Nová registrace Zapomenuté heslo

Křup, šum, cink: 30 neodolatelných zvuků, které vás naladí na jídlo rychleji než vůně

16. 8. 2025
shutterstock_2518619477.jpg
Shutterstock

Stačí jedno cinknutí kostky ledu o sklenici a už máme pocit, že držíme v ruce letní drink. Syčení masa na pánvi nás zase přenese do chvíle, kdy se blíží oběd. A křupnutí čerstvého chleba umí vyvolat hlad i po sytém obědě. Některé zvuky spojené s jídlem jsou tak silné, že probouzejí chuť na něco dobrého ještě dřív, než se před námi objeví talíř. Britský průzkum odhalil třicet nejpřitažlivějších chuťových melodií – a možná vás překvapí, co všechno se do žebříčku dostalo.

Přemýšleli jste někdy o tom, jaký vliv na nás mohou mít zvuky při přípravě pokrmů? V průzkumu britského deníku The Sun se zjišťovalo, které zvuky kuchyňských činností jsou pro nás neodolatelně zajímavé.

Proč nám zvuky jídla dělají dobře?

Věděli jste, že mezi nejlákavější zvuky patří prskání během smažení a křupání? Pokud nám něco při skousnutí křupne v ústech, podnítí to naši chuť na další a další sousto.

  • Podle průzkumu přibližně 33 % respondentů uvedlo, že po vyslechnutí určitých zvuků spojených s jídlem, pociťuje hlad.
  • 47 % dotazovaných pak tvrdí, že dovede rozpoznat zvuky spojené s jídlem i se zavřenýma očima.
  • A téměř 50 % věří, že některé potraviny chutnají lépe proto, jaké zvuky vydávají při vaření.

Co nejvíc navozuje chuť k jídlu?

Podle průzkumu existují zvuky spojené s jídlem, které jsou nám tak příjemné, že dovedou navodit chuť na něco dobrého. A dokonce vznikl žebříček 30 zvuků, které slyšíme nejraději.

  1. Kostky ledu padající do sklenice: Jak se ukázalo, je tento zvuk nejsilnějším „chuťovým budíkem“. Klepnutí ledu o sklo, šplouchnutí do vody či jiné tekutiny – okamžitě nám to navodí chuť na osvěžující nápoj.
  2. Syčení v pánvi: Čekali jste, že na druhém místě bude zvuk smažení? Také vás láká, když maso nebo zelenina syčí na rozpáleném tuku? Téměř slyšíte, jak vás pokrm volá a vábí, abyste ho ochutnali.
  3. Křupavý bochník chleba krájený na plátky: Křupnutí vyvolává pocit čerstvosti. Navíc vůně právě upečeného chleba dokáže vyprovokovat i toho, kdo zrovna dojedl. Nebo to máte jinak?
  4. Otevírání plechovky s perlivým nápojem: U většiny lidí tento zvuk evokuje léto, teplé počasí a osvěžení – podobně jako je tomu u kostky ledu, která padá do sklenice.
  5. Cvaknutí při otvírání lahve: Páté místo má opět zvuk spojený s nápojem – a není divu. Také evokuje osvěžení a příjemný pocit, kdy zaženete žízeň.
  6. Lámání čokolády: To, že čokoláda patří do života většiny z nás, je zřejmé. A zvuk, kdy praskne čokoládová tabulka, může vyvolat stejný chuťový podnět jako křupání.
  7. Syčení smažených vajec na pánvi: Smažení celkově dráždí smysly. Když do toho smažíte vejce, přidává se i lákavá vůně. Co myslíte?
  8. Vyskakování toastu z toastovače: Cinknutí a pak vůně opečeného pečiva. Kdo by odolal?
  9. Roztírání másla na toast: U některých lidí je velmi populární i roztírání másla na teplý toast. Evokuje pohodu a příjemné chvíle klidu. Většinou máme tento zvuk spojený s poklidným víkendovým ránem.
  10. Kousnutí do jablka: A opět jsme u křupnutí. Pak následuje šťavnatá a sladká chuť ovocné šťávy, která nás osvěží.

Jaké další zvuky máme rádi? Na 11. místě se umístilo syčení či bublání roztaveného sýra na toastu, na 12. vypnutí varné konvice. 13. místo má cinknutí lžičky v hrnku, 14. křupnutí sušenky, 15. bublání zapékaného pokrmu v troubě, 16. mletí soli a pepře, 17. zvuk připravovaného espressa, 18. chroupání mrkve, 19. vhazování zeleniny na rozpálený tuk, 20. kousnutí do bílkové pusinky, 21. zahřívání mléka v kávovaru, 22. srkání horkého nápoje, 23. chroupání tortilla chipsů, 24. bublající omáčka, 25. krájení cibule, 26. křupnutí kuřecí nugetky, 27. krájení okurky, 28. strouhání sýra, 29. pípnutí fritézy, 30. dopadnutí kečupu ze skleněné láhve na talíř.

Zvuky jídla: Proč to funguje?

Zvuky při vaření nejsou jen kulisa – jsou katalyzátorem apetitu. Ťuknutí a šplouchnutí ledu, syčení jídla na pánvi i roztírání másla mají přímý vztah k tomu, jak vnímáme jídlo. Lidé hledají lahodnou chuť, která je doprovázena stejně lahodnou vůní a zvukem.

  • Multisenzorický efekt: Chuť je propojena se zvukem i vůní. Jakmile zazní křupnutí, aktivují se asociace: je to čerstvé a je to chutné. A náš mozek nás nutí zkusit to znovu.
  • Poznání i bez zraku: Vědomí, že i se zavřenýma očima poznáme zvuky spojené s jídlem, ukazuje sílu zvukového vjemu.

Zajímavost: Výzkum deníku The Sun zjistil, že pro 63 % respondentů je oblíbenou vůní v kuchyni vůně čerstvě upečeného chleba.
 

Zdroj informací: thesun

Sdílet článek

Vše kolem jídla Smažené pokrmy Chleba a další pečivo Toustový chleba Trendy

Související články