Nová registrace Zapomenuté heslo
18. 7. 2014
nudle se sojovou omáčkou
Pixabay.com

Sójová omáčka kdysi nahrazovala vzácnou sůl. Díky obsahu přírodního glutamanu jídlu dodává výraznější chuť a neobejdete se bez ní při podávání suši.

Tajemství té nejlepší chuti pravé sójové omáčky tkví v kombinaci čtyř ingrediencí: sóji, pšenice, vody a soli. Jejich fermentací vzniká červenohnědá výrazně vonící tekutina. V obchodech najdete sójovou omáčku i bez obsahu pšenice, ta je vhodná pro celiaky.

Pozor si dejte na chemicky vyrobenou ‚sójovou omáčku‘, která s tou tradiční, poctivou nemá nic společného. V jejím složení mimo jiné najdete přidaný umělý glutaman sodný, švestková povidla, rajský protlak, stolní víno, ocet, cukr, koření a další přísady, které v pravé sójové omáčce vůbec nemají co dělat.

Při nákupu nešlápnete vedle se značkou Kikkoman, výborná k suši je díky vyrovnané chuti Shoyu Bio od firmy Country Life. Tradiční sójové omáčky koupíte u vietnamských prodejců, v prodejnách zdravé výživy a v supermarketech v koutcích s cizokrajnými přísadami. Ať už sáhnete po jakékoli značce, nezapomeňte číst etiketu se složením omáčky!
 

Sójová omáčka Suši Vietnamská kuchyně Zdravá výživa Bezlepkové Sójové výrobky Glutaman Fermentace

Související články

Komentáře

Jana Kopřivová
20.10.2015 11:12

Souhlasíme. Třeba právě v sójovce, kterou doporučujete, je zcela zbytečně konzervant E202...