
Když během oslav nebo zimních radovánek sáhnete po sladkém horkém nápoji s kapkou alkoholu, možná si všimnete, že děti závistivě pokukují po vašem hrníčku. Proč jim tedy nedopřát vlastní verzi bez alkoholu, ale plnou chutí? Dětský punč je skvělým řešením: zahřeje, potěší a jeho příprava je navíc jednoduchá i rychlá.
Na přípravu dětského punče stačí pár základních ingrediencí, jako je čerstvé ovoce, oblíbený ovocný čaj, džus a špetka voňavého koření, které dodá nápoji tu správnou zimní atmosféru. Společná příprava může být navíc zábavnou součástí času stráveného s vašimi dětmi.
Jak připravit dětský punč:
Jak připravit dětský punč:
Ingredience na 2,5 l dětského punče: 4 sáčky ovocného čaje, 1 pomeranč, 1 jablko, 500 ml ovocného džusu, 1 lžička rozinek, 5 hřebíčků, 1 celá skořice + svitky na ozdobu, 2 ks badyánu, 2 lžíce hnědého cukru, med a citronová šťáva podle chuti
-
Pomeranč budete používat i s kůrou, proto je lepší volit bio kvalitu.
-
Jablko neloupejte, využijete ho včetně slupky.
-
Džus volte dle chuti, například hroznový, ale skvěle chutná také brusinkový, černorybízový nebo jablečný.
-
Místo hnědého cukru zkuste použít třtinový, který dodá lehký karamelový nádech.
Postup:
- Jablka zbavte jádřinců. Omyté ovoce nakrájejte na úhledné kousky či kolečka.
- Džus nalijte do hrnce a přiveďte k varu. Vhoďte čaj a přilijte 2 litry vroucí vody (nejlépe přímo z varné konvice).
- Přidejte ovoce, rozinky, koření a cukr. Zvolna zahřívejte pár minut, punč nesmí vřít. Až ovoce trochu změkne, sejměte hrnec z ohně a nechte punč mírně zchladnout.
- Vyjměte koření. Nápoj dochuťte medem a citronovou šťávou. Podávejte ozdobené svitkem skořice a skrojkem pomeranče.
-
Koření, které do punče nasypete, si důkladně spočítejte, nebo použijte sítko či sáček na koření. Budete si pak jisti, že jste vylovili opravdu vše.
-
Ovoce můžete použít i kompotované – kromě samotného ovoce využijte i šťávu z kompotu.
-
Pro zahřátí přidejte do nálevu zázvor – lze použít čerstvý i kandovaný, případně zázvorový sirup.
Tipy na variace chutí
- Exotický nádech: Pro jedinečnou chuť můžete k tradičním ingrediencím přidat plátky či kousky manga, ananasu nebo kiwi. Skvělá budou i zrníčka granátového jablka.
- Lesní ovoce: Místo běžného ovoce využijte mražené nebo čerstvé lesní plody, jako jsou maliny, borůvky či ostružiny. Tyto druhy ovoce dodají punči svěží kyselkavý nádech a krásnou barvu.
- Bylinková variace: K ovocnému čaji můžete přidat bylinkový, například mátový, levandulový, heřmánkový nebo meduňkový. Jemná bylinná chuť a vůně příjemně doplní sladkost ovoce a džusu.
- Citrusový twist: Pro milovníky citrusů můžete do punče přidat limetku, grepy nebo mandarinky. Zvažte také náhradu běžného cukru za trochu citronového či pomerančového sirupu.
- Kořeněný experiment: Kromě klasického koření, jako je skořice či hřebíček, zkuste přidat špetku kardamomu, vanilkového lusku nebo špetku muškátového oříšku.
Zdroj informací: Apetit