Nová registrace Zapomenuté heslo

Sendviče pro každý hlad: Proč vám budou chutnat od rána do večera?

3. 8. 2025
Kmotr všech sendvičů
Apetit
Sendviče Monte Cristo Vegetariánský Reuben sendvič Sendviče s vajíčkovou pomazánkou po japonsku Další
2 fotky

Sendvič patří mezi navýsost praktická jídla. Je snadné ho připravit, zabalit a odnést sebou do práce, na výlet či piknik. Když přijde hlad, není nic snazšího než vytáhnout sendvič a pochutnat si, aniž bychom potřebovali talíř nebo příbor.

Díky tomu, že náplň se vkládá mezi dva plátky pečiva, nehrozí, že bychom si zamazali prsty. Z dobře zabaleného chleba nikde nic nepadá – zkrátka: konzumace sendvičů je snadná. Což byl i důvod, proč vůbec vznikly. 

Trocha historie 

Traduje se, že sendvič je pojmenovaný po lordu Sandwichovi. Ten jako náruživý hráč karet hledal způsob, jak se najíst, aniž by přitom musel opustit dobře rozehranou partii. Požádal svého sluhu, aby mu přinesl steak mezi dvěma plátky chleba. Díky tomu mohl držet jídlo jen jednou rukou a nemusel odložit karty. A tak vznikl první sendvič!

Při práci z domova i s sebou do krabičky

Obliba sendvičů jako oběda raketově vzrostla během covidové pandemie, kdy řada lidí pracovala z domova nebo v práci měla omezený provoz jídelen. A řada lidí u nich už zůstala: zjistili totiž, že dobrý sendvič je stejně plnohodnotné jídlo, jako roastbeef: i ten je totiž do bagety jako stvořený.

Sendvič zažene hlad i v kanceláři

Sendvič ale může být hodnotným obědem vlastně kdykoliv: v práci, ve vlaku, na výletě. Na rozdíl od fast-foodových obědů, pro které často vybíháme z kanceláře na poslední chvíli a pak v návalu vlčího hladu vybereme tu nejmastnější a nejkaloričtější možnost, si jídlo připravené předem doma můžeme promyslet.

V dobře obloženém sendviči tak lze nakombinovat vše, co naše tělo potřebuje: bílkoviny, sacharidy, tuky i zeleninu. Možnosti, čím ho naplnit, jsou téměř nekonečné – od verze pro milovníky masa, kteří nebudou šetřit šunkou, kuřecími prsy či rostbífem, až po vegetariánské pomazánky, v nichž kralují proteiny z luštěnin. Doplňte pořádnou dávkou zeleniny a zdravý oběd máte připravený raz dva.

Tipy na nejlepší sendviče

Zdroj: Apetit

Sdílet článek

Sendvič Rychlé občerstvení Jídla do krabičky

Související články