Nová registrace Zapomenuté heslo

Ačokča: Paprikookurku pěstovali už staří Inkové, nyní se probojovává i do evropských kuchyní

2. 8. 2024
Ačokča
Image Professionals

Exotická rostlina je známá jako mexická okurka, lidově také jako paprikookurka. Pochází z Jižní Ameriky, její plody připomínají malé papričky nebo lusky, jejichž chuť se podobá okurce, a snadno ji vypěstujete i u nás. Máte-li rádi nová kulinární dobrodružství, ačokča je to pravé.

Představte si plod, který vypadá jako malá zelená paprička, ale chutná jako kříženec okurky a papriky. To je ačokča. Tato rostlina z čeledi tykvovitých roste rychle jako divoké víno a její plody jsou křupavé, osvěžující a mírně nasládlé.

„Je možné je jíst syrové nebo vařené, přičemž mladá ačokča chutná podobně jako okurka, zatímco zralé plody mají spíše paprikový nádech,“ říká Elisabeth Kapitánová, majitelka e-shopu s exotickými plody Ostrov chutí. Doplňuje, že botanici oceňují ačokču pro její vysoký obsah živin, včetně vitaminů A a C, a pro její odolnost vůči škůdcům a nemocem, což z ní činí ideální plodinu pro ekologické zemědělství.

Jak ačokču využít v kuchyni

V některých jihoamerických kuchyních se ačokča používá v tradičních pokrmech, jako jsou plněné ačokči (zvané caigua rellena), nebo v různých polévkách a dušených jídlech. Ale možností je mnohem víc.

  • Z ačokči vykouzlíte skvělý letní salát.
  • Chutnat vám bude i plněná po vzoru jihoamerické kuchyně: stačí vydlabat semínka, naplnit ji směsí sýra, masa a zeleniny a nechat doměkka zapéct.
  • Stejně tak ji můžete přidat do stir-fry směsi, kde se rychle uvaří a díky tomu si zachová svou jedinečnou křupavost.
  • Hodí se také do polévek a dušených jídel.
  • A co teprve taková nakládaná ačokča jako chutná tečka v sendvičích a burgerech?

Plody jsou nejen plné vitaminu A, ale i bohaté na vlákninu a mají velmi nízký obsah kalorií, což z ačokči dělá ideální volbu pro zdravý jídelníček.

Ačokču pěstovali už staří Inkové

Ačokča pochází z And v Jižní Americe, kde byla pěstována už od dob Inků. „Jedna z legend spojených s ačokčou pochází z andských kultur, pro něž byla magickou rostlinou. Domorodí obyvatelé věřili, že pěstování ačokči kolem obydlí vytváří ochranný štít, který odhání negativní energii a zajišťuje prosperitu a zdraví rodiny,“ vypráví Elisabeth Kapitánová.

Výhodou ačokči je i to, že roste rychle – zvládne až několik metrů během jediné sezony. Ideální je tak pro pergoly a ploty, kde se může volně vinout. Nejraději má teplé a slunné místo s dostatečnou vlhkostí. Semena můžete vysévat přímo do půdy po posledních jarních mrazech, nebo si předpěstovat sazenice uvnitř a později je přesadit ven. Ačokča je připravena ke sklizni zhruba 60–70 dní po výsadbě. 

Ačokča v tradiční medicíně

V tradiční medicíně byla používána k léčbě různých neduhů včetně vysokého krevního tlaku a cholesterolu. Kromě toho se využívala i pro podporu trávení a celkové posílení organismu. Ačokča je opravdu kouzelná plodina, která přináší do našich kuchyní i zahrad špetku exotiky a spoustu možností.

Zdroj: Autorský článek pro časopis Apetit připravila Jana Kantorová

Sdílet článek

Zelenina Představení suroviny Seznamte se... Světová kuchyně Ačokča Jihoamerická kuchyně Exotické ovoce Vitaminy Zdravé Jednoduchá příprava Plněná zelenina Letní salát Kulinární inspirace Tradiční medicína

Související články