Brno i jižní Morava letos znovu potvrzují, že dobré jídlo není jen záležitostí talíře, ale i atmosféry, lidí či příběhů a že poctivá kuchyně může být současně hravá, sebevědomá i otevřená světu. Devátý ročník projektu Gourmet Brno a sedmý ročník Gourmet Jižní Morava přinesly rekordní počet oceněných podniků, nové tváře na gastronomické scéně a vizuální koncept, který dává jídlu duši.
Gourmet Brno a Gourmet Jižní Morava je kultivovaný kompas po místech, kde se z gastronomie stal kulturní fenomén a kde kuchaři mají odvahu kombinovat tradiční moravské chutě s moderními technikami.
Gourmet Brno 2025: Město, které jí s chutí i nápadem
Každý rok se do soutěže zapojují desítky restaurací, bister, kaváren, cukráren, barů, pivovarů i vináren. Tentokrát se do brněnského průvodce dostalo 67 podniků, které prošly sítem. Všechny navržené podniky hodnotili odborníci, kteří vystupovali inkognito. Podnik mohli nominovat gastro-nadšenci, odborní pracovníci, široká veřejnost a letos poprvé také zástupci vítězů minulého ročníku.
-
„Každý rok vidíme, jak značka Gourmet Brno posiluje a téma gastronomie rezonuje i v našich zahraničních kampaních. Letos jsme opět překonali rekord v počtu nominovaných i zařazených podniků. Brno je gastronomickou mekkou a průvodce Gourmet Brno může být vodítkem, jak zamířit za tím nejlepším, co tohle město nabízí,“ říká Jana Janulíková, ředitelka TIC BRNO.
Vítězové brněnských kategorií: Co letos chutná nejvíce
V kategorii restaurací a bister nad 600 Kč se na špici drží Pavillon Steak House, mezi cenově dostupnějšími podniky (do 600 Kč) si vítězství odnesla Zaza. Sladkou část Brna ovládla cukrárna Mlsná holka, nejlepší kávu servíruje Kafe Friedrich, mezi pivnicemi letos kraluje Na dobré cestě, mezi bary stálice Super Panda Circus a nejlepší vinárnou se stal podnik Klára Bára Wine Café.
Sedmá kategorie „s sebou“ letos zůstala díky své různorodosti bez hodnocení.
Více než průvodce: Estetika a atmosféra
Každoroční brožura Gourmet Brno není jen seznamem doporučených podniků, ale i vizuálním požitkem. Fotograf KIVA letos pracoval s motivem radosti z gastronomie – zachytil momenty, kdy se jídlo stává zážitkem. Na jeho snímcích se brněnské kavárny mění v poetické scény, bary v loďky na večerní hladině.
-
„Fotografie letošního Gourmet Brno vyprávějí příběh radosti z gastronomie – z každodenních rituálů, z objevování nových chutí i z návratů do oblíbených podniků. Hrají si s fantazií diváka a dávají možnost se na chvíli ponořit do imaginace,” přiblížil myšlenku vizuálu fotograf KIVA.
Grafické zpracování od Barbary Zemčík navazuje na předchozí ročníky, kde se estetika potkává s hravostí a každá stránka zve k pomalému listování. Brožuru si zájemci mohou zdarma vyzvednout v infocentrech nebo stáhnout z webu gotobrno.cz. K dispozici je i v angličtině a němčině.
Gourmet Jižní Morava: Když venkov hraje první ligu
Brněnský průvodce má i svou sesterskou verzi – Gourmet Jižní Morava 2025, která v letošním 7. ročníku představuje 58 podniků od Boskovic po Znojmo. A i tady porotci mluví o překvapení. Podle Martiny Grůzové z Centrály cestovního ruchu se daří rozjíždět výborné podniky i mimo hlavní turistické trasy, což přitahuje pozornost na nová místa.
-
„Hodnotitelé jihomoravských podniků se shodují, že je překvapila kvalita a úroveň, která i na moravském venkově drží krok s globálními gastronomickými trendy,“ uvádí ředitelka Centrály cestovního ruchu – Jižní Morava Martina Grůzová.
Hodnotitel Pavel Švestka z Asociace kuchařů a cukrářů ČR ocenil pestrost regionu – od moderních restaurací po venkovské hospody, které si drží autenticitu. Letošními vítězi se staly restaurace Chateau Petit v Hlohovci, bistro Panelka Luleč, pivovar Frankies Chmelotéka v Břeclavi, kavárna Dvorek Bořetice, dále také Vinařství Válka z Nosislavi a malá gastrozastávka Průjezd 32 ve Veverských Knínicích. Top tipem i nadále zůstává Restaurant Essens v Hraničním zámečku v Hlohovci.
Vizuální koncept Gourmet Jižní Morava se nese v duchu cyklistiky – fotograf Roman Franc zachytil autentické lidi na jejich cestách krajinou, kde se víno, jídlo a pohyb spojují do jednoho příběhu.
Zdroj: gotobrno, gourmetjiznimorava