
Prázdninové tempo je fajn věc, ale září klepe neodbytně na dveře a má jasno: bude to fičák jako každý rok. Není třeba se hroutit, ale je určitě dobré si to maximálně usnadnit. Například tím, že si naplánujete večeře dopředu a nebudete se týrat tříchodovým menu!
Září není pro slabé povahy, je to jeden z nejnáročnějších měsíců. Navíc je zrádný v tom, že vás zastihne nepřipravené a je jedno, pokolikáté začátek školního roku se svými dětmi zažíváte. Ještě stále jste myšlenkami na dovolené, kašlete na nějaký výraznější režim. Večeře se podává v devět a klidně to může být zase meloun, vždyť je léto! Září však vyžaduje disciplínu. Ranní vstávání, večeře včas. A protože povinnosti exponenciálně narůstají, je třeba mít neprůstřelný plán. A nesnažit se vyhrát titul české trad wife, dokonalé manželky, matky a hospodyně.
Nikdo neříká, že máte večeře objednávat nebo řešit ve fast foodech, ale usnadněte si to! Existují pokrmy, které jsou hotové do patnácti minut, zasytí celou rodinu a přitom chutnají tak, že máte pocit, že jste se opravdu najedli, ne jen zaplácli.
Jak plánovat zářijový jídelníček?
- Zhodnoťte, co už doma máte: Nestane se, že koupíte páté těstoviny a sedmou konzervu tuňáka. Také vám to pomůže rozhodnout se, jaká jídla uvařit, a usnadní to použít ingredience, které byste mohli mít ve spíži.
- Neplánujte na celý týden: Je snadné být příliš ambiciózní a plánovat pět večerů dopředu, ale je to zbytečné. Ve skutečnosti pravděpodobně nebudete vařit každý večer. Některé večery byste měli nechat neplánované – dojíte zbytky, dostanete nečekané pozvání na večeři nebo se vám prostě nebude chtít vařit a dojdete si na pizzu. Výběr tří receptů na týden je dobrým kompromisem...
- Naplánujte si jídla, která budete skutečně chtít vařit a jíst: Září není vhodný čas na experimenty. Takže se snažte plánovat jídla, která máte celá rodina rádi a o kterých víte, že jejich příprava nezabere víc než půl hodiny.
- Vždy mějte po ruce rychlou zálohu, např. nouzovou mraženou pizzu, grilovaný sýr apod.
Vajíčka na všechny způsoby
Vejce jsou rychlá, levná a živinami nabitá, což je v září k nezaplacení. Vajíčka jsou navíc kouzelná v tom, že z nich vytvoříte snídani, oběd i večeři. Stačí pět minut a máte:
- Míchaná vajíčka se sýrem a bylinkami na toastu.
- Frittatu neboli rozšlehaná vejce, zelenina, kousek sýra a zapéct pod grilem.
- Tradiční salát Niçoise, do kterého patří vejce natvrdo.
Jak uvařit vajíčka natvrdo tak, aby se dobře loupala? Karolína Four radí: vajíčka klidně vezměte rovnou z lednice, vložte do hrnce a zalijte studenou vodou tak, aby byla zcela ponořená. Postavte na sporák a přiveďte vodu k varu. Ve chvíli, kdy začne voda vřít a bublat, odstavte hrnec z plamene a vejce nechte stát přesně 15 minut v horké vodě a nezakrytá pokličkou. Poté vodu slijte a vajíčka prudce zchlaďte ledovou vodou, aby se zastavil proces varu uvnitř.
Těstoviny jsou královny všedních večerů
Těstoviny jsou záchrana a lze si s nimi vyhrát.
- Špagety aglio olio: Uvařte špagety, na pánvi rozpalte olivový olej, přidejte plátky česneku a trochu chilli. Nechte jen rozvonět a stáhněte z plotny. Promíchejte s těstovinami a na talíři posypte petrželkou a parmazánem.
- Těstoviny s tuňákem a citronem: Do misky dejte tuňáka z konzervy (nejlépe ve vlastní šťávě), přidejte kapary, citronovou šťávu a trochu olivového oleje. Vmíchejte do uvařených těstovin a posypte čerstvou petrželkou.
- Farfalle se špenátem a smetanou: Na pánvi krátce poduste čerstvý nebo mražený špenát s česnekem, zalijte trochou smetany. Vmíchejte farfalle a posypte strouhaným sýrem.
Jak určit správné množství těstovin a nemít jich moc nebo málo? Záleží na tom, s čím budete třeba konkrétně špagety jíst. Obecně se však na jednu porci počítá asi 100 g syrových těstovin. Při vaření může pomoct i tip italských hospodyněk, které na jednu porci špaget počítají množství cca o tloušťce jednoho palce.
Proč párky praskají?
V září není čas na hrdinství a jednou za čas ohřát rodině kvalitní párky s vysokým obsahem masa je úplně v pořádku. Můžete je ohřát, podávat s bramborovou kaší či v tortille nebo zkusit třeba corn dog!
Stane se vám často, že párky popraskají a vypadají na talíři nevábně? Zkuste to tentokrát podle odborníků z Naše maso: Hoďte je do horké vody (cca 80 °C), počkejte, až vyplavou a „napruží se“. Ideální je vzít větší hrnec (třeba ten na špagety nebo klidně hlubokou pánev), dát párky do vroucí vody, přiklopit a stáhnout teplotu na minimum nebo sporák rovnou vypnout. Za 10 minut máte ukázkově ohřáté párky, které ze sebe nepustily ani trochu chuti, jsou napružené a při skousnutí krásně křupnou!
Zdroje: Apetit, KarolinaFour.cz, Jidloaradost.ambi.cz, Americatestkitchen.com