetku jako palačinku, bude těsto tekutější. Pokud se rozhodnete připravit koláčovou verzi galetky v troubě, pak připravené těsto zabalte do potravinové fólie a dejte jej alespoň na 30 minut do lednice. 

Nejlepší sladké a slané náplně do galetky

Náplň v galetce by měla být výrazná a chuťově ladit se zvoleným těstem. Jednoduše můžete galetku naplnit jen šunkou, sýrem a volským okem, nebo vyzkoušet naše osvědčené variace chutí. 

Galetka se peče na vysokou teplotu okolo 200 °C dokud její okraje nejsou krásně zlatavé. Připravit ji můžete jako jeden velký koláč nebo více malých koláčků, což se nabízí jako ideální párty občerstvení

Zdroje informací: getgalette.cz, La Cuisine Bretonne, Apetitonline

Sdílet článek

Francouzská kuchyně Palačinky

Související články