Nová registrace Zapomenuté heslo

Mozartovy koule jako originální nepečené cukroví: Recept na sladkou rakouskou symfonii z marcipánu a nugátu

10. 12. 2024
Mozartovy koule s pistáciemi
Apetit

Mozartovy koule (Mozartkugeln) jsou tradiční rakouská cukrovinka, která si získala srdce gurmánů po celém světě. Tato čokoládová pochoutka s marcipánovým srdcem a vrstvou nugátu je politá jemnou tmavou čokoládou a zabalená do typického staniolu s portrétem Wolfganga Amadea Mozarta. Delikatesa pochází ze Salzburgu, rodného města slavného skladatele, a představuje dokonalý suvenýr z této oblasti.

Mozartovy koule si získaly oblibu po celém světě a dodnes jejich popularita neklesá. Ale víte, že jejich historie sahá až do 19. století a je úzce spjatá se Salzburgem, rodným městem geniálního skladatele Wolfganga Amadea Mozarta? Pokud je milujete, ale do Salzburgu se nechystáte, máme pro vás dobrou zprávu: díky našemu receptu je zvládnete připravit i doma. Zkuste je letos jako netradiční nepečené vánoční cukroví a je více než jisté, že budou mít úspěch!

Mistrovské dílo ruční práce

V roce 1890 vytvořil salcburský cukrář Paul Fürst první Mozartovy bonbony, které později přejmenoval na Mozartovy koule. Cukrovinka dostala jméno na počest jeho slavného krajana a od samého začátku byla její přípravě věnována mimořádná péče. Kombinace marcipánu, nugátu a kvalitní čokolády, zpracovávaná výhradně ručně, se rychle stala hitem. Fürstův recept byl tak jedinečný, že ho přihlásil na světovou výstavu v Paříži v roce 1905, kde získal zlatou medaili.

  • I dnes se v rodinné firmě Fürst, která stále sídlí v Salzburgu, vyrábějí pravé Mozartovy koule podle původního receptu.

  • Ruční výroba trvá až tři dny, což z každé koule činí malé umělecké dílo.

  • Ve chvíli, kdy se marcipánová koule obalí nugátem, položí se na dřevěnou podložku a přelije čokoládou. Místo, kam se poleva nedostala, se dodatečně potře čokoládou a koule se zabalí do staniolu.

  • Staniol, do něhož se balí původní cukrovinka, má stříbrno-modrou barvu.

  • Firma Fürst ročně vyrobí cca 1,4 milionu Mozartových koulí.

Spor o název Mozartovy koule

Popularita Mozartových koulí přinesla nejen slávu, ale i právní spory. Jakmile Fürstovy koule dosáhly mezinárodního uznání, začaly je napodobovat další cukrárny a postupně se začaly vyrábět průmyslově. Název Mozartovy koule se tak stal předmětem sporů.

  • Nakonec bylo rozhodnuto, že pouze výrobky firmy Fürst mohou být označovány jako Originální Mozartovy koule (Original Mozartkugeln).

  • Ostatní cukrárny a průmysloví výrobci, kteří začali koule vyrábět masově, museli zvolit názvy jako Echte Mozartkugeln (Pravé Mozartovy koule) nebo jiné varianty.

Mozartovy koule s pistáciemi

Mozartovy koule s pistáciemi

< 45 min
4.2(19x)
Přečíst recept

Co je uvnitř Mozartových koulí?

Mozartovy koule nejsou jen obyčejnou čokoládovou pralinkou – jsou dokonalou harmonií několika vrstev chutí. Jádro cukrovinky tvoří pistáciový marcipán, který je obalený jemným nugátem a nakonec zalitý kvalitní tmavou čokoládovou polevou. Moderní průmyslové verze mohou obsahovat různé přísady a často se také liší kvalitou. Chcete-li zažít autentickou chuť, vyplatí se sáhnout po ručně vyráběné variantě přímo od firmy Fürst.

Jak Mozartovy koule připravit doma?

Na cca 35 kuliček budete potřebovat: 100 g loupaných mandlí, 80 g blanšírovaných pistácií, 180 g moučkového cukru + na poprášení rukou, 3 lžíce kondenzovaného mléka, 2 lžíce griotky, pár kapek mandlového extraktu, 150 g nugátu

Na dokončení: 200 g 70% tmavé čokolády, 35 celých pistácií

TIP: Griotku můžete nahradit amarettem, případně zcela vynechat.

    Postup:

    1. Poprašte si ruce cukrem a z nugátu vytvarujte 35 malých kuliček. Pracujte co nejrychleji, nugát má tendenci se roztápět. Nugátové kuličky rozložte na plech vyložený pečicím papírem a na chvíli je dejte do mrazáku.
    2. Mandle s pistáciemi rozmixujte najemno a promíchejte s moučkovým cukrem. Přidejte kondenzované mléko, griotku i mandlový extrakt a vypracujte kompaktní hmotu.
    3. Každou nugátovou kuličku obalte v pistáciovo-marcipánové hmotě a opět uložte do mrazáku.
    4. Nad vodní párou rozpusťte v misce čokoládu.
    5. Kuličku napíchněte na špejli, namočte v čokoládě a nechejte okapat na mřížce. Špejli poté opatrně vytáhněte, do vzniklého otvoru kápněte čokoládu a zakryjte pistácií.
    6. Každou kouli vložte do papírového košíčku a uchovávejte v chladu.

    TIP: Pokud nemáte rádi nugát, tvarujte kuličky přímo z pistáciovo-mandlové hmoty, obalte je v drcených pistáciích, mandlích či kakaových bobech smíchaných s kakaem holandského typu.

    Zdroje informací: časopis Apetit, handelsblattt-online-businesssueddeutsche

    Sdílet článek

    Rakouská kuchyně Čokoláda Nepečené dezerty Vánoční cukroví Cukrovinky Mozartovy koule Nepečené cukroví Rakouské dezerty Tmavá čokoláda Nugát Marcipán Salzburg Pistácie Ruční výroba

    Související články