Nová registrace Zapomenuté heslo

Otázky & odpovědi: smažení koblih

18. 7. 2014
donuty
Unsplash.com

Sladké pečivo z horké tukové lázně milují děti i dospělí. Jak na smažení, abyste získali opravdu nadýchanou lahůdku?

Jaký tuk je nejlepší na smažení koblih?

Nesolené sádlo, popřípadě sádlo ve směsi s olejem vhodným na smažení (včetně pro nás nezvyklého olivového či arašídového), nebo olej samotný. Tradiční možností je i přepuštěné máslo. Počítejte s tím, že půl litru oleje nebo rozpuštěného tuku je minimum, pravděpodobně ho budete potřebovat víc, i když budete smažit v rendlíku či v hlubší pánvi. Tuku by mělo být tolik, aby koblihy pohodlně plavaly. Koblihy lze smažit i ve fritéze.

Jak poznáte, že je tuk správně rozehřátý?

Pokud nemáte teploměr (správná teplota je zpravidla 170 či 180 °C) nebo fritézu, vhoďte do tuku drobek pečiva; pokud tuk začne kolem drobku pěnit, je už dost horký.

Jsou lepší koblihy kulaté, nebo plošší?

Pokud jde o smažení, výhodnější je plošší tvar. Pokud by vám vytvarované koblihy šly při kynutí moc nahoru, položte na utěrku, pod kterou leží, pečicí plech.

Koblihy Smažení Sladké pečivo Sádlo Olej Přepuštěné máslo Fritéza Teplota smažení Nadýchané Pečivo

Související články