Nová registrace Zapomenuté heslo

5 semínek vhodných na klíčení. Vyzkoušejte klíčky jetele, brokolice nebo červené řepy

5. 3. 2025
Klíčky mungo
Faris Mohammed/Unsplash

Klíčky nabízí ideální příležitost, jak do sebe celoročně dostat čerstvé vitaminy. Víte, jaký je rozdíl mezi klíčky a microgreens? Která semínka patří k těm nejoblíbenějším, jak doma klíčit a kam do jídelníčku klíčky zařadit? Připravili jsme pro vás spoustu klíčících tipů, ať můžete kdykoli během roku pozvat domů jaro.

Pokud jste zatím nepropadli kouzlu domácího klíčení, pak vězte, že následující řádky ve vás touhu po pěstování, objevování a sklízení klíčků zaručeně probudí. Jakmile totiž čerstvé klíčky z vlastní sklizně ochutnáte, váš jídelníček se rozroste do nových chuťových a nutričních rozměrů. Klíčky se totiž skvěle hodí do pomazánek, polévek, rizota či asijských specialit a do celé řady dalších pokrmů. Svou chutí a křupavostí vylepší i obyčejný chléb s máslem. 

Základní pravidla pro domácí klíčení

  • Kromě semínek se vám bude hodit také klíčící nádoba. Ve většině případů si ale poradíte i s obyčejnou vatou nebo tetrapakovou krabicí
  • Většina klíčků se musí nejprve na 8–12 hodin namočit do vody, poté slít a pravidelně 2–3x denně důkladně rosit či proplachovat. Konkrétní způsob klíčení by měl být vždy uveden na obalu semínek. 
  • Domácí klíčení by mělo probíhat v temnu. Máte-li průhlednou klíčící nádobu, pak ji určitě nenechávejte na přímém slunci. 
  • Klíčit můžete jak semínka zeleniny (ředkvička, brokolice), tak i bylinek (řeřicha, jetel), ale i některých luštěnin (hrášek, cizrna). 
  • A jaký je rozdíl mezi klíčky a microgreens? Zatímco klíčky potřebují před konzumací jen pár dní (zpravidla 3–7) a jde o první klíčící fázi rostliny, u microgreens se sklízí až jejich vzrostlá část po cca 7–14 dnech. 
  • Hotové klíčky skladujeme v uzavřené nádobě v lednici po dobu max. 7 dnů. 

Jaké klíčky patří k těm nejoblíbenějším?

Ředkvička

Klíčky ředkviček jsou pikantním zpestřením mnoha pokrmů. Pro jejich vzrůst stačí pouze pravidelné rosení a není nutné je předem namáčet.

  • Semínka ředkviček rozprostřete na navlhčený perlan, vatu či papírové kuchyňské utěrky, důkladně oroste vodou z rozprašovače a zakryjte. Po dobu 2 dnů nechte zakryté, odkrývejte pouze na rosení 2–3x denně. Následně odkryjte a pokračujte v rosení, dokud nebudou klíčky dostatečně vzrostlé. Jakmile uvidíte rostlinku, můžete klíčky ochutnat. 
  • Klíčky ředkviček jsou bohaté na vitaminy (A, C, E) a minerály (draslík, železo a vápník), které mají detoxikační účinky a podporují zdravé trávení. 
  • Chuť klíčků ředkviček je příjemně pikantní a skvěle se hodí na pomazánku či do salátů.

Řeřicha

Bylinka, která symbolizuje jaro, může být nyní ve vašem jídelníčku po celý rok. Její mírně nahořklá chuť může někomu vadit, my na ni však nedáme dopustit. 

  • Klíčení řeřichy probíhá stejně jako u ředkvičky. Stačí semínka rozprostřít na navlhčenou plochu a pravidelně rosit. 
  • Řeřicha je doslova nabitá vitaminy (C, A, B, K a E) a minerály (sodík, draslík, fosfor, vápník, železo a také jód). Obsažená vláknina opět podporuje dobré trávení.
  • Klíčky řeřichy nasypte na míchaná vejce nebo je přidejte do salátu

Brokolice

V současné době je brokolice považována za superpotravinu. Její zdravotní benefity si můžete dopřát od semínka až po celý košťál včetně listů. 

  • Semínka brokolice je vhodné před klíčením namočit na 8–10 hodin do vody. Následně slít a pravidelně proplachovat po dobu 5–6 dnů.
  • V klíčcích brokolice také najdeme cenné zastoupení vitaminů (A, C, B) a minerálních látek (fosfor, železo, hořčík a vápník). Pravidelná konzumace brokolice se doporučuje zejména díky obsahu sulforafanu, který zvyšuje odolnost imunitního systému.  
  • Brokolicové klíčky se hodí do salátů, polévek, pomazánek či sendvičů

Červená řepa

Tady mohou zpozornět nejen milovníci červené řepy, ale i ti, kteří tuto rudou bulvu příliš nevyhledávají. Chuť klíčků řepy je o dost jemnější než chuť bulvy. Jít na konzumaci řepy přes klíčky je tak správná cesta, jak do svého organismu dostat její cenné látky.

  • Řepa klíčí pomaleji než výše uvedená semínka. Na klíčky se můžete těšit cca po 10 dnech. Vhodné je nejdříve semínka namočit a následně rosit, stejně jako je tomu u brokolice. 
  • Naše tělo na nich ocení podíl železa a antioxidantů a podporu tvorby červených krvinek, klíčových pro přenos kyslíku do těla.
  • Chutí a výraznou červenou barvou osvěží slané kaše, smoothie či pomazánky.

Jetel

Že jetel patří k nežádoucímu pleveli? Kdepak, tato zázračná bylina by neměla chybět v našem jídelníčku. Věděli jste, že i květ jetele je jedlý a vhodný například do salátu

  • Semínka jetele je vhodné namočit na 4–6 hodin do vody a následně 5–8 dní proplachovat.
  • Klíčky jetele jsou bohaté na vitaminy (C, K) a minerály (železo a vápník). Díky obsahu fytoestrogenů jsou vhodné pro hormonální rovnováhu žen. 
  • Jemně oříšková chuť jetelových klíčků skvěle sluší salátům či také sendvičům.

Zdroje informací: MyGreens.cz, Nakliceno.cz, SvetPlodu.cz, AllNature.cz

Sdílet článek

Microgreens Ořechy a semínka Zdraví a výživa

Související články